ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Εξέλιξη»: ένα φεστιβάλ για την ανάπτυξη της ελληνικής γαστρονομίας

Από -
«Εξέλιξη»: ένα φεστιβάλ για την ανάπτυξη της ελληνικής γαστρονομίας - Χρυσοί Σκούφοι

Την εξελικτική πορεία της νέας ελληνικής γαστρονομίας και του εμπλουτισμού της γευστικής της αφηγηματικής –από το παραδοσιακό στο μοντέρνο, από το απλό στο σύνθετο κι από το τσουκάλι στο thermomix– πραγματεύεται το φεστιβάλ που διοργανώνει τη Δευτέρα 11 Απριλίου, στο ξενοδοχείο «Τhe Margi» στη Βουλιαγμένη, η GastronomicDiff του Γιάννη Πλατή (gastronomicdiff.org). Η «Εξέλιξη» έχει τη θεωρία της, έχει και την πράξη. Στο πρώτο μέρος της διοργάνωσης, σεφ, παραγωγοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι θα παρουσιάσουν από τις 7 μ.μ., τις απόψεις και τις ιδέες τους για την ανάπτυξη της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής και την ισχυροποίηση της εικόνας της ελληνικής κουζίνας και των προϊόντων των οποίων τοποθετούν, μέσω μιας εκφραστικής πινακοθήκης ποικίλων γευστικών αποχρώσεων, την Ελλάδα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.


Οι νέες τεχνικές και ο τρόπος με τον οποίον μπορούν να βοηθήσουν την ελληνική γαστρονομία, η σύνδεση της φάρμας με το πιάτο, ο ρόλος του τουρισμού όσον αφορά στην εξέλιξη της γαστρονομίας, η έννοια της ομαδικής προσπάθειας, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι μερικές μόνο από τις θεματικές τις οποίες θα αναπτύξουν οι ομιλητές. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται οι σεφ που θα επιμεληθούν το δείπνο των 9 μ.μ. –ο Γκίκας Ξενάκης («Αleria»), ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης («CTC»), ο Παναγιώτης Γιακαλής («Μalabar InHouse»), ο Μιχάλης Νουρλόγλου («Αbovo») και ο pastry chef Δημήτρης Χρονόπουλος–, αλλά και ο Αθηναγόρας Κωστάκος («Bill & Coo», Μύκονος), ο ιδιοκτήτης της «Σελήνης» στη Σαντορίνη Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ο ιδιοκτήτης του «Aleria» Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης, ο mixologist Δημήτρης Παπαϊωάννου, η οινολόγος Αθηνά Τσώλη, ο δικός μας Δημήτρης Αντωνόπουλος, η Θάλεια Τσιχλάκη και ο Ηλίας Μαμαλάκης. Προλογίζει η Νίκη Μηταρέα.

«Εξέλιξη» Στο... τραπέζι
Ο Παναγιώτης Γιακαλής
Ο Παναγιώτης Γιακαλής

Το δείπνο συνδημιουργούν ταλαντούχοι εκπρόσωποι της νέας ελληνικής κουζίνας. Μετά το καλωσόρισμα μ’ ένα amuse bouche λοιπόν, θα δοκιμάσετε τη θαλασσινή μαγειρίτσα με φρέσκα χτένια, γαρίδες και μύδια, την οποία υπογράφει ο Γκίκας Ξενάκης, ακολουθεί ριζότο από σιτάρι αρωματισμένο με αμπελόφυλλο και μαρινάτες σαρδέλες από τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη, λαβράκι μαγειρεμένο σε κενό αέρος με κρούστα από λιαστή ντομάτα και αγκινάρες αλά πολίτα από τον Παναγιώτη Γιακαλή και χοιρινό με πράσο και σέλινο από τον Μιχάλη Νουρλόγλου.

Ο chef patissier Δημήτρης Χρονόπουλος
Ο chef patissier Δημήτρης Χρονόπουλος

Το επιδόρπιο –μους λευκής σοκολάτας-ελαιόλαδου αρωματισμένη με λεμόνι συνοδεία σορμπέ κόκκινων φρούτων και πιπεριάς Φλωρίνης με κριτσίνι πραλίνας– θα το φτιάξει ο Δημήτρης Χρονόπουλος. Το κόστος του δείπνου είναι € 82 ανά άτομο με ένα ποτήρι κρασί ανά πιάτο από το Κτήμα Τέχνη Οίνου και ένα θεματικό κοκτέιλ από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου.


Οι ομιλίες θα έχουν ελεύθερη είσοδο. Προτεραιότητα θα δοθεί σε αυτούς που θα κλείσουν τραπέζι για το δείπνο, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν μέσω κρατήσεων στο τηλέφωνο 2108929160.