ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Absolut Elyx φλερτάρει με τις σκανδιναβικές γεύσεις του Bjorn Frantzen στο δείπνο των Χρυσών Σκούφων

Από -
Η Absolut Elyx φλερτάρει με τις σκανδιναβικές γεύσεις του Bjorn Frantzen στο δείπνο των Χρυσών Σκούφων - Χρυσοί Σκούφοι

Το φετινό γαστρονομικό σενάριο για το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων που θα γίνει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στο Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας» «γράφεται» με πρωταγωνιστές τις σταθερά ανερχόμενες μοντέρνες Σκανδιναβικές γεύσεις του σεφ Bjorn Frantzen, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα και τους κορυφαίους εκπροσώπους της σουηδικής γαστρονομίας. H luxury εκδοχή της Absolut -του εμβληματικού σουηδικού brand- η Absolut Elyx, έρχεται να δημιουργήσει αρμονίες που ιντριγκάρουν σε συνδυασμό με επιλεγμένα πιάτα του μενού.

H Absolut Elyx, κλεισμένη μέσα σε μια πολύτιμη φιάλη με χάλκινες λεπτομέρειες, μας βάζει στο κλίμα του «βότκα fine drinking». Πρόκειται για ένα σπάνιο απόσταγμα, με πρώτη ύλη το εξαιρετικό κριθάρι, ενός και μόνου κτήματος, στο Rabelof Castle. Εδώ, λοιπόν, μιλάμε για την μοναδική single estate βότκα, που αποστάζεται σε μικρό χάλκινο άμβυκα του μακρινού 1921. Κάθε λεπτομέρεια της παραγωγής επιβλέπεται από μια έμπειρη ομάδα, με αρχηγό τον Kristen Asplund, έναν από τους λίγους distillers, που έχουν τη γνώση και τη δεξιοτεχνία να φέρουν εις πέρας μια εξ ολοκλήρου χειροποίητη απόσταξη.

Το αποτέλεσμα «μιλάει» στο ποτήρι. Η αρωματική βεντάλια ανοίγει με ντελικάτες νότες λουλουδιών, εμπλουτίζεται με φρέσκα αρώματα φρούτων και αφήνει ευδιάκριτες ελκυστικές νύξεις καραμέλας, βανίλιας και εσπεριδοειδών. Το στόμα απαριθμεί πολλές αρετές, είναι στρογγυλό, αγκαλιάζει εξαιρετικά την αλκοόλη, είναι σύνθετο, πλούσιο και, περισσότερο από όλα, χαϊδεύει τον ουρανίσκο. Αυτή η γλυκόπιοτη, βελούδινη και γεμάτη γεύση φλερτάρει επιτυχημένα με πιάτα που κάνουν focus στη λεπτότητα και στη φινέτσα. Και σε αυτήν ακριβώς τη βάση, δουλεύτηκαν τα παντρέματα με τα πιάτα του Frantzen.

H Absolut Elyx, σερβιρισμένη σε classic ποτήρι με ένα κομμάτι χειροποίητο πάγο, που λιώνει αργά, συνοδεύει τα δυο πρώτα πιάτα της βραδιάς και επανέρχεται για το δυνατό φινάλε: ένα εντυπωσιακό μιξάρισμα που κάνει ντουέτο με το πρωτότυπο γλυκό.

Το πρώτο ζευγάρι, Absolut Elyx και Μακαρόν από μήλο και cranberry, κρέμα από συκώτι πάπιας και κότας, κάνει ηχηρό « γευστικό ποδαρικό». Τα δροσερά φρουτώδη αρώματα της luxury βότκας δένουν με το μήλο και η έξοχα ενσωματωμένη αλκοόλη της σβήνει την λιπαρότητα της πάπιας, φρεσκάροντας τον ουρανίσκο και σφραγίζοντας την σχέση τους.

Στο δεύτερο ταίρι, συναντάμε πάλι το straight spirit, αυτή τη φορά με βασιλικό καβούρι ποσέ με μπύρα και άνηθο και μπισκ από καβούρι και το ταίριασμα είναι συγκλονιστικό. Τα λεπτά αρώματα του καβουριού έρχονται σε αρμονικό πάντρεμα με τα ντελικάτα εσπεριδοειδή της βότκας και ταυτόχρονα η αρωματική, γευστική και αλκοολική της ένταση ισορροπεί τον δυνατό χαρακτήρα της μπίσκ του καβουριού.

Το τέλος, επιφυλάσσει ένα μεγάλο γευστικό και ιντριγκαδόρικο στοίχημα. Οι παίκτες είναι το Garden of Elyx, το cocktail που υπογράφει ο Μιχάλης Καγιάννης και το γλυκό που επιμελείται ο Frantzen. Και τα δυο διεκδικούν βραβείο ευρηματικότητας. Το Garden of Elyx, ανακατεύει την βότκα με shrub φράουλας, βατόμουρων και μούρων, σε συνδυασμό με κόκκινο ιταλικό βερμούτ, λικέρ πικρού πορτοκαλιού, σαμπάνιας Mumm και κρασιού Pinot Noir και σερβίρεται σε εντυπωσιακό ποτήρι από ροζ χαλκό σε σχήμα ανανά που στη χώρα καταγωγής της Absolut συμβολίζει τη φιλοξενία.

Το κοκτέιλ συνοδεύει τις τολμηρές τρούφες μαύρης σοκολάτας με αίμα τάρανδου και ζάχαρη αρωματισμένη με lingoberry. O γευστικός αγώνας είναι ισόπαλος. Το pinot noir και το βερμούτ αγκαλιάζουν τη σοκολάτα και τα shrub ενισχύουν το lingonberry. Το αποτέλεσμα είναι ό,τι πρέπει για ένα αξέχαστο grand γευστικό φινάλε. Τα αρώματα αλληλοσυμπληρώνονται, εξελίσσονται και η επίγευση θα παραμείνει αρκετά στον ουρανίσκο, όπως -είμαστε βέβαιοι- και οι εντυπώσεις από την ιδιαίτερη εκείνη βραδιά.