ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καυτό γευστικό καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα!

Από , -
Στην παραλία του Αϊ-Γιάννη στη Μύκονο ετοιμάζεται το νέο «Bill & Coo Coast» με μία «Taverna» πάνω στο κύμα - Χρυσοί Σκούφοι
Στην παραλία του Αϊ-Γιάννη στη Μύκονο ετοιμάζεται το νέο «Bill & Coo Coast» με μία «Taverna» πάνω στο κύμα

Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη, Δράμα, Μεσσηνία, Αντίπαρος, Σπέτσες, Ζάκυνθος, Χαλκιδική… Καινούργια εστιατόρια, ανανεωμένα concepts, νέες συνεργασίες^ η γαστρονομία στην Ελλάδα βράζει και το καλοκαίρι προμηνύεται νόστιμο και καυτό.

Το «Poseidonion Grand Hotel» στις Σπέτσες παρουσιάζει νέα ενδιαφέροντα projects για το καλοκαίρι
Το «Poseidonion Grand Hotel» στις Σπέτσες παρουσιάζει νέα ενδιαφέροντα projects για το καλοκαίρι

Ως δυνατό τουριστικό χαρτί, η Μύκονος είναι λογικό να επεκτείνει τα υπάρχοντα concept και να τραβάει καινούργια δυνατά ονόματα. Έτσι λοιπόν το «Vezene» ετοιμάζεται να αποβιβαστεί σε μια γοητευτική μονοκατοικία πίσω από τη Μικρή Βενετία. Το γνωστό του στιλ, με την επιμονή στις εξαιρετικές πρώτες ύλες, θα πάρει πιο ελληνικό χρώμα στο πλαίσιο μιας στρατηγικής δημιουργίας ενός brand με διεθνείς φιλοδοξίες που ελπίζουμε να δούμε να υλοποιείται μέσα στο καλοκαίρι (οι εργασίες είναι χρονοβόρες). Το νέο εστιατόριο της ομάδας του «Nice ’n’ easy», το «Nesaea» στον Καλαφάτη, παίρνει το όνομά του από τη Νηρηίδα Νησαία.

Στο λιτό, κυκλαδίτικου στιλ χώρο που θα ανοίξει την Πρωτομαγιά, ο Χρήστος Αθανασιάδης θα προτείνει μοντέρνα ελληνική κουζίνα που θα πατάει στις συνταγές και τα υλικά των ελληνικών νησιών (χταπόδι sous vide με ζελέ από Mezzo Σαντορίνης, φάβα και dressing με μελάνι, αποδομημένη κρεμμυδόπιτα με μους από ξινοτύρι κ.ά.). Στην παραλία του Αϊ-Γιάννη τώρα, ετοιμάζεται το νέο «Bill & Coo Coast» με 15 σουίτες και μία «Taverna» πάνω στο κύμα.

Ο Άρης Βεζενές ετοιμάζεται για Μύκονο
Ο Άρης Βεζενές ετοιμάζεται για Μύκονο

Η κουζίνα, σε επιμέλεια του Αθηναγόρα Κωστάκου, με σεφ τον στενό του συνεργάτη Μιχάλη Κίκη, θα στηρίζεται σε πρώτες ύλες από μποστάνια της Νάξου και θα είναι ελληνική with a twist: σαν να λέμε ντολμαδάκια αβγολέμονο γεμιστά με καβούρι, ρύζι και άνηθο ή γλυκάδια καπνιστά με πουρέ πατάτας, τραγανά τσιπς, αμπελοφάσουλα και σάλτσα μοσχαριού. Όσο για το  «Monarch», μετακομίζει στον Πλατύ Γιαλό (ο χώρος που το φιλοξενούσε στο Καλό Λιβάδι θα μεταμορφωθεί σε «Rakkan») με σκοπό να κινηθεί γευστικά σε αντίστοιχο τέμπο με το περασμένο καλοκαίρι και εκτός από τη Mediterranean fusion κουζίνα με την υπογραφή του Alain Parodi, θα δίνει έμφαση στο εξελιγμένο snacking της παραλίας.

Την έθνικ γευστική πλευρά του νησιού ενισχύει το «Nikkei» του Κολωνακίου, το οποίο ακούμε ότι θα περάσει το καλοκαίρι του στο ξενοδοχείο «Leto» στον παραλιακό δρόμο του Παλιού Λιμανιού. Τέλος, στο  ξενοδοχείο «Belvedere», το οποίο φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια του, ετοιμάζουν μια σέξι ανανέωση του εστιατορίου «Thea» που συντονίζεται με το μπαρ που δημιουργείται από κάτω του. Την επιμέλεια του μπαρ έχει αναλάβει ο Χρήστος Χουσέας του  «42», με τα δημιουργικά του κοκτέιλ να συνδυάζονται με την ωραία μεσογειακή κουζίνα του Νίκου Ζερβού.

Ο Ιταλός Andrea Fusco αναλαμβάνει το «Perovino» στην «Costa Navarino»
Ο Ιταλός Andrea Fusco αναλαμβάνει το «Perovino» στην «Costa Navarino»

Και στη Σαντορίνη δρομολογούνται πολλές αλλαγές και openings, με πρώτη είδηση την αλλαγή πόστου για το καλύτερο εστιατόριο του νησιού, τον χρυσοσκουφάτο «Κουκούμαβλο». Μετακομίζει εκεί που ήταν το «Assyrtiko» στο φρύδι των Φηρών και διακοσμείται στο γνωστό ρομαντικό, μαξιμαλιστικό στιλ του. Ο  Νίκος Πουλιάσης έχει ετοιμάσει ένα ιντριγκαδόρικο μενού (βλ. παπαρδέλες με ψητό φουαγκρά, άγρια μανιτάρια σβησμένα με Metaxa, λευκή τρούφα, μους κακάο και καβουρδισμένα φουντούκια ή ριζότο black venere με καρπάτσιο και ζωμό αστακού, φρούτα του πάθους, γάλα καρύδας, γκρέιπφρουτ και αφρό μαύρης τρούφας). 

Το ξενοδοχείο «Grace Santorini» ανακαινίστηκε πλήρως και το ανανεωμένο εστιατόριό του πλέον θα ονομάζεται «Vassalti». Δημιουργείται όμως κι ένας νέος θεματικός χώρος, το «Champagne & Cocktail Lounge» που θα προσφέρει σπάνιες ετικέτες και cocktail, τα οποία θα συνδυάζονται με signature πιάτα του executive chef, Σπύρου Αγιούς όπως το καπνιστό χέλι με πουρέ από κουνουπίδι αρωματισμένο με λευκή τρούφα, άγουρο βερίκοκο και σάλτσα τσίλι ή τα «στρείδια στην άμμο» με τρεις γεύσεις.

Στο «Elounda Beach» το lifestyle «AND» ολοκληρώνει φέτος την προσωπικότητά του
Στο «Elounda Beach» το lifestyle «AND» ολοκληρώνει φέτος την προσωπικότητά του

Στο Ημεροβίγλι στις αρχές Ιουνίου ανοίγει το «Cavo Tagoο» με τον Χρόνη Δαμαλά να κινείται σε δρόμο Mediterranean-Asian Fusion, στρωμένο με ψάρια και θαλασσινά, ενυδρεία, Josper και robata, όπερ σημαίνει από σεβίτσε και ταρτάρ μέχρι σούπες και ψητό ψάρι. Επίσης στο Ημεροβίγλι, ένα pop up «Αbovo» θα κάνει κατά πάσα πιθανότητα την εμφάνισή του στο ξενοδοχείο «Rocabella», με τον Μιχάλη Νουρλόγλου να υπογραμμίζει το ελληνικό στοιχείο, κρατώντας το δημιουργικό του χαρακτήρα.

Ο Χάρης Νικολούζος αναλαμβάνει ρόλο head chef στο εστιατόριο «Anthos» του «Kirini Suites & Spa» στην Οία, όπου executive chef είναι πάντα ο Γιώργος Ιακωβίδης, το οποίο προτείνει μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα με γαλλικές βάσεις – βλέπε ταρτάρ καραβίδας με καρπούζι, φέτα, σορμπέ ροδόνερο και πίκλα από πέταλα τριαντάφυλλου ή ένα γλυκό «ηφαίστειο» από σοκολάτα με λάβα από μούρα, χαβιάρι από Vinsanto και μαλλί της γριάς σαν σύννεφο. Το «Feedέλ» ετοιμάζει επίσης γκουρμέ φάση με επικεφαλής τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο, σε ωραίο πόστο στα Φηρά δίπλα στο «Franco’s». Θα είναι σαφώς γαστρονομικότερο από  το αθηναϊκό, με προδιαγραφές fine dinning και σπέσιαλ χώρο για pairing εδέσματος-κρασιού.

Την κουζίνα του εστιατορίου  του νέου «Hydrama Grand  Hotel» στη Δράμα επιμελείται  ο Γκίκας Ξενάκης
Την κουζίνα του εστιατορίου του νέου «Hydrama Grand Hotel» στη Δράμα επιμελείται ο Γκίκας Ξενάκης

Ο Δημήτρης Παμπόρης άλλαξε φέτος έδρα κι ανέλαβε τα εστιατόρια του «Ekies All Senses Resort» στη Χαλκιδική. Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο για τη δουλειά του στο «Apocalypsis» στην Πάτμο (του οποίου κρατάει την επιμέλεια) σεφ στο ντιζαϊνάτο και με οικολογικές ευαισθησίες ξενοδοχείο στη Βουρβουρού παίζει σε πολλά ταμπλό. Στις 27 Απριλίου ανοίγει τις πόρτες του το «Bubo», με δύο όψεις: τη μεσημεριανή, σε στιλ σύγχρονου μεζεδοπωλείου, η οποία θα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο φρέσκο ψάρι και θα συνδυάζει κλασική και μοντέρνα ελληνική κουζίνα (βλ. μαραθόπιτα με απάκι στον ξυλόφουρνο, μουσακά με μάγουλα κ.ά.) και την πιο εστιατορική βραδινή, με πιο μοντέρνο χαρακτήρα και τοπικά χρώματα κι αρώματα, π.χ. μαγειρίτσα με θαλασσινά ή τραχανά με καραβίδα σαγανάκι.

Η καινούργια γαστρονομική πρόταση του συγκροτήματος (opening στα μέσα Μαΐου) στεγάζεται στο «Τree House», ένα ντιζαϊνάτο δεντρόσπιτο, ξεδιπλώνοντας ένα menu degustation για μόλις 8 με 10 άτομα. Το «Sani Resort» στη Σάνη έχει κι εκείνο τα καινούργια του. Το εστιατόριο «Αsian», με πολυασιατικές αναφορές, ανοίγει για τη θερινή σεζόν στο χώρο όπου βρισκόταν το ουζερί «Ψαρόγιαννος», με το τελευταίο να μεταφέρεται δίπλα στον «Αλέξη».

Ένα pop-up «Αbovo» θα κάνει την εμφάνισή του στη Σαντορίνη
Ένα pop-up «Αbovo» θα κάνει την εμφάνισή του στη Σαντορίνη

Κοντά τους, στη μαρίνα του συγκροτήματος, κάνει πρεμιέρα ένα εστιατόριο για κρέας με ελληνικό προφίλ, ονόματι «Vosporos», ενώ το «Sea You up» μετονομάζεται σε «Katsu», κρατώντας την ίδια φιλοσοφία, με resident chef τον Katsuhiko Hanamure (Katsu), o οποίος έχει συνεργαστεί με τον Nobuyuki Matsuhisa σε αρκετά από τα εστιατόριά του. Προχωρώντας πιο πάνω, στη Δράμα, την κουζίνα του πολυαναμενόμενου «Hydrama Grand Hotel», που στεγάζεται στην ιστορική καπναποθήκη Σπίρερ του 1924, ένα τετραώροφο διατηρητέο δημιούργημα του Αυστριακού αρχιτέκτονα Konrad von Vilas, υπογράφει ο ταλαντούχος Γκίκας Ξενάκης.

Ο σεφ, ο οποίος συνεχίζει και τις περσινές του συνεργασίες εκτός Αθηνών (βλ. «Κόκκινο Ποδήλατο» στη Σαντορίνη, «Rocabella» στη Μύκονο και «Pathos» και «Αgalia Luxury Suites» στην Ίο), στο εστιατόριο του νέου δραμινού ξενοδοχείου –σεφ ο Γιώργος Κοκλώνης– θα προτείνει δημιουργική ελληνική κουζίνα με τα βορειοελλαδίτικα προϊόντα να δίνουν τον τόνο: από βιολογικό αβγό μελάτο με καβουρμά Δράμας, ψητά ντοματίνια και κρέμα από φάβα Έβρου μέχρι ρεβανί με σιρόπι αρωματισμένο με αρμπαρόριζα, γλυκό κουταλιού ντοματάκι και παγωτό ούζο.

Η «Costa Navarino» συνεργάζεται για το νέο της γαστρονομικό εστιατόριο, το «Perovino», με τον Ιταλό Andrea Fusco (το εστιατόριό του «Guida Ballerino» στη Ρώμη έχει ένα αστέρι Michelin, ενώ είναι και σεφ του Φεστιβάλ Κανών) που στην προκειμένη θα δέσει το μαγειρικό του στιλ με τη γευστική παράδοση της περιοχής και τα υλικά από τα μποστάνια του resort. Εκτός αυτού, το «Inbi», που περνά ένα ακόμη καλοκαίρι στο πολυτελές θέρετρο της Μεσσηνίας, ανοίγει τις πόρτες του στις 26/4 με νέο σεφ τον Σταμάτη Τσίλια, ο οποίος διανθίζει την ιαπωνική κουζίνα του με ελληνικά στοιχεία όπως σπαράγγια της θάλασσας από τα παράλια της Πελοποννήσου, τρούφα Ταΰγετου κ.ά.

Το ξενοδοχείο «Grace Santorini» ανακαινίστηκε πλήρως
Το ξενοδοχείο «Grace Santorini» ανακαινίστηκε πλήρως

Στις Σπέτσες, ο Σταμάτης Μαρμαρινός πέρα από τα νέα πιάτα που ετοιμάζει για το βραβευμένο «Οn the Verandah», εμπλουτίζει το ρεπερτόριο του «Poseidonion Grand Hotel», που ανοίγει αύριο 8/4, προσεγγίζοντας στη «Library Βrasserie» αγαπημένες συνταγές της αστικής ελληνικής κουζίνας που σερβίρονταν παλιότερα στο ξενοδοχείο: γαρίδες κοκτέιλ, αθηναϊκή μαγιονέζα και αρνάκι φρικασέ συνδυάζονται στο μενού με διεθνή πιάτα. Από φέτος μάλιστα θα μπορείς να κλείσεις και δείπνο στο περίφημο μποστάνι, κι αφού μαζέψεις λαχανικά, να χαρείς ηλιοβασίλεμα και… φυσιολατρικό φαγητό. Όσο για τα κοκτέιλ του «Poseidonion», πλέον έχουν τη σφραγίδα της πολύ καλής ομάδας του «Gin Joint».

Στην Αντίπαρο ετοιμάζει εστιατόριο η ομάδα του «Μαγικές Κατσαρόλες». Θα ανοίξει στις αρχές Ιουνίου στον κεντρικό δρόμο, με διακόσμηση που θα παραπέμπει σε καπετανόσπιτο και ελληνική κουζίνα η οποία θα αξιοποιεί πολλά αιγαιοπελαγίτικα προϊόντα. Θα σερβίρει και πρωινό, καθαρά ελληνικό και αυτό: πιτούλες με αβγά και ντομάτες, λούτζα και νησιώτικα τυριά, τηγανίτες, τσουρέκια, φανουρόπιτες..   

Το «Τree House» του «Ekies All Senses Resort», στη Χαλκιδική
Το «Τree House» του «Ekies All Senses Resort», στη Χαλκιδική

Πάμε τώρα στην Κρήτη, όπου ο Γιώργος Στυλιανουδάκης επιστρέφει στην «Avli» στο Ρέθυμνο με σκοπό να παρουσιάσει γύρω στις αρχές Μαΐου ένα καινούργιο a la carte μενού, την κατεύθυνση του οποίου ο ίδιος περιγράφει ως «ρουστίκ fine dinning». Εκεί συναντάμε πιάτα όπως χεράκια αρνιού μπρεζέ με σιτάρι, γάλα αμυγδάλου και τραγανά γλυκάδια, ή χανιώτικη κρεατότουρτα σαν ραβιόλι. Εκτός αυτού θα προτείνει και δύο menu degustation (τριών και έξι πιάτων) σε πιο γαστρονομικούς τόνους. Στο «Elounda Beach», πάλι, το lifestyle «AND» ολοκληρώνει φέτος την προσωπικότητά του. Με σεφ τον Albert Ηazna θα ανοίγει και μεσημέρι με προχώ «σαν τάπας», όπως hot and spicy χταπόδι-φάβα-ντομάτα, cold and fresh πέστροφα-χαρούπι-wakame κ.ά. Επί του πιεστηρίου κυριολεκτικά μάθαμε κι ότι το Περού πάει στην Κρήτη. Ο Δημήτρης Κατριβέσης θα συνεργαστεί με το ξενοδοχείο δημιουργώντας το «Elounda Beach by Mistura».
Τέλος, στο «Windmill Bay Hotel» στο Αργάσι στη Ζάκυνθο, ο σεφ Αντώνης Πεχλιβανάκης –τον θυμάστε από το «Top Chef»;– έχει αναλάβει να ανανεώσει ριζικά το εστιατόριό του το «Anadalis». Το μενού θα είναι δημιουργικά ελληνικό και μεσογειακό, με πιάτα όπως focaccia ταραμά με γαύρο μαριναρισμένο και μαρμελάδα κίτρινης ντομάτας, αλμυρό χαλβά μετσοβόνε και χοιρομέρι Ζακύνθου με αρμυρίκια σαλάτα και vinaigrette κόκκινων φρούτων.