ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θα ξοδεύατε 22.000 δολάρια για ένα cocktail;

Από -
Diamond is Forever: το πιο ακριβό cocktail στο κόσμο  - Χρυσοί Σκούφοι
Diamond is Forever: το πιο ακριβό cocktail στο κόσμο

Σε πολλές γνωστές μπάρες, ξενοδοχείων και bars, από το Λονδίνο, την Νέα Υόρκη, μέχρι το Τόκιο, συμβαίνουν τελευταία εξτρεμισμοί που κοστίζουν… Χτυπιούνται πολύτιμα υλικά με σπάνια spirits, και το κοκτέιλ κοστολογείται κάπου ανάμεσα στα 1000 και τα 22.000 δολάρια!!!

Με αυτά τα χρήματα μπορείς να βγάλεις εισιτήριο Αθήνα-Τόκιο, να επενδύσεις σε μετοχές, ακόμα και να αγοράσεις αυτοκίνητο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως σε καλούν να τα δώσεις για μερικές γουλιές κοκτέιλ.
Να όπως στο «Belfasts’s Merchant hotel» όπου σερβίρεται Mai Tai, των 1270 δολαρίων (!) με την αυθεντική συνταγή του 1944 και το ίδιο ρούμι που πρόσθεσε ο Trader Vick’s. Στο ξενοδοχείο Ritz του Παρισιού υπάρχει στη λίστα το κλασικό Sidecar στα 1670 δολάρια με κονιάκ του 1830 και του 1870. Μέχρι εδώ ήμασταν στις πιο οικονομικές προτάσεις.

Ο Salvatore Calabreze και το μιξ με το κονιάκ του 1788
Ο Salvatore Calabreze και το μιξ με το κονιάκ του 1788

Ανεβαίνοντας κατηγορία το 2012 ο θρύλος του bartending Salvatore Calabreze μπήκε στο ρεκόρ Guinness, ανακατεύοντας κονιάκ του 1788, με Κummel 1770, orange curacao 1860 και agostura bitters. Τα 733 χρόνια ιστορίας που έκρυβε το τελικό spirits τιμολογήθηκαν περίπου στα 9000 δολάρια. Το ρεκόρ του καταρρίφθηκε το 2013 στη Μελβούρνη, από τον επίσης διάσημο bartender Joel Heffernay. O Joel πέρασε δυο μέρες πίσω από την μπάρα του club 23 και δημιούργησε το Winston με Croizet κονιάκ 1858, Grand Marnier και Chartreuse... και η τιμή του 12.916 δολάρια.

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι αν αυτά τα πανάκριβα κοκτέιλ αξίζουν τα λεφτά τους. Δεν τα δοκιμάσαμε και δεν μπορούμε να σας πούμε, ωστόσο το όλο πράγμα μυρίζει μάρκετινγκ και υπερβολή… Οι τιμές ανεβαίνουν κατακόρυφα στο «Gigis», στο Λονδίνο, με πουλήθηκε το Cocktail Gigi να πουλιέται στα 17.000 δολάρια (!), έχοντας ως βάση του την φοβερή Crystal vintage 1990 και το σπάνιο Armagnac Semalens 1888 με γαρνιτούρα φύλλα χρυσού 18 καρατίων (performance της Abramovic σίγουρα δεν ήταν, και το όλο στυλ μυρίζει Ρώσους κροίσους).

Cocktail Gigi με χρυσό 18 καρατίων
Cocktail Gigi με χρυσό 18 καρατίων

Σήμερα το πιο ακριβό cocktail στο κόσμο εντοπίζεται στο Τόκιο, στο μπαρ του «Ritz- Carlton». Πρόκειται για το Diamond is Forever που ανέβηκε στην κορυφή αντικαθιστώντας τα καράτια του χρυσού με ένα καράτι διαμαντιού! Στο mixing glass προστίθεται η super premium Grey Goose, μερικές σταγόνες φρέσκου λάιμ και το διαμάντι. Για να το γευτείς χρειάζεσαι 22.600 δολάρια, βέβαια κρατάς το διαμάντι. Μέχρι τώρα το έχουν παραγγείλει δυο πελάτες και παραμένει στον κατάλογο του Ritz, αλλά δεν μπορούμε να μην μειδιάσουμε ειρωνικά για την πρόταση…