ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2016: Avant garde επετειακή βραδιά με σκανδιναβικό αέρα

Από -
Χρυσοί Σκούφοι 2016: Avant garde επετειακή βραδιά με σκανδιναβικό αέρα - Χρυσοί Σκούφοι




Λίγες ώρες μετά την επίσημη αρχή της φετινής άνοιξης, η απονομή των Χρυσών Σκούφων από το «αθηνόραμα» συγκέρασε για μια ακόμα φορά με υποδειγματικό τρόπο τη γαστρονομία με την αισθητική σε μια υψηλού επιπέδου βραδιά γεμάτη αισιοδοξία την περασμένη Δευτέρα 21/3 στη «Μεγάλη Βρεταννία».

Το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι και το «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη μοιράστηκαν εκ νέου τον πολυπόθητο τίτλο του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας, μαζί φυσικά με το δυνατό χειροκρότημα στο κατάμεστο Grand Ballroom του ξενοδοχείου. Ο Σουηδός guest chef και κάτοχος δύο αστεριών Michelin, Björn Frantzén, σφράγισε γαστρονομικά μια βραδιά με επετειακό χαρακτήρα, καθώς κατά τη διάρκειά της ανακοινώθηκε η έναρξη της μεγάλης γιορτής για τα «40 χρόνια αθηνόραμα».

Η λαμπερή αίθουσα του Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας» - Χρυσοί Σκούφοι

Η λαμπερή αίθουσα του Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας»

Η απονομή στα δύο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη: Έκτορας Μποτρίνι («Εtrusco»), Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος «Funky Gourmet»). Μαζί τους ο Ορέστης Ανδρεαδάκης - Χρυσοί Σκούφοι

Η απονομή στα δύο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη: Έκτορας Μποτρίνι («Εtrusco»), Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος «Funky Gourmet»). Μαζί τους ο Ορέστης Ανδρεαδάκης

Ο Γιάννης Πετούλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas, με τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο, την πρέσβειρα της Σουηδίας Charlotte Wrangberg και την πρώην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Γιάννης Πετούλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas, με τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο, την πρέσβειρα της Σουηδίας Charlotte Wrangberg και την πρώην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα εστιατόρια που δημιουργούν ελληνική κουζίνα από φέτος αποκτούν και γαλανόλευκο χρώμα - Χρυσοί Σκούφοι

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα εστιατόρια που δημιουργούν ελληνική κουζίνα από φέτος αποκτούν και γαλανόλευκο χρώμα

Οι τέσσερις παρουσιαστές της τελετής μπαίνουν στη «Μεγάλη Βρεταννία»: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, Στέλιος Μάινας και Άκης Σακελλαρίου - Χρυσοί Σκούφοι

Οι τέσσερις παρουσιαστές της τελετής μπαίνουν στη «Μεγάλη Βρεταννία»: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, Στέλιος Μάινας και Άκης Σακελλαρίου

«Μακαρόν» από μήλο και cranberry, κρέμα από συκώτι πάπιας και κότας, κάρδαμο: Η πρώτη δημιουργία του Bjοrn Frantzen που σερβιρίστηκε στο diner de gala - Χρυσοί Σκούφοι

«Μακαρόν» από μήλο και cranberry, κρέμα από συκώτι πάπιας και κότας, κάρδαμο: Η πρώτη δημιουργία του Bjοrn Frantzen που σερβιρίστηκε στο diner de gala

Το «Alfredo's Grand Dining» της Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε βαθμολογία 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο. Ο Παναγιώτης Χριστοφόρου και ο σεφ Απόστολος Αλτάνης παρέλαβαν τo βραβείo τους από την corporate communication director της ΙΚΕΑ Άντα Γιαννεσκή - Χρυσοί Σκούφοι

Το «Alfredo's Grand Dining» της Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε βαθμολογία 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο. Ο Παναγιώτης Χριστοφόρου και ο σεφ Απόστολος Αλτάνης παρέλαβαν τo βραβείo τους από την corporate communication director της ΙΚΕΑ Άντα Γιαννεσκή

Η Άννη Ηλιοπούλου έχει μόλις παραδώσει τα Βραβεία Νέου Ταλαντούχου Σεφ στον Σταμάτη Μαρμαρινό του «On The Verandah» στις Σπέτσες, τον Μίλτο Αρμένη του «Erimitis» στους Παξούς και τον Νίκο Τρικουράκη του «Grace» της Σαντορίνης, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του Σπύρου Αγιούς. Μαζί τους ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης - Χρυσοί Σκούφοι

Η Άννη Ηλιοπούλου έχει μόλις παραδώσει τα Βραβεία Νέου Ταλαντούχου Σεφ στον Σταμάτη Μαρμαρινό του «On The Verandah» στις Σπέτσες, τον Μίλτο Αρμένη του «Erimitis» στους Παξούς και τον Νίκο Τρικουράκη του «Grace» της Σαντορίνης, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του Σπύρου Αγιούς. Μαζί τους ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

O Κωνσταντίνος Τζούμας τα λέει με την ιδιοκτήτρια των ραδιοσταθμών En Lefko 87,7, Red 96,3 και Hit 88,9 Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου - Χρυσοί Σκούφοι

O Κωνσταντίνος Τζούμας τα λέει με την ιδιοκτήτρια των ραδιοσταθμών En Lefko 87,7, Red 96,3 και Hit 88,9 Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου

Το άκρως εντυπωσιακό κοκτέιλ Garden of Elyx, σερβιρισμένο σε ένα χάλκινο ανανά, ήταν η επίγευση του δείπνου των Χρυσών Σκούφων - Χρυσοί Σκούφοι

Το άκρως εντυπωσιακό κοκτέιλ Garden of Elyx, σερβιρισμένο σε ένα χάλκινο ανανά, ήταν η επίγευση του δείπνου των Χρυσών Σκούφων

Η μπριγάδα των σεφ της «Μεγάλης Βρεταννίας» βάζει τις τελευταίες «πινελιές» λίγο πριν από το σερβίρισμα - Χρυσοί Σκούφοι

Η μπριγάδα των σεφ της «Μεγάλης Βρεταννίας» βάζει τις τελευταίες «πινελιές» λίγο πριν από το σερβίρισμα

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο Παύλος Τσίμας γελούν με κάποιο αστείο του Θάνου Μικρούτσικου. - Χρυσοί Σκούφοι

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο Παύλος Τσίμας γελούν με κάποιο αστείο του Θάνου Μικρούτσικου.

Ο country business manager της Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου έκανε την απονομή στα εστιατόρια της Κρήτης που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο: ο σεφ του «Διόνυσου» Λορέντζο Σταλόνε, ο Ηλίας Κοκοτός, ιδιοκτήτης του «Calypso» και του «Old Mill», και ο Αντώνης Πετρέλης, σεφ του «Old Mill» - Χρυσοί Σκούφοι

Ο country business manager της Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου έκανε την απονομή στα εστιατόρια της Κρήτης που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο: ο σεφ του «Διόνυσου» Λορέντζο Σταλόνε, ο Ηλίας Κοκοτός, ιδιοκτήτης του «Calypso» και του «Old Mill», και ο Αντώνης Πετρέλης, σεφ του «Old Mill»

Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος έκανε την απονομή στα εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 16/20 και έναν Χρυσό Σκούφο, το «Botrini's» του Έκτορα Μποτρίνι και το «Varoulko Seaside» του Λευτέρη Λαζάρου. Μαζί τους ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο Άκης Σακελλαρίου και ο Στέλιος Μάινας - Χρυσοί Σκούφοι

Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος έκανε την απονομή στα εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 16/20 και έναν Χρυσό Σκούφο, το «Botrini's» του Έκτορα Μποτρίνι και το «Varoulko Seaside» του Λευτέρη Λαζάρου. Μαζί τους ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο Άκης Σακελλαρίου και ο Στέλιος Μάινας

Το «Βασιλικό καβούρι ποσέ με μπίρα και άνηθο, μπισκ από καβούρι» ήταν ένα ακόμη σκανδιναβικό πιάτο του δείπνου - Χρυσοί Σκούφοι

Το «Βασιλικό καβούρι ποσέ με μπίρα και άνηθο, μπισκ από καβούρι» ήταν ένα ακόμη σκανδιναβικό πιάτο του δείπνου

Η Κλέλια Μενελάου και ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, ένα ζευγάρι που μαγνήτισε τα βλέμματα - Χρυσοί Σκούφοι

Η Κλέλια Μενελάου και ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, ένα ζευγάρι που μαγνήτισε τα βλέμματα

Η Ελευθερία Τσόχατζη (Διεύθυνση Marketing της Pernord Ricard Hellas) και ο Κριστόφ Λεμαριέ (Managing director της Pernord Ricard Hellas) απολαμβάνουν το Garden Elyx τους, ενώ η πρέσβειρα της Σουηδίας Charlotte Wrangberg χαμογελάει - Χρυσοί Σκούφοι

Η Ελευθερία Τσόχατζη (Διεύθυνση Marketing της Pernord Ricard Hellas) και ο Κριστόφ Λεμαριέ (Managing director της Pernord Ricard Hellas) απολαμβάνουν το Garden Elyx τους, ενώ η πρέσβειρα της Σουηδίας Charlotte Wrangberg χαμογελάει

Ο σεφ και η selfie: O Bjorn Frantzen έξω από το Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας» - Χρυσοί Σκούφοι

Ο σεφ και η selfie: O Bjorn Frantzen έξω από το Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας»

Χαλαρωμένος ο Ορέστης Ανδρεαδάκης μετά την παρουσίαση της τελετής, συντροφιά με τον Δημήτρη Λιγνάδη - Χρυσοί Σκούφοι

Χαλαρωμένος ο Ορέστης Ανδρεαδάκης μετά την παρουσίαση της τελετής, συντροφιά με τον Δημήτρη Λιγνάδη

Απονομή στα εστιατόρια της Μυκόνου και της Χαλκιδικής που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15,5/20 και έναν Χρυσό Σκούφο από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη: για το «Bill & Coo» το βραβείο παρέλαβε ο Θεοδόσης Κακούτης και για το «Squirrel» ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης και η Ιουλία Ρίφενσταλ  - Χρυσοί Σκούφοι

Απονομή στα εστιατόρια της Μυκόνου και της Χαλκιδικής που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15,5/20 και έναν Χρυσό Σκούφο από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη: για το «Bill & Coo» το βραβείο παρέλαβε ο Θεοδόσης Κακούτης και για το «Squirrel» ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης και η Ιουλία Ρίφενσταλ

Ο Ιωάννης Γραμματικός, βοηθός γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, με τον Αλέξανδρο Βαγιανό, senior manager της ίδιας τράπεζας - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Ιωάννης Γραμματικός, βοηθός γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, με τον Αλέξανδρο Βαγιανό, senior manager της ίδιας τράπεζας

O Παύλος Τσίμας με την κόρη του Μυρτώ, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος με τη σύζυγό του και η Άννη Ηλιοπούλου, ιδιοκτήτρια του «α» - Χρυσοί Σκούφοι

O Παύλος Τσίμας με την κόρη του Μυρτώ, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος με τη σύζυγό του και η Άννη Ηλιοπούλου, ιδιοκτήτρια του «α»

Από τα πιάτα, διά χειρός Bjorn Frantzen, που έκαναν αίσθηση στο diner de gala των Χρυσών Σκούφων: Ελάφι ράτσας Fallow με τρούφα, ζωμός - πουρές - σαλάτα λάχανου, τσιπς kale - Χρυσοί Σκούφοι

Από τα πιάτα, διά χειρός Bjorn Frantzen, που έκαναν αίσθηση στο diner de gala των Χρυσών Σκούφων: Ελάφι ράτσας Fallow με τρούφα, ζωμός - πουρές - σαλάτα λάχανου, τσιπς kale

Ο Διονύσης Κούκης ανατρέχει 43 χρόνια πίσω, στο Παρίσι του 1973, και στην ιδέα του να δημιουργήσει το «αθηνόραμα», πράγμα που έκανε τρία χρόνια αργότερα - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Διονύσης Κούκης ανατρέχει 43 χρόνια πίσω, στο Παρίσι του 1973, και στην ιδέα του να δημιουργήσει το «αθηνόραμα», πράγμα που έκανε τρία χρόνια αργότερα

Ο εκδότης Θεοχάρης Φιλιππόπουλος με τη σύζυγό του στο welcome drink της τελετής - Χρυσοί Σκούφοι

Ο εκδότης Θεοχάρης Φιλιππόπουλος με τη σύζυγό του στο welcome drink της τελετής

Το υπέροχο γλυκό «Κρέμα γλυκόριζας με μαύρα φραγκοστάφυλα και βατόμουρα, παντζάρια ποσέ & 100 y.o. balsamico» - Χρυσοί Σκούφοι

Το υπέροχο γλυκό «Κρέμα γλυκόριζας με μαύρα φραγκοστάφυλα και βατόμουρα, παντζάρια ποσέ & 100 y.o. balsamico»

Ο Bjοrn Frantzen, οι δύο sous chefs του και η ομάδα των σεφ της «Μεγάλης Βρεταννίας» χειροκροτούνται από τους προσκεκλημένους στο τέλος του δείπνου. Μαζί τους ο γαστρονομικός συντάκτης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Αντωνόπουλος - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Bjοrn Frantzen, οι δύο sous chefs του και η ομάδα των σεφ της «Μεγάλης Βρεταννίας» χειροκροτούνται από τους προσκεκλημένους στο τέλος του δείπνου. Μαζί τους ο γαστρονομικός συντάκτης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Αντωνόπουλος

Ο Διονύσης Κούκης ανάμεσα στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη και την πρώην υπουργό τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Διονύσης Κούκης ανάμεσα στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη και την πρώην υπουργό τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος της Domotel με την Έβελυν Χριστοπούλου και ο επιχειρηματίας Γιώργος Ολύμπιος με τη σύζυγό του Δέσποινα - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος της Domotel με την Έβελυν Χριστοπούλου και ο επιχειρηματίας Γιώργος Ολύμπιος με τη σύζυγό του Δέσποινα

Η Κατερίνα Κοσκινά, διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και τη διευθύντρια του «αθηνοράματος» Έλλη Μπουμπουρή - Χρυσοί Σκούφοι

Η Κατερίνα Κοσκινά, διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και τη διευθύντρια του «αθηνοράματος» Έλλη Μπουμπουρή

Τα βραβεία για τα εστιατόρια των νησιών που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο. Από αριστερά, ο Δημήτρης Παμπόρης, σεφ του «Apocalypsis» με τον Νίκο Αντίοχο, ιδιοκτήτη του εστιατορίου των Παξών «Erimitis», ο Νίκος Πουλιάσης από τον «Κουκούμαβλο» της Σαντορίνης, ο Γιώργος Φιλιππίδης και ο σεφ Στέφανος Κολιμάδης από το «Lycabettus» της Σαντορίνης και ο Τάσος Ιωαννίδης του «Matsuhisa Mykonos». Την απονομή έκανε ο Κριστόφ Λεμαριέ, managing director της Pernord Ricard Hellas. - Χρυσοί Σκούφοι

Τα βραβεία για τα εστιατόρια των νησιών που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο. Από αριστερά, ο Δημήτρης Παμπόρης, σεφ του «Apocalypsis» με τον Νίκο Αντίοχο, ιδιοκτήτη του εστιατορίου των Παξών «Erimitis», ο Νίκος Πουλιάσης από τον «Κουκούμαβλο» της Σαντορίνης, ο Γιώργος Φιλιππίδης και ο σεφ Στέφανος Κολιμάδης από το «Lycabettus» της Σαντορίνης και ο Τάσος Ιωαννίδης του «Matsuhisa Mykonos». Την απονομή έκανε ο Κριστόφ Λεμαριέ, managing director της Pernord Ricard Hellas.

Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου παραλαμβάνει το βραβείο του «Tudor Hall» (15,5/20 και ένας Χρυσός Σκούφος) από τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Τρυφωνόπουλο - Χρυσοί Σκούφοι

Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου παραλαμβάνει το βραβείο του «Tudor Hall» (15,5/20 και ένας Χρυσός Σκούφος) από τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Τρυφωνόπουλο

Ο Τάσος Ιορδανίδης με τη Θάλεια Ματίκα χαμογελούν περιμένοντας το πρώτο πιάτο του μενού - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Τάσος Ιορδανίδης με τη Θάλεια Ματίκα χαμογελούν περιμένοντας το πρώτο πιάτο του μενού

Ο εμπορικός διευθυντής του «αθηνοράματος» Μάριος Δαφνομήλης με την Πάμελα Αβερκιάδη (marketing SAS Ελλάδας), τον Αλέξανδρο Αβερκιάδη (διευθυντή του Γραφείου SAS Ελλάδας) και τον Δήμαρχο Λουτρακίου, Περαχώρας & Αγ.Θεοδώρων Γιώργο Γκιώνη - Χρυσοί Σκούφοι

Ο εμπορικός διευθυντής του «αθηνοράματος» Μάριος Δαφνομήλης με την Πάμελα Αβερκιάδη (marketing SAS Ελλάδας), τον Αλέξανδρο Αβερκιάδη (διευθυντή του Γραφείου SAS Ελλάδας) και τον Δήμαρχο Λουτρακίου, Περαχώρας & Αγ.Θεοδώρων Γιώργο Γκιώνη

Κάτι ενδιαφέρον λέει ο Νίκος Ευαγγελάτος στην Αθηνά και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο υπό το βλέμμα της Τατιάνας Στεφανίδου - Χρυσοί Σκούφοι

Κάτι ενδιαφέρον λέει ο Νίκος Ευαγγελάτος στην Αθηνά και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο υπό το βλέμμα της Τατιάνας Στεφανίδου

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης με την Corporate Communication Director της IKEA Άντα Γιαννεσκή, και τον εμπορικό διευθυντή του αθηνοράματος  Μάριο Δαφνομήλη  - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης με την Corporate Communication Director της IKEA Άντα Γιαννεσκή, και τον εμπορικό διευθυντή του αθηνοράματος Μάριο Δαφνομήλη

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος έχει παραδώσει τα βραβεία στα εστιατόρια της Αθήνας που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15,5/20: ο Παναγιώτης Κρεμύδας και ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης του «CTC», η Βάνη Μπαρμπούτη και ο σεφ Olivier Campanha του «F+W» και ο σεφ Βασίλης Παπαθεοδώρου με τον Τάσο Ιωαννίδη του «Matsuhisa Athens» - Χρυσοί Σκούφοι

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος έχει παραδώσει τα βραβεία στα εστιατόρια της Αθήνας που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15,5/20: ο Παναγιώτης Κρεμύδας και ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης του «CTC», η Βάνη Μπαρμπούτη και ο σεφ Olivier Campanha του «F+W» και ο σεφ Βασίλης Παπαθεοδώρου με τον Τάσο Ιωαννίδη του «Matsuhisa Athens»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas Γιάννης Πετούλης έχει μόλις παραδώσει το βραβείο με βαθμολογία 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο στον Γιάννη Πέρα του «Athenaeum InterContinental» και τον σεφ Jean-Charles Metayer για το «Premiere» - Χρυσοί Σκούφοι

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas Γιάννης Πετούλης έχει μόλις παραδώσει το βραβείο με βαθμολογία 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο στον Γιάννη Πέρα του «Athenaeum InterContinental» και τον σεφ Jean-Charles Metayer για το «Premiere»

Ο Δημήτρης Χανιόγλου, country business manager της Nestle Waters, με τη Χριστίνα Παπαθανασίου της «Μεγάλης Βρεταννίας», τον Θάνο Μικρούτσικο και τη σύζυγό του Μαρία Παπαγιάννη - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Δημήτρης Χανιόγλου, country business manager της Nestle Waters, με τη Χριστίνα Παπαθανασίου της «Μεγάλης Βρεταννίας», τον Θάνο Μικρούτσικο και τη σύζυγό του Μαρία Παπαγιάννη

Ο Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» Γιάννης Τροχόπουλος με τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» Γιάννης Τροχόπουλος με τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης Κώστας Μπιτζάνης με τον βουλευτή Σπύρο Λυκούδη, την Τάνια Σιμοπούλου, τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τη σύζυγό του Ντία Αναγνώστου  - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης Κώστας Μπιτζάνης με τον βουλευτή Σπύρο Λυκούδη, την Τάνια Σιμοπούλου, τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τη σύζυγό του Ντία Αναγνώστου

Ο Παύλος Τσίμας με την πρώην Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη και την ιδιοκτήτρια του «α» Άννη Ηλιοπούλου   - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Παύλος Τσίμας με την πρώην Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη και την ιδιοκτήτρια του «α» Άννη Ηλιοπούλου

Ο ιδιοκτήτης του «Abovo» Νικόλας Γερολυμάτος και ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου παραλαμβάνουν το βραβείο τους (με βαθμολογία 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο) από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Volvo Car Hellas Γιάννη Πετούλη - Χρυσοί Σκούφοι

Ο ιδιοκτήτης του «Abovo» Νικόλας Γερολυμάτος και ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου παραλαμβάνουν το βραβείο τους (με βαθμολογία 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο) από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Volvo Car Hellas Γιάννη Πετούλη

Ο πρώην Υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος με την Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου, ιδιοκτήτρια των ραδιοφωνικών σταθμών Εν Λευκώ, Hit και RED, τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο, την ιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και τον Κωνσταντίνο Δεσπότη  - Χρυσοί Σκούφοι

Ο πρώην Υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος με την Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου, ιδιοκτήτρια των ραδιοφωνικών σταθμών Εν Λευκώ, Hit και RED, τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο, την ιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και τον Κωνσταντίνο Δεσπότη

Δυο σεφ μαζί: Ο Λευτέρης Λαζάρου και ο τηλεοπτικός συνάδελφος του Ιεροκλής Μιχαηλίδης  - Χρυσοί Σκούφοι

Δυο σεφ μαζί: Ο Λευτέρης Λαζάρου και ο τηλεοπτικός συνάδελφος του Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Ο Θεοδόσης Κακούτης του Bill & Coo, η ιδιοκτήτρια του «α» Άννη Ηλιοπούλου και ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς  - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Θεοδόσης Κακούτης του Bill & Coo, η ιδιοκτήτρια του «α» Άννη Ηλιοπούλου και ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς

Ο Στέλιος Μάινας με τον Άκη Σακελλαρίου, τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο, την ιδιοκτήτρια του «α» Άννη Ηλιοπούλου και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη  - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Στέλιος Μάινας με τον Άκη Σακελλαρίου, τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο, την ιδιοκτήτρια του «α» Άννη Ηλιοπούλου και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη

Ο Tάσος Ιωαννίδης, ιδιοκτήτης των Matsuhisa Athens και Matsuhisa Mykonos, η Ιουλία Ρίνφεσταλ, ιδιοκτήτρια του Squirrel, και ο Hλίας Κοκοτός, ιδιοκτήτης των Old Mill και Calypso - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Tάσος Ιωαννίδης, ιδιοκτήτης των Matsuhisa Athens και Matsuhisa Mykonos, η Ιουλία Ρίνφεσταλ, ιδιοκτήτρια του Squirrel, και ο Hλίας Κοκοτός, ιδιοκτήτης των Old Mill και Calypso

Η Άλκηστις Πουλοπούλου με τον Γιάννη Χουβαρδά, το Χρήστο Λούλη και την Έμιλυ Κολιανδρή - Χρυσοί Σκούφοι

Η Άλκηστις Πουλοπούλου με τον Γιάννη Χουβαρδά, το Χρήστο Λούλη και την Έμιλυ Κολιανδρή

Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος με την Ιωάννα Παππά, το Δημήτρη Τάρλοου και τη Στέλλα Γιοβάνη - Χρυσοί Σκούφοι

Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος με την Ιωάννα Παππά, το Δημήτρη Τάρλοου και τη Στέλλα Γιοβάνη

Μυκονιάτικο ενσταντανέ: ο ιδιοκτήτης του Bill & Coo Θεοδόσης Κακούτης με τον δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά και τον Τάσο Ιωαννίδη του Mathuhisa Mykonos   - Χρυσοί Σκούφοι

Μυκονιάτικο ενσταντανέ: ο ιδιοκτήτης του Bill & Coo Θεοδόσης Κακούτης με τον δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά και τον Τάσο Ιωαννίδη του Mathuhisa Mykonos

Θεατρικό πηγαδάκι: Γιάννης Χουβαρδάς, Έμιλυ Κολιανδρή, Ιωάννα Παππά, Χρήστος Λούλης, Άλκηστη Πουλοπούλου, Δημήτρης Τάρλοου, Στέλλα Γιοβάνη  - Χρυσοί Σκούφοι

Θεατρικό πηγαδάκι: Γιάννης Χουβαρδάς, Έμιλυ Κολιανδρή, Ιωάννα Παππά, Χρήστος Λούλης, Άλκηστη Πουλοπούλου, Δημήτρης Τάρλοου, Στέλλα Γιοβάνη

Ο Γιώργος Ολύμπιος ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη και το γιο του, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Domotel Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Γιώργος Ολύμπιος ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη και το γιο του, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Domotel Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο

Ο Νίκος Ευαγγελάτος με τον Παύλο Τσίμα  - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Νίκος Ευαγγελάτος με τον Παύλο Τσίμα

Ανεβασμένη διάθεση για τους Χρήστο Χωμενίδη, Μυρτώ Τσίμα, Παύλο Τσίμα, και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη - Χρυσοί Σκούφοι

Ανεβασμένη διάθεση για τους Χρήστο Χωμενίδη, Μυρτώ Τσίμα, Παύλο Τσίμα, και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη

Ο σεφ του Abovo Μιχάλης Νουρλόγλου με τον σεφ του Lycabettus Restaurtant Στέφανο Κολυμάδη και τον σεφ και ιδιοκτήτη του CTC Αλέξανδρο  Τσιοτίνη - Χρυσοί Σκούφοι

Ο σεφ του Abovo Μιχάλης Νουρλόγλου με τον σεφ του Lycabettus Restaurtant Στέφανο Κολυμάδη και τον σεφ και ιδιοκτήτη του CTC Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Θεατρικό τραπέζι με Άλκηστη Πουλοπούλου, Γιάννη Χουβαρδά, Χρήστο Λούλη και Έμιλυ Κολιανδρή  - Χρυσοί Σκούφοι

Θεατρικό τραπέζι με Άλκηστη Πουλοπούλου, Γιάννη Χουβαρδά, Χρήστο Λούλη και Έμιλυ Κολιανδρή

Η Ειδική Σύμβουλος, υπεύθυνη για τα Πολιτιστικά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, Σοφία Καμπάνη με την Άσπα Σαββοπούλου - Χρυσοί Σκούφοι

Η Ειδική Σύμβουλος, υπεύθυνη για τα Πολιτιστικά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, Σοφία Καμπάνη με την Άσπα Σαββοπούλου

Ο εμπορικός διευθυντής του «α» Μάριος Δαφνομήλης, με την διευθύντρια Marketing της Pernord Ricard Hellas Ελευθερία Τσόχατζη, τον εκδότη του «α» Δημήτρη Ηλιόπουλο, τον managing director της Pernord Ricard Hellas Christophe Lemaire και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη - Χρυσοί Σκούφοι

Ο εμπορικός διευθυντής του «α» Μάριος Δαφνομήλης, με την διευθύντρια Marketing της Pernord Ricard Hellas Ελευθερία Τσόχατζη, τον εκδότη του «α» Δημήτρη Ηλιόπουλο, τον managing director της Pernord Ricard Hellas Christophe Lemaire και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη

Η Τατιάνα Στεφανίδου με την πρώην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη - Χρυσοί Σκούφοι

Η Τατιάνα Στεφανίδου με την πρώην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Ο Olivier Campanha, σεφ του F+W by Olivier Campanha, με τον Δημήτρη Παμπόρη, σεφ του Apocalypsis και τον Jean Charles Metayer, σεφ του Premiere  - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Olivier Campanha, σεφ του F+W by Olivier Campanha, με τον Δημήτρη Παμπόρη, σεφ του Apocalypsis και τον Jean Charles Metayer, σεφ του Premiere

O παρουσιαστής της βραδιάς Ορέστης Ανδρεαδάκης με τον Δημήτρη Λιγνάδη  - Χρυσοί Σκούφοι

O παρουσιαστής της βραδιάς Ορέστης Ανδρεαδάκης με τον Δημήτρη Λιγνάδη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος με τον  Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη  - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη

Ο Δημήτρης Τάρλοου με την Κάτια Δανδουλάκη, το Θάνο Μικρούτσικο και την Ιωάννα Παππά - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Δημήτρης Τάρλοου με την Κάτια Δανδουλάκη, το Θάνο Μικρούτσικο και την Ιωάννα Παππά

Η Λόλα Νταϊφά, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του Star Channel, με την Αθηνά Μιχαλακοπούλου, τον Διευθυντή του Γραφείου της SAS Ελλάδας Αλέξανδρο Αβερκιάδη, τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, την Κάτια Δανδουλάκη και τον Θάνο Μικρούτσικο  - Χρυσοί Σκούφοι

Η Λόλα Νταϊφά, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του Star Channel, με την Αθηνά Μιχαλακοπούλου, τον Διευθυντή του Γραφείου της SAS Ελλάδας Αλέξανδρο Αβερκιάδη, τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, την Κάτια Δανδουλάκη και τον Θάνο Μικρούτσικο

Η Τατιάνα Στεφανίδου και ο Νίκος Ευαγγελάτος - Χρυσοί Σκούφοι

Η Τατιάνα Στεφανίδου και ο Νίκος Ευαγγελάτος

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με την Έρση Ξενάκη, το Χρήστο Χωμενίδη και τη Γωγώ Μπρέμπου - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με την Έρση Ξενάκη, το Χρήστο Χωμενίδη και τη Γωγώ Μπρέμπου

Βράδυ Δευτέρας, λοιπόν, και οι κάμερες και τα μικρόφωνα είχαν πάρει από νωρίς φωτιά, τόσο στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί στην είσοδο της «Μεγάλης Βρεταννίας» όσο και στο Royal Room, όπου οι ιδιοκτήτες του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και Διονύσης Κούκης και ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος υποδέχονταν εκπροσώπους από τον πολιτικό χώρο, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και σημαντικά ονόματα των γραμμάτων και των τεχνών. Λαμπερά ντυσίματα, πλατιά χαμόγελα, τα πρώτα πηγαδάκια ανάμεσα σε νέους και καταξιωμένους σεφ και ηθοποιούς, ανυπομονησία για την απονομή και το δείπνο που πλησίαζε κυριαρχούσαν γύρω από το κεντρικό σταντ με την εντυπωσιακή ανθοσύνθεση. To πολύ ωραία στημένο bar της Absolut Elyx ήταν η επιλογή όλων για ένα welcome drink, ενώ οι δροσερές παρουσίες της Pellegrino σέρβιραν φυσικό μεταλλικό νερό Acqua Panna και ελαφρώς ανθρακούχο S.Pellegrino.

Όταν οι πόρτες του Grand Ballroom άνοιξαν, με τα εκατοντάδες λευκά κεριά να δημιουργούν θεατρική ατμόσφαιρα, το στήσιμο της αίθουσας εξέπληξε τους συνδαιτυμόνες. Δεν είναι εύκολο να ενσωματωθεί το λιτό σκανδιναβικό πνεύμα σε μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς αίθουσες της Αθήνας, ωστόσο ο σκηνογράφος των Χρυσών Σκούφων Δημήτρης Μπράζας και ο art director της ΙΚΕΑ Μαρίνος Αντωνιάδης αντιμετώπισαν την πρόκληση με επιτυχία. Ως centerpiece σε καθεμιά από τις εντυπωσιακές ροτόντες τοποθέτησαν μια ολόλευκη σύνθεση από τα κηροπήγια Jatteviktig της designer Monika Mulder πάνω σε καθρέφτη, ενώ μια αφράτη προβιά έντυνε μια καρέκλα σε κάθε τραπέζι κάνοντας τη διαφορά. Διαμόρφωσαν επίσης ένα θεατρικό σκηνικό για τις απονομές, επιλέγοντας την υπέροχη πολυθρόνα Strandmon σε ρετρό σκανδιναβικό στιλ και αγαπημένο κομμάτι του ιδρυτή των ΙΚΕΑ Ingvar Kamprad, μαζί με ένα coffee table της σειράς IKEA Stockholm και ένα επιδαπέδιο φωτιστικό.

 Η λαμπερή αίθουσα του Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας»
Η λαμπερή αίθουσα του Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας»

Στη σκηνή ανέβηκε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος παρουσίασε τη βραδιά μαζί με τους Στέλιο Μάινα, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Άκη Σακελλαρίου. «Είναι η έναρξη της γιορτής για τα 40 χρόνια του “αθηνοράματος”, μια γιορτή που όπως είναι φυσικό αφορά όλη την πόλη, θα διαρκέσει όλο το χρόνο και θα είναι γεμάτη εκπλήξεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα» ήταν από τις πρώτες ατάκες του που έδωσαν το στίγμα του σπαρταριστού θεατρικού show το οποίο ακολούθησε, βγαλμένο από τη σχεδόν αθεόφοβη πένα του διευθυντή Δημοσιογραφικής Παραγωγής του «α» Θύμιου Νικολόπουλου. Ένας Μαρκουλάκης έτοιμος να πρωταγωνιστήσει σε ένα… γαστρονομικό θρίλερ με ψυχολογικές προεκτάσεις, όπως και οι απέλπιδες προσπάθειες των Μάινα και Σακελλαρίου να ενταχθούν στη γευσιγνωστική ομάδα των Χρυσών Σκούφων αλλά και να ανοίξουν το δικό τους γκουρμέ εστιατόριο ήταν ορισμένα από τα highlights της βραδιάς, χάρη στα οποία οι εμβληματικές στιγμές του θεσμού, μαζί με εστιατόρια, πιάτα και πρόσωπα, ξαναζωντάνεψαν πλάι πλάι με την ιστορία του «αθηνοράματος» αλλά και της γευστικής σκηνής της πόλης.

Η δε αποκάλυψη πως ο μυστηριώδης Δ. Κωνσταντίνου, ο οποίος υπέγραφε την κριτική εστιατορίου στο πρώτο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφόρησε στις 16/10/1976, δεν ήταν άλλος από τον Διονύση Κούκη στάθηκε η αφορμή για να ανέβει στη σκηνή ο επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων και να ξεκινήσει ο χορός των βραβεύσεων. «Το αθηνόραμα ανακαλύπτει και αναδεικνύει οτιδήποτε καινούργιο και ανατρεπτικό», είπε η Άννη Ηλιοπούλου, προλογίζοντας με τον ιδανικότερο τρόπο το πρώτο και ειδικό βραβείο της βραδιάς. Αυτό για τον Νέο Ταλαντούχο Σεφ, το οποίο μοιράστηκαν οι Σπύρος Αγιούς («Grace», Σαντορίνη), Μίλτος Αρμένης («Erimitis», Παξοί) και Σταμάτης Μαρμαρινός («On the Verandah», Σπέτσες). Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, 24 εστιατόρια βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο και 34 ακόμα απέσπασαν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, στον απολογισμό ενός τεράστιου γαστρονομικού σαφάρι της γευσιγνωστικής ομάδας του «α», το οποίο διήρκεσε από την προηγούμενη απονομή, τον Απρίλιο του 2015, μέχρι και τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

 Από τα πιάτα, διά χειρός Bjorn Frantzen, που έκαναν αίσθηση στο diner de gala των Χρυσών Σκούφων: Ελάφι ράτσας Fallow με τρούφα, ζωμός - πουρές - σαλάτα λάχανου, τσιπς kale
Από τα πιάτα, διά χειρός Bjorn Frantzen, που έκαναν αίσθηση στο diner de gala των Χρυσών Σκούφων: Ελάφι ράτσας Fallow με τρούφα, ζωμός - πουρές - σαλάτα λάχανου, τσιπς kale

Η ευχή «να τα εκατοστίσετε», μαζί με τα καλύτερα λόγια για το θεσμό και τη διαρκή προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια και τα κολακευτικά σχόλια για το πρωτοπόρο concept της φετινής απονομής, ακούστηκαν από τους σημαντικούς προσκεκλημένους που ανέβηκαν στη σκηνή για να παραδώσουν τους πρώτους Χρυσούς Σκούφους της βραδιάς στα εστιατόρια με βαθμό 15/20, όπως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas Γιάννης Πετούλης, η corporate communication director της IKEA Άντα Γιαννεσκή, ο managing director της Pernod Ricard Hellas Κριστόφ Λεμαριέ και ο country business manager της Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου.

«Το “αθηνόραμα” ξεκίνησε να καταγράφει με επιμέλεια τη γαστρονομική παράδοση του τόπου σε μια εποχή που η έννοια του food tourism ήταν παντελώς άγνωστη», είπε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος τονίζοντας την προσφορά του «αθηνοράματος» στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και ευχαριστώντας την ομάδα του, η οποία ενδυναμώνει το επίσημο site του ΕΟΤ Visit Greece, το οποίο φτάνει σε 11 εκατ. μοναδικούς χρήστες κάθε μήνα, προσφέροντας ποιοτικό δημοσιογραφικό περιεχόμενο στους ξένους επισκέπτες. Στη σημαντική άνθηση του ελληνικού τουρισμού αλλά και στη συμβολή του «αθηνόραματος» σε αυτήν εστίασε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης. «Αυτό είναι κάτι που διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία και στο οποίο “έβαλαν πλάτη” η Άννη και ο Διονύσης που τους ευχαριστώ πολύ», είπε χαρακτηριστικά.

 Ο Tάσος Ιωαννίδης, ιδιοκτήτης των Matsuhisa Athens και Matsuhisa Mykonos, η Ιουλία Ρίνφεσταλ, ιδιοκτήτρια του Squirrel, και ο Hλίας Κοκοτός, ιδιοκτήτης των Old Mill και Calypso
Ο Tάσος Ιωαννίδης, ιδιοκτήτης των Matsuhisa Athens και Matsuhisa Mykonos, η Ιουλία Ρίνφεσταλ, ιδιοκτήτρια του Squirrel, και ο Hλίας Κοκοτός, ιδιοκτήτης των Old Mill και Calypso

Εντωμεταξύ στη σκηνή, Ανδρεαδάκης και Μάινας πραγματοποιούσαν επιτόπια γευσιγνωσία με ακρίβεια τρίτου δεκαδικού σε ένα πιάτο με ψάρι, το οποίο ο δεύτερος έκρινε πως «έχει ψαρευτεί στα ανοιχτά της Φολεγάνδρου, από έναν ψαρά που λέγεται Μανόλης και η βάρκα του Γιολάντα». Μια ωραία πάσα για να αποκαλύψει ο Ανδρεαδάκης το βραβείο κοινού που θα θεσπιστεί από του χρόνου στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων. Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να απονείμει τα βραβεία στα εστιατόρια της Αθήνας με βαθμό 16/20, ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος μίλησε για το βραβείο κοινού και το ολοκαίνουργιο site των Χρυσών Σκούφων, στο οποίο θα πραγματοποιείται η ψηφοφορία, λέγοντας: «Δεν είναι ακόμα ένα βραβείο, αλλά ένα κίνητρο προς μια δυναμική κοινότητα που αποτελείται από θιασώτες της γαστρονομίας να διακρίνουν το καλό, το πολύ καλό και το εξαιρετικό».

Μιαν ανάσα από την κορύφωση της απονομής, στη σκηνή βρίσκεται ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Το “αθηνόραμα” έχει μια τρομερή ικανότητα να προσαρμόζεται στις εξελίξεις και αποτελεί εγγύηση ποιότητας σε ό,τι κι αν κάνει», είπε και χωρίς να παρατείνει περισσότερο την αγωνία, απένειμε τα βραβεία στα δύο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας. Αυτό δεν εμπόδισε τους Μάινα και Σακελλαρίου να συνεχίσουν να αναζητούν το γαστρονομικό concept του εστιατορίου τους, φέρνοντας τον Δημήτρη Αντωνόπουλο στη σκηνή για να τους μιλήσει για την πιο hot κουζίνα της εποχής (ήτοι τη σκανδιναβική) και να προλογίσει τον guest chef της βραδιάς Björn Frantzén. Συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων που έχει συστήσει στην Αθήνα κορυφαίους διεθνείς σεφ, ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων συντόνισε για μια ακόμη φορά την πόλη μας με ό,τι πιο ενδιαφέρον και καινούργιο απασχολεί τη διεθνή γαστρονομική κοινότητα, μυώντας τους προσκεκλημένους στη nouvelle vague της σκανδιναβικής κουζίνας. Από τους πιο όμορφους σεφ που έχουν έρθει ποτέ στους Χρυσούς Σκούφους, ξανθός, γαλανομάτης, αρρενωπός, ποδοσφαιριστής πρώτης γραμμής που λόγω ατυχήματος άφησε τα τερέν, ο Frantzén ενθουσιάστηκε με την Αθήνα και με την μπριγάδα της «Μεγάλης Βρεταννίας», με την οποία μετέφερε πιστά τη γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει στο εστιατόριό του στήνοντας ένα είδος pop-up resto για μια βραδιά. Αεικίνητος επέβλεπε τα πάντα, αφήνοντας κάθε τόσο την κουζίνα για να ρίξει κλεφτές ματιές στην αίθουσα της απονομής.

 Ο σεφ του Abovo Μιχάλης Νουρλόγλου με τον σεφ του Lycabettus Restaurtant Στέφανο Κολυμάδη και τον σεφ και ιδιοκτήτη του CTC Αλέξανδρο  Τσιοτίνη
Ο σεφ του Abovo Μιχάλης Νουρλόγλου με τον σεφ του Lycabettus Restaurtant Στέφανο Κολυμάδη και τον σεφ και ιδιοκτήτη του CTC Αλέξανδρο Τσιοτίνη

To υψηλού επιπέδου δείπνο που ακολούθησε δημιουργήθηκε από τον σεφ σε συνεργασία με τα μέλη της γευσιγνωστικής ομάδας του «α» τα οποία ταξίδεψαν τον περασμένο Φεβρουάριο στη Στοκχόλμη και επί τρεις ημέρες δοκίμασαν περισσότερα από 25 πιάτα μέχρι να καταλήξουν στα κορυφαία. Το μενού άνοιξε και έκλεισε με δύο φοβερές εξτραβαγκάντσες: το ψωμί που στα σκανδιναβικά πρότυπα σερβιρίστηκε αρχικά άψητο και αποσύρθηκε για να επιστρέψει ψημένο στην εντέλεια, και τις επιδόρπιες τρούφες μαύρης σοκολάτας με αίμα ταράνδου, ένα συστατικό το οποίο έκανε τους πάντες να τις περιμένουν με αγωνία.

Στα τραπέζια κατέφτασαν στο ενδιάμεσο, με σχεδόν χορογραφημένες κινήσεις από το σέρβις του ξενοδοχείου, τα ορντέβρ μακαρόν από μήλο και cranberry με κρέμα από συκώτι πάπιας και το βασιλικό καβούρι ποσέ με μπίρα και άνηθο, σε δυνατό pairing με την Absolut Elyx. Στα υπέροχα βαθιά πιάτα της «Μεγάλης Βρεταννίας», τα οποία ανασύρθηκαν ειδικά για την περίσταση, ακολούθησαν ο βελούδινος μπακαλιάρος «Ο πειρασμός του Janson», συνοδεία Chateau Julia, και το ελάφι ράτσας Fallow με σαλάτα λάχανου και τσιπς kale σε αρμονία με Syrah Domaine Costa Lazaridi.

 Μυκονιάτικο ενσταντανέ: ο ιδιοκτήτης του Bill & Coo Θεοδόσης Κακούτης με τον δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά και τον Τάσο Ιωαννίδη του Mathuhisa Mykonos
Μυκονιάτικο ενσταντανέ: ο ιδιοκτήτης του Bill & Coo Θεοδόσης Κακούτης με τον δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά και τον Τάσο Ιωαννίδη του Mathuhisa Mykonos

Ακολούθησε η πολύ ιδιαίτερη κρέμα γλυκόριζας με μαύρα φραγκοστάφυλα, βατόμουρα και παντζάρια ποσέ και το εντυπωσιακό φινάλε με το κοκτέιλ Garden of Elyx που σερβιρίστηκε σε ποτήρι από ροζ χαλκό σε σχήμα ανανά (σύμβολο της φιλοξενίας για τους Σουηδούς) και συνόδεψε τις τολμηρές τρούφες. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που ήθελαν να πάρουν το ποτήρι-έργο τέχνης μαζί τους φεύγοντας! Λίγο πριν από το τέλος της βραδιάς, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος προκάλεσε έναν ευχάριστο χαμό στην αίθουσα. Κάλεσε στη σκηνή τόσο τον Frantzén και τους δύο στενούς του συνεργάτες, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά για τη συμβολή τους, όσο και ολόκληρη την ομάδα του πολυβραβευμένου executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Σωτήρη Ευαγγέλου, που οδηγεί κάθε diner de gala των Χρυσών Σκούφων στην απόλυτη επιτυχία.

Όταν κόπασαν τα δυνατά χειροκροτήματα, ξεκλέψαμε λίγο χρόνο για να μιλήσουμε με τον Frantzén σχετικά με το παντοδύναμο, όπως δείχνει, ρεύμα της σύγχρονης Scandinavian cuisine. «Η σκανδιναβική κουζίνα ήρθε για να μείνει», μας είπε λακωνικά και χωρίς περιστροφές ο 39χρονος σεφ-σταρ, το boutique εστιατόριο του οποίου βρίσκεται σταθερά από το 2011 μέσα στα καλύτερα του κόσμου, διαθέτοντας παράλληλα δύο αστέρια Michelin. Βασικό παράγοντα του γαστρονομικού big bang της Σκανδιναβίας θεωρεί την ικανότητα των νέων σεφ να κάνουν πράγματα, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Παρότι η σκανδιναβική κουζίνα είναι πολύ ιδιαίτερη και όχι εύκολη για τους νότιους ουρανίσκους, το μενού εντυπωσίασε τους καλεσμένους που έκαναν εξαιρετικά σχόλια, άλλος για το βασιλικό καβούρι, άλλος για τον μπακαλιάρο και άλλος για το ελάφι.

 Ο Olivier Campanha, σεφ του F+W by Olivier Campanha, με τον Δημήτρη Παμπόρη, σεφ του Apocalypsis και τον Jean Charles Metayer, σεφ του Premiere
Ο Olivier Campanha, σεφ του F+W by Olivier Campanha, με τον Δημήτρη Παμπόρη, σεφ του Apocalypsis και τον Jean Charles Metayer, σεφ του Premiere

Ευτυχισμένη έχοντας δοκιμάσει την κουζίνα του αγαπημένου της σεφ, η πρέσβειρα της Σουηδίας στην Ελλάδα Charlotte Wrangberg, μας επεσήμανε πως μέχρι πριν από περίπου 20 χρόνια η σουηδική κουζίνα είχε έναν έντονα ρουστίκ χαρακτήρα. Η εικόνα πλέον έχει εκμοντερνιστεί χάρη στη λεγόμενη nouvelle vague, κορυφαίο εκφραστή της οποίας αποτελεί ο Frantzén. Προσιτή, χαμογελαστή και καθόλου «Βόρεια», η πρέσβειρα δεν ενοχλήθηκε μάλιστα όταν ο Μιχάλης Νουρλόγλου της έδωσε φουριόζος το κινητό του για να απαθανατίσει τη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο για το «Abovo»! Με πνεύμα «τόπο στα νιάτα» μας μίλησε και ο Έκτορας Μποτρίνι σχετικά με τη βράβευση του «Etrusco». «Ένας Χρυσός Σκούφος είναι πρώτα από όλα μια βράβευση για τους μάγειρες που αναγνωρίζει τον κόπο και τη δουλειά τους, ειδικά για τη νέα γενιά των σεφ, η οποία ζει για αυτήν τη στιγμή φροντίζοντας παράλληλα να εξελίσσεται διαρκώς».

Οι έτεροι συγκάτοικοι της κορυφής, ο Νίκος Ρούσσος και η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη του «Funky Gourmet», μας είπαν πως το βραβείο πηγαίνει ουσιαστικά σε ολόκληρη την ομάδα τους. Στην ερώτησή μας αν η κορυφή συνεπάγεται περισσότερο άγχος σε σχέση με πριν, προκειμένου να διατηρηθείς σε αυτή, μας απάντησαν πως το εποικοδομητικό άγχος είναι το ίδιο από την πρώτη ημέρα. «Ας μην ξεχνάμε πως κάνουμε ό,τι κάνουμε σε μια χαοτική κατάσταση», ήταν η επωδός της κουβέντας μας, αφήνοντας μια αιχμή για τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και του τουρισμού γενικότερα, και την ανάγκη υποστήριξής του από την πολιτεία. Μια διαπίστωση που για όλους εμάς που πιστεύουμε ότι ο τουρισμός και η γαστρονομία μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης πάει χέρι χέρι με την αισιοδοξία και την επιβράβευση της δημιουργικότητας που κυριάρχησαν στη βραδιά.

 Ο Bjοrn Frantzen, οι δύο sous chefs του και η ομάδα των σεφ της «Μεγάλης Βρεταννίας» χειροκροτούνται από τους προσκεκλημένους στο τέλος του δείπνου. Μαζί τους ο γαστρονομικός συντάκτης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Αντωνόπουλος
Ο Bjοrn Frantzen, οι δύο sous chefs του και η ομάδα των σεφ της «Μεγάλης Βρεταννίας» χειροκροτούνται από τους προσκεκλημένους στο τέλος του δείπνου. Μαζί τους ο γαστρονομικός συντάκτης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Αντωνόπουλος

Ο Παύλος Τσίμας, από τους πρώτους δημοσιογράφους που είχαν συνεργαστεί με το «αθηνόραμα», χαρακτήρισε το θεσμό των Χρυσών Σκούφων μια αντίσταση στη μιζέρια της εποχής και χαρά της ζωής, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι δήλωναν με κάθε ευκαιρία ότι ευτυχώς που υπάρχει και το «αθηνόραμα» που μέσα από ενέργειες όπως οι Χρυσοί Σκούφοι μας θυμίζει ότι δεν έχουν τελειώσει όλα, δίνοντας φως κόντρα στην κατήφεια των καιρών. Στις 2.30 το πρωί δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν παραμείνει στην αίθουσα της «Μεγάλης Βρεταννίας» απολαμβάνοντας την Elyx τους και μη θέλοντας να φύγουν…

Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους η πρέσβειρα της Σουηδίας Charlotte Wrangberg, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» Γιάννης Τροχόπουλος, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης Κώστας Μπιτζάνης, η βουλευτής και πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρώην υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο εκδότης Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, οι δημοσιογράφοι Ορέστης Ανδρεαδάκης, Παύλος Τσίμας, Νίκος Ευαγγελάτος, Ηλίας Μαμαλάκης, Ανδρέας Ροδίτης και από τον καλλιτεχνικό κόσμο οι Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Κάτια Δανδουλάκη, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Τάσος Ιορδανίδης, Ταμίλα Κουλίεβα, Δημήτρης Λιγνάδης, Αντώνης Λουδάρος, Χρήστος Λούλης, Θάλεια Ματίκα, Θάνος Μικρούτσικος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μαρία Μπακοδήμου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Γωγώ Μπρέμπου, Ιωάννα Παππά, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Άσπα Σαββοπούλου, Φώτης Σεργουλόπουλος, Δημήτρης Τάρλοου, Κωνσταντίνος Τζούμας, Γιάννης Χουβαρδάς, Χρήστος Χωμενίδης και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2016 ήταν οι Acqua Panna - S.Pellegrino, Volvo, Absolut Elyx, IKEA και SAS.