ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαγειρεύοντας ένα εγκώμιο: ένα βιβλίο με το απίστευτο ταξίδι των αδελφών Roca στην Αμερική

Από -
Μαγειρεύοντας  ένα εγκώμιο: ένα βιβλίο με το απίστευτο ταξίδι των αδελφών Roca στην Αμερική - Χρυσοί Σκούφοι

Έχω μπροστά μου και ξεφυλλίζω το εξαιρετικό τελευταίο βιβλίο που μου έστειλαν οι αδελφοί Roca που το εστιατόριό τους «El Celler de Can Roca” στη Girona(Ισπανία) έχει ανακηρυχθεί δύο φορές – 2014 και 2016- καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, με τίτλο «Cocinando un tributo»(μαγειρεύοντας ένα εγκώμιο). Πρόκειται για το απόσταγμα μιας μοναδικής εμπειρίας που συνοψίζεται στο εξής εκπληκτικό: το καλοκαίρι του 2014 έκλεισαν για 5 βδομάδες το περιζήτητο ρεστοράν τους και όλοι μαζί- μάγειρες και σερβιτόροι, πάνω από 40 άτομα δηλαδή- ταξίδεψαν σε 4 χώρες και 6 πόλεις της Αμερικής, εξερευνώντας, δοκιμάζοντας και μαγειρεύοντας!

«Ήταν μια περιπέτεια, μια εμπειρία καινούργιας γνώσης, μια ανακάλυψη ·αυτό το σαφάρι ήταν ένα ωραίο παράδειγμα καινοτομίας και καινοτομία σημαίνει να τολμάς» δήλωσε ένας από τους τρεις αδελφούς, ο σομελιέ του εστιατορίου ο Josep. « η ποικιλία της Λατινικής Αμερικής σε φρούτα και μπαχαρικά είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα και αποτελεί ισχυρότατο ερέθισμα για έμπνευση» συμπληρώνει ο αδελφός του ο Jordi που το 2014 ανακηρύχθηκε καλύτερος ζαχαροπλάστης στον κόσμο.

Το οδοιπορικό περιέλαβε Η.Π.Α., Κολομβία, Περού, Μεξικό περνώντας από Χιούστον, Ντάλας, Μοντερέυ, Μπογκοτά και Λίμα. Εκεί οι αδελφοί Roca δεν ανέσκαψαν απλώς αγορές κυνηγώντας άγνωστα γευστικά διαμάντια μέσω προϊόντων, συναντήθηκαν με πάρα πολλούς σεφ, αρκετοί απ αυτούς είχαν δουλέψει ήδη στο εστιατόριό τους, και κατέληξαν να δημιουργήσουν 57 καινούργιες σπεσιαλιτέ απ αυτή την εμπειρία τους που τα σέρβιραν σε pop-up σπέσιαλ δείπνα στις πόλεις που επισκέφθηκαν.
Μιλάμε για 50.000 πιάτα που τα έφαγαν 2.700 τυχεροί. Όλες αυτές οι σπεσιαλιτέ παρουσιάζονται φωτογραφημένες και με τις συνταγές τους στο βιβλίο. Όλο αυτό το ταξίδι, γυρίστηκε φιλμ που με τον τίτλο «Cooking Up a Tribute»  πρωτοπαρουσιάστηκε στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου και έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στο 63ο San Sebastian Film Festival. Αναζητήστε το και χαρείτε το στο Amazon.