ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

HEART Μια θεαματική εξτραβαγκάντσα των Ferran και Albert Adria με το «Cirque du Soleil» στην Ibiza

Από -
HEART Μια θεαματική εξτραβαγκάντσα των Ferran και Albert Adria με το «Cirque du Soleil» στην Ibiza - Χρυσοί Σκούφοι

Τι μπορεί να σημαίνει ένα εστιατόριο που δεν είναι εστιατόριο; Τι μπορεί, άραγε, να είναι ένα τσίρκο που δεν είναι τσίρκο; Το διαπίστωσα ομολογουμένως πολύ θεαματικά πηγαίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα στην Ibiza, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι το ισπανικό party island είναι κορυφαίος προορισμός fun διακοπών. Έχει μια σοφιστικέ αύρα πέρα από τα αναμενόμενα mega clubs που τo κάνουν προορισμό jet set επιπέδου. Στο ψητό όμως… Η απάντηση στα ερωτήματα της αρχής λέγεται «Heart»: το μετα-εστιατόριο ή αν θέλετε το post-cabaret των Ferran και Albert Adria και του Guy Laliberte, επιχειρηματία, φιλάνθρωπου, επαγγελματία του πόκερ, διαστημικού τουρίστα μα πάνω απ’ όλα ιδρυτή του «Cirque du Soleil». Περίπου 10 χρόνια σκεφτόντουσαν και σχεδίαζαν μέχρι το «Heart» να γίνει, πέρυσι, πραγματικότητα, συνδυάζοντας τη γαστρονομία με την τέχνη και την ψυχαγωγία, το street food και τις ψαγμένες γεύσεις με τα ακροβατικά, το τραγούδι, το χορό και το θέατρο. Στο «Heart» βρέθηκα σε ένα σπέσιαλ event της αγαπημένης ζυθοποιίας του Ferran, της «Estella Damm», για την οποία έχει δημιουργήσει και τη φανταστική μπίρα «Inedit».

Μπαίνουμε λοιπόν στο «Heart» παίρνοντας μια πρώτη γεύση για όσα ασυνήθιστα θα συμβούν στη συνέχεια, καθώς στην πόρτα μας περιμένουν ένας μαυραγορίτης, μια γυναίκα-ρολόι, που δραπέτευσε, θαρρείς, από τον κόσμο της «Αλίκης στη χώρα των Θαυμάτων», και μια Κινέζα καλλονή που παίρνει σέξι πόζες^, παραμέσα προκλητικές κυρίες είναι ανεβασμένες στην μπάρα, κι ένας κυριλέ κλόουν καδράρει τη φάτσα του σε χρυσή κορνίζα. Ανεβαίνω για aperitivo στην Terrace, μια βεράντα 1.500 τ.μ. με γοητευτική θέα όπου έχει στηθεί ένας κόσμος χαλαρός με street food λιχουδιές απ’ όλον τον πλανήτη. Μέσα σε σταντ και τροχόσπιτα ζωγραφισμένα με ethnic pop σχέδια ιχνογραφείται η ψυχή των χωρών που μας τροφοδοτούν με τις λιχουδιές τους. Σερβιτόροι τριγυρίζουν με αναπάντεχους δίσκους που κινούνται ανάμεσα στο παιδικό καρεκλάκι, το σομπρέρο, τη γυαλιστερή κατσαρόλα και την πιπεριά, με πιο εξτραβαγκάν μια μπανιέρα όπου πάνω σε μια ανδρόγυνη γοργόνα είναι στρωμένα στρείδια και μπίρες (τα περισσότερα από τα σκεύη που χρησιμοποιούνται εδώ αλλά και στο εστιατόριο είναι σχεδιασμένα από τους αδελφούς Adria και το «Cirque du Soleil»). Πρόκειται για ένα πολύ στιλάτο και χαρούμενο aperitivo που το απολαμβάνουμε σ’ ένα ντεκ με τις ξεχωριστές πολύχρωμες πολυθρόνες της διάσημης Ισπανίδας σχεδιάστριας Patricia Urquiola. Τα μεζεδάκια που αρκετά θυμίζουν «Tickets» –το εστιατόριο του Albert στη Βαρκελώνη– πηγαινοέρχονται κι εγώ ξεχωρίζω: το τραγανό καρπούζι που έχει απορροφήσει σανγκρία με όσμωση, εξαιρετικά κινέζικα ψωμάκια ατμού bao γεμιστά με υποδειγματικά αφράτο χοιρινό, υπέροχα χυμώδες κοτόπουλο με σάλτσα anticucho περασμένο σε στικ κανέλας, ντελικάτη σφαιροποίηση καλαμποκιού πάνω σε λάιμ, φίνο μπριός γεμιστό με μοτσαρέλα και μαύρη τρούφα, και φυσικά τις περίφημες σφαιροποιημένες ελιές που τόσα χρόνια έτρωγα στο «El Bulli». Έπειτα από περίπου 75 λεπτά aperitivo αλεγκρίας έχει έρθει η ώρα της θεαματικής εξτραβαγκάντσας που αποτελεί το κύριο θέμα του «Heart».

Κατεβαίνουμε στο «εστιατόριο», του οποίου τα τραπέζια είναι πολύ χαμηλά για να μπορείς να τσιμπολογάς άνετα το φαγητό με τα χέρια ή με τη λαβίδα, η οποία είναι ουσιαστικά το μοναδικό «μαχαιροπίρουνο». Το σόου αρχίζει με μια μικρή τζαζ ορχήστρα να παίζει και τις δύο λευκές τραγουδίστριες να τραγουδούν με μαύρη φωνή ενώ ουρί της Ανατολής και βαμπ βερολινέζικου καμπαρέ του Μεσοπολέμου κάνουν περάσματα. Το θέαμα που θα ακολουθήσει είναι μια αλληλουχία εξαιρετικών performances που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: εκπληκτικούς ακροβατικούς χορούς σε στύλο και σε μια διάφανη σφαίρα σαν μεταμοντέρνα ντισκομπάλα^ αισθησιακά θεατροποιημένα χορευτικά, ενώ πολύχρωμες ακτίνες σπαθίζουν τα σώματα^ εκσυγχρονισμένα νούμερα καμπαρέ με δεξιοτεχνικές ποδηλατάδες και περπάτημα με τα χέρια. Κι όλα αυτά κάτω από έναν υποβλητικό λέιζερ φωτισμό κι ενώ ειδικοί προτζέκτορες προβάλλουν φωτεινά ψυχεδελικά fractals τα οποία ακολουθούν την κίνηση των σωμάτων. Το επίπεδο της παραγωγής και των περφόρμερ είναι ύψιστο, τόσο που σκέφτομαι ότι αυτό το σόου θα έσκιζε αν παρουσιαζόταν στο Μπρόντγουεϊ. Η εξτραβαγκάντσα του εγχειρήματος περιλαμβάνει σερβίρισμα κρέατος από μεγάλη αγελάδα Rubia Gallega σε λεπτές φέτες πάνω σε χρυσαφένια μπούτια χαμόν, σοκολατάκια μέσα σε χρυσά κλουβιά, ταρτάρ ντομάτας στρατσιατέλα πάνω σε τριαντάφυλλο… Μην ξεχνάτε ότι είμαστε στην Ibiza και λίγη υπερβολή είναι στο DNA της…