ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σώφρων, ευτυχής μοντερνισμός στη ροδίτικη κουζίνα

Από -
Σώφρων, ευτυχής μοντερνισμός στη ροδίτικη κουζίνα - Χρυσοί Σκούφοι

Το διεθνές κοινό στο πεντάστερο Lindos Blu στην παραλία Βλυχών στη Ρόδο, ανακαλύπτει και απολαμβάνει στο εστιατόριο «Five Senses Gourmet Restaurant», πιάτα από την κουζίνα που έτρωγαν οι Ροδίτες όταν δούλευαν στα χωράφια, πριν ακόμα η Ρόδος γίνει ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Στη βεράντα του εστιατορίου -ατμοσφαιρικός φωτισμός το βράδυ και συγκλονιστική θαλασσινή θέα από ψηλά- ο νεαρός σεφ Μανώλης Πλατέλλας, Ροδίτης ο ίδιος, κάνει βουτιά στο βαθύ αγροτικό παρελθόν της ροδίτικης κουζίνας και αναδύεται δημιουργώντας σπεσιαλιτέ επιπέδου γεμάτες φρεσκάδα και νοστιμιά, που πιάνουν το νήμα της cuccina povera του νησιού. Ένα χαρακτηριστικό πιάτο που εικονογραφεί πιστά το σμίξιμο της παράδοσης με τη σώφρονα μοντέρνα παρέμβαση, είναι το φακόρυζο με φακές Εγκλουβής, «ξεροχύμηση» και cruble από «περικαυτιά». Η «ξεροχύμηση», η εύκολη τοπική νοστιμιά που γίνεται από κατσικίσιο τυρί τσιγαρισμένο σε λάδι, και που εδώ ενισχύεται με κρεμμύδι καραμελωμένο, σκόρδο και το αγαπημένο μπαχαρικό του νησιού, το κύμινο.

Η «περικαυτιά» πάλι, δεν είναι παρά ψωμί με ελαιόλαδο ψημένο στο φούρνο. Η εξαιρετική γεύση του οσπρίου μαζί με τα ντόπια λιτά αρτύματα, δίνει μια στιβαρή δημιουργία, γεμάτη μεστή γεύση, πολλαπλές υφές και γήινα ζεστά αρώματα. Στην αντίπερα όχθη, ένα επιδόρπιο εξαιρετικής λεπτότητας, η «Κρέμα λεμόνι με ganache λευκής σοκολάτας, μπισκότο, δυόσμο, μικρές μαρέγκες και σορμπέ μοσχολέμονο» ˙ φρεσκάδα από τα εσπεριδοειδή και το δυόσμο, σώμα από τη σοκολάτα και το μπισκότο, αρμονία όξινου –γλυκού και αρώματα. Ο Πλατέλλας, στο δρόμο που ακολουθεί η καλή ροδίτικη κουζίνα σχεδόν σε όλο το νησί, συνδιαλέγεται όμορφα με το τοπικό γαστρονομικό ιδίωμα, λειαίνοντας με χάρη τα πιο «βαριά» για τον σύγχρονο ο ουρανίσκο, στοιχεία του. Μπορείτε ακόμη να την απολαύσετε τον Οκτώβριο.

Five Senses Gourmet Restaurant
Ξεν. «Lindos Blue»
Ρόδος –Λίνδος - Παραλία Βλυχών
Σεφ Μανώλης Πλατέλλας
22440/32110