ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλασσική και hi- tech παράδοση στη Ρόδο: μην τη χάσετε με τίποτα!

Από -
Κλασσική και hi- tech παράδοση στη Ρόδο: μην τη χάσετε με τίποτα! - Χρυσοί Σκούφοι

Ενθουσιασμένος γύρισα από ένα πρόσφατο ταξίδι στη Ρόδο στα πλαίσια του καλοκαιρινού σαφάρι των Χρυσών Σκούφων, δοκιμάζοντας μικρά αριστουργήματα σε παλιές αγάπες («Μαυρίκος» είναι ένας) και προχωρημένες δημιουργίες σε καινούργιες προσπάθειες («Noble» στο ξενοδοχείο Elysium). Ιδού λοιπόν πως συναντώνται δύο διαφορετικές θαυμάσιες σπεσιαλιτέ που έχουν όμως κοντινή αφετηρία.

Ένα από τα signature ορεκτικά του Δημήτρη Μαυρίκου είναι η μελιτζάνα τουρσί με μέλι. Βουτηγμένη σε Japan like γευστική καθαρότητα που την υπογραμμίζει το γεγονός ότι σερβίρεται κρύα από το ψυγείο, έχει μια εκπληκτική υφή που κινείται μαεστρικά ανάμεσα σε αλαβάστρινο al dente και λουκούμι, ισορροπώντας εκφραστικά μεταξύ έντασης(ξύδι) και φινέτσας(υπαινικτική γλύκα μελιού). Μαγκιά δε το σερβίρισμά του με homemade σιρόπι ροδιού που του προσθέτει θεάρεστο κοντράστ καραμελωμένο και φρουτώδες. Το καλύτερο παραδοσιακό τουρσί που έχω φάει στην Ελλάδα!

Από την άλλη τώρα στο «Noble» το δίδυμο των Ροδίων Γιώργου Τρουμούχη(επικεφαλής σεφ του Elysium) και Σταμάτη Μισομικέ(νέος σεφ με προϋπηρεσία στα ονομαστά 3άστερα «Alinea» «Maaemo») πατάει πάνω στην παραδοσιακή ροδίτικη κουζίνα και δημιουργεί μια εντελώς πρωτότυπη, εξόχως δημιουργική γαστρονομία που συντονίζεται με την τελευταία λέξη της γευστικής μόδας με ροδιακό φυσικά αποτύπωμα. Έτσι λοιπόν στον ροδιακό «σαλά» η ροζέτα των λαχανικών τους έρχεται μέσα σε μια γυάλινη καμπάνα γεμάτη ντελικάτο καπνό κερασιάς ˙ πιπεριά, μελιτζάνα, κρεμμύδι, μανιτάρι, φινόκιο που έχουν προηγουμένως υποστεί ζύμωση(καυτή τάση στους διεθνείς γαστρονομικούς κύκλους) βλέπουν τις γεύσεις τους να ραφινάρονται και στη συνέχεια μετατρέπονται σ ένα ευγενέστατο τουρσί με ντελικάτο edge που δέχεται σαν γοητευτικό κοντραπούντο γλυκάρμυρη παστή ρέγγα. Μια επιπλέον κίνηση δίνει πραγματικά άλλο αέρα στο πιάτο ˙ ένα παραδοσιακό ροδίτικο αφέψημα που το πίνουν στην γέννηση ενός παιδιού, το «χαιρεπαίδι», φτιάχνεται με κρύα εκχύλιση από 19 διαφορετικά βότανα, μπαχάρια και φρούτα και δίνει στον «σαλά» ένα βουνίσιο άρωμα φρέσκιας ματζουράνας κυρίως. Last but not least το ταίριασμα του πιάτου με ζεστό «χαιρεπαίδι», όλο φινέτσα ρόφημα