ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Νίκος Μπίλλης εκπροσωπεί την Ανατολική Μεσόγειο στον τελικό του S.Pellegrino Young Chef

Από -
O Νίκος Μπίλλης εκπροσωπεί την Ανατολική Μεσόγειο στον τελικό του S.Pellegrino Young Chef - Χρυσοί Σκούφοι

Ήμουν στο Τελ Αβίβ την βραδιά που ανακοινώθηκε ότι το «Νόστιμον ήμαρ» του εικοσιεννιάχρονου Νίκου Μπίλλη ήταν εκείνο που θα ταξίδευε μέχρι το Μιλάνο για το τελικό στάδιο του S.Pellegrino Young Chef 2016. Είναι από εκείνα τα πιάτα που διηγούνται μια ιστορία με μια γλαφυρότητα που μπορεί να σε καθηλώσει. Με το συναισθηματικό στίγμα του νόστου, της νοσταλγίας, της περιπλάνησης, και πλούτο υλικών που αποτυπώνουν τους ελληνικούς τόπους –τα χρώματα, τα αρώματά τους, τις παραστάσεις τους– κρατούσε στα χέρια του δυνατό χαρτί. Κι όντως όταν το δοκιμάσεις, γυαλιστερές, μύδια και αχιβάδες σε λάδι από καυκαλήθρες, κρέμα από μαύρες κορινθιακές σταφίδες, πέρλες πορτοκαλιού και αβγοτάραχο, παλαμίδα σε άλμη (σαν ελαφριά λακέρδα) με πετιμέζι, μέλι και πορτοκάλι, σκόνη καφέ και λούπινα, καπαρόφυλλα και μυρωδάτο τσιγαρέλι, όλα μαζί λειτουργούν σαν ίχνη-εύσημα σε ένα προσωπικό, βαθιά ελληνικό ταξίδι υφών και γεύσεων, με τις αρμονίες και τις κόντρες του, που χτυπάει μπουκιά-μπουκιά μυστικούς νευρώνες.

Με 3.000 συμμετοχές από 191 χώρες στη δεύτερη χρονιά του διαγωνισμού, είναι ήδη σπουδαίο για τον νεαρό sous chef του Έκτορα Μποτρίνι, το να βρεθεί ανάμεσα στους φιναλίστ. Και μάλιστα σε ένα διεθνές playroom υλικών και concept, που περνάει από κόσκινο γεύση και νόημα, δημιουργικότητα, τεχνική και καλαισθησία. Είκοσι σεφ από όλο των κόσμο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους μπροστά σε επτά πολύ σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς γαστρονομίας, τους David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Elena Arzak, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne και Roberta Sudbrack.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον μεγάλο τελικό στο www.finedinninglovers.com σε live streaming στις 15 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. Να σημειώσω τέλος ότι δύο επιπλέον βραβεία θα απονεμηθούν στο μεγάλο gala του S.Pellegrino, το μενού του οποίου θα επιμεληθεί ο σεφ και ιδιοκτήτης του κορυφαίου των World’s 50 Best Restaurants «Οsteria Francescana» Massimo Bottura. To «Acqua Panna Contemporary Tradition Award» θα δοθεί σε εκείνον που θα αναδείξει καλύτερα την γαστρονομική ισορροπία παράδοσης και μοντέρνων στοιχείων, και το «S.Pellegrino Inspiring Message Award» θα απονεμηθεί, μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία, στο πιο εμπνευσμένο πιάτο και το μήνυμά του. Ψηφίστε κι εσείς (ξέρετε ποιον) λοιπόν, μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, κλικάροντας εδώ.