ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γαστρο-μουσικά χάπενινγκ στη «Μεγάλη Βρεταννία»

Από -
Γαστρο-μουσικά χάπενινγκ στη «Μεγάλη Βρεταννία» - Χρυσοί Σκούφοι

Το ιστορικό ξενοδοχείο επιφυλάσσει για την περίοδο της Αποκριάς καλοσχεδιασμένα γαστρο-μουσικά χάπενιγκ και σπέσιαλ γεύσεις.

Τα θαλασσινά είναι μεγάλη αγάπη, και με την έναρξη του Τριωδίου η «Μεγάλη Βρεταννία» λανσάρει ερεθιστικές ιδέες στα μπαρ και τα εστιατόριά της. Με επίκεντρο το «Alexander’s» στήνεται για τέσσερις ακόμη Πέμπτες (από το βραδάκι στις 7.30 μέχρι τις 11.30 μ.μ.) ένα oyster bar, τα καλούδια του οποίου θα επεκτείνονται στο γειτονικό «Winter Garden». Δεν θα υπάρχουν όμως απλώς μερικά όστρακα – η ιδέα είναι πολύ πιο σύνθετη. Βάση θα είναι, φυσικά, τα φρέσκα στρείδια, κυδώνια και οι γυαλιστερές στον πάγο μαζί με καρπάτσιο από χτένια, αλλά δίπλα τους θα βρίσκονται, για να τα συνοδεύσετε, πέντε εξαιρετικές premium βότκες (Belvedere, Ketel One, Beluga, Stolichnaya Elite και Ciroc). Η βότκα, και ειδικά οι premium, ταιριάζουν εξαιρετικά αρμονικά με αυτά τα θαλασσινά καλούδια. για όσους διψούν για κοκτέιλ, το μενού θα περιλαμβάνει κλασικά, όπως τα Martini και Gimlet στην εκδοχή τους με βότκα, και τα Cosmopolitan και Hemingway.

Ο βραβευμένος σεφ του ξενοδοχείου Σωτήρης Ευαγγέλου θα προτείνει έξι ζεστά πιάτα, ανάμεσα στα οποία θα βρίσκονται τρία γκρατινέ, όπως τα βουτυράτα στρείδια Ροκφέλερ, μύδια με κάππαρη και ντομάτα, χτένια με σάλτσα βουτύρου και τρούφα, αλλά και αχνιστά σαλιγκάρια της θάλασσας με λεμόνι, πετροσωλήνες με ριζότο, και μικρή μεσογειακή πίτσα με όστρακα. Οι εκπλήξεις όμως δεν θα κρύβονται μόνο στα πιάτα: κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι φωτισμοί θα αλλάζουν ξαφνικά και με τρόπο πολύχρωμο θα υποδέχονται νέους καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής που θα τραγουδούν άριες συνοδεία πιάνου. Πραγματικά, μόνο για χειροκρότημα είναι αυτή η θεατράλε έκφραση που δίνει στις εξόδους μας απρόσμενο και spicy χαρακτήρα.

Η ΚΑΚΚΑΒΙΑ ΑΛΛΙΩΣ
Τη δική του εκδοχή για μια ραφιναρισμένη κακκαβιά παρουσιάζει στο «GB Roof Garden» ο σεφ του εστιατορίου Αστέριος Κουστούδης. Είναι τόσο μέσα στη ζωή μας το όνομα αυτής της σούπας, που σπανίως προβληματιζόμαστε για την ετυμολογία της. Ε λοιπόν, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κακκάβιον ή κάκκαβος, που ήταν ένα μεγάλο χάλκινο ή ορειχάλκινο καζάνι το οποίο χρησιμοποιούσαν για το μαγείρεμα της ψαρόσουπάς τους οι πρόγονοί μας, αλλά κατέληξε να βαφτίσει και το φαγητό. Πέρα από τη γεύση, το ίδιο το σερβίρισμά της στο εστιατόριο γίνεται με αρχοντικό old-fashion τρόπο: ο σερβιτόρος, φορώντας λευκά γάντια, γεμίζει το πιάτο με τη σούπα που είναι τοποθετημένη μέσα σε πορσελάνινη σουπιέρα πάνω σε καροτσάκι.

Για να της δώσει μεγαλύτερη φινέτσα, ο Κουστούδης μελώνει με ελαιόλαδο λαχανικά, μάραθο, πράσο, κρεμμύδι, καρότο, σέλινο, ντομάτα και σκόρδο, τα βράζει κατόπιν σ’ ένα ζωμό από ψάρια και όστρακα με δάφνη, θυμάρι και σαφράν, στη συνέχεια τα κάνει κρέμα και τα περνάει από σινουά, για να τα ραφινάρει. Τα ψάρια –κομμάτια από σφυρίδα, σκορπίνα και καμιά φορά δράκαινα– που θα φάμε τα βράζει χωριστά, ώστε να μένουν ζουμερά, και μας τα σερβίρει στο πιάτο ρίχνοντας πάνω τους την ψαρόσουπα με τα λαχανικά. Τη συνοδεύουμε με κρουτόν και αγιολί. Το κόστος της είναι € 38, αλλά σούπα μπορείτε να ζητήσετε όση θέλετε, α βολοντέ. Η άπλετη θέα της Ακρόπολης, δωρεάν…