ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O sous chef του Μποτρίνι Τάσος Στεφάτος παίζει έξυπνα σε μια γκουρμέ gastro-pub

Από -
Τάσος Στεφάτος - Χρυσοί Σκούφοι
Τάσος Στεφάτος

Ήταν ένα καλοκαίρι πριν τέσσερα χρόνια, όταν ο Τάσος Στεφάτος ταξίδεψε τρεις φορές στα ρεπό του από τη «Galazia Hytra» μέχρι την Κέρκυρα για να φάει στο «Etrusco». «Δεν έκανα τίποτα άλλο, καθόμουν στο ξενοδοχείο και περίμενα να έρθει η ώρα για να πάω για φαγητό» περιγράφει ο ίδιος εκείνες τις εξορμήσεις-αστραπή στο νησί των Φαιάκων και το εμβληματικό εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι. Η επιμονή έφερε τη γνωριμία, η γνωριμία τη συνεργασία και ο 35χρονος Κεφαλονίτης με το πληθωρικό ταμπεραμέντο είναι σήμερα sous chef του Έκτορα στο «Botrini’s» του Χαλανδρίου.

Πλάι του τα τελευταία χρόνια, μαθαίνει συνεχώς. «Για εμένα έχει τα καλύτερα χέρια της Ελλάδας και ένα από τα πιο σαγηνευτικά μυαλά», λέει για τον μέντορά του, ο οποίος, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, έχει το χάρισμα να σε κάνει να σέβεσαι αυτό που τρως. «Όλα είναι αναμνήσεις, εμπειρίες, ακόμα και συνήθειες. Κανένα πιάτο δεν βγαίνει απλά και μόνο επειδή ταιριάζουν τα υλικά του». Μιλά όμως και με σεβασμό για όλους τους μεγάλους σεφ στις μπριγάδες των οποίων βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια, όπως ο Ζαν-Λουί Καψαλάς («Cibus»), ο Arnaud Bignon («Σπονδή») και ο Jerome Serres («Πιλ-Πουλ»).

PH-8
PH-8

Με τα αδέρφια Βαγγέλη και Βασίλη Σωτηρόπουλο, επιχειρηματίες του «7 Food Sins» στην Πλάκα, τον ενώνει εδώ και λίγους μήνες το στοίχημα για καλό φαγητό στην καρδιά της πιο πολύπαθης από γαστρονομικής απόψεως συνοικίας της Αθήνας. Ξετυλίγοντας για πρώτη φορά το ταλέντο του σε σόλο εμφάνιση, ο Τάσος έχει επιμεληθεί το μενού του μαγαζιού, σε πνεύμα προχωρημένης gastro-pub, με φαντασία, παιχνιδιάρικα δημιουργική διάθεση και ιντριγκαδόρικες παρουσιάσεις. Τέτοιες περιπτώσεις πιάτων είναι λ.χ. τα κλασικά βρετανικά fish’n’chips, πειραγμένα όμως με μια τεμπούρα με μελάνι σουπιάς ή τα εθνικά μας εδέσματα, όπως το σουβλάκι, σε μια ευρηματική inside-out εκδοχή με το κρέας σε ρόλο πίτας, και ο μουσακάς, σε μορφή τραγανής μπάρας με φινίρισμα από μπεσαμέλ.

Ακόμα πιο μακριά πάνε εκείνα τα πιάτα, τα οποία ο Τάσος περιγράφει ως «γαστρονομικά αναβαθμισμένα», όπως η crispy round tuna salad, με τόνο σε τρεις υφές και το PH-8 με ένα αυγό ποσέ παναρισμένο σε χοντρή γαλέτα, το οποίο έρχεται μισοβυθισμένο σε κουλί από σπανάκι και σπαράγγια. «Θέλουμε ο καθένας που έρχεται εδώ, είτε είναι ξένος είτε Έλληνας, να βρίσκει κάτι να φάει, έξυπνο και καλό», μου λέει ο Τάσος στο φινάλε του γεύματος στο πολύ όμορφο νεοκλασικό με τα διαφορετικά δωμάτια, όπου στεγάζεται το «7 Food Sins».