ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κλάους Φώγιερμπαχ στον «Κουκούμαβλο» στη Σαντορίνη

Από -
Ο Κλάους Φώγιερμπαχ  στον «Κουκούμαβλο» στη Σαντορίνη - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Κλάους Φώγιερμπαχ ήταν ένα από τους πιο ξεχωριστούς καλλιτέχνες στην αθηναϊκή γαστρονομία και το φανταστικό εστιατόριό του, το “Bajazzo” βραβεύονταν για χρόνια από τους Χρυσούς Σκούφους ως το καλύτερο της Αθήνας. Η κουζίνα του ραφινάτη και ιδιαιτέρως τολμηρή ήταν μια διαρκής έκπληξη για τους Αθηναίους. Ο Κλάους έφυγε από κοντά μας το 1999, το «Εδωδή» των συνεχιστών της γαστρονομίας του Μιχάλη και Γιώργου Λυτρίβη έχει κλείσει, αλλά να που ένας θαυμαστής του, ο Νίκος Πουλιάσης, αποφάσισε να παρουσιάσει ένα «Εγκώμιο στον Κλάους Φώγιερμπαχ και το “Bajazzo”» στο εστιατόριό του στα Φηρά της Σαντορίνης. «Προσπάθησα να μεταφέρω την φιλοσοφία του στο σήμερα, κάτι σαν παραλλαγές στο ανατρεπτικό του πνεύμα» μας είπε ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο σεφ και σ αυτό το αφιέρωμα προτείνει μεταξύ άλλων ένα ψαρονέφρι γεμιστό με καραβίδες, σάλτσα από απο γαλλικό ροκφόρ, αχλάδι ποσέ σε κόκκινο κρασί, και chutney από ξερά φρούτα.

Οι συνδυασμοί από κρέατα μαζί με αστακό, γαρίδα ή καραβίδα ήταν από τους πλέον signature στο “Bajazzo”», και μας είχαν καταπλήξει ευχάριστα. Προσωπικά θεωρώ ότι ο Πουλιάσης είναι από εκείνους που εκφράζουν σήμερα πειστικά το αιρετικό στυλ του Κλάους σ αυτό το αφιέρωμα θα συμπεριλάβει ακόμη σούπα από κάστανα, με άγρια μανιτάρια, σιρόπι καραμέλας με πικραμύγδαλο και αφρό από μαστίχα ͘ ψητό φουαγκρά σε κρουστά από αμύγδαλα και αποξηραμένα άνθη, με μαρμελάδα από γιούζου και μους από γλυκάνισο, ενώ σαν επιδόρπιο θα σερβίρει φρέσκα φρούτα του δάσους, με σάλτσα βανίλια Μαδαγασκάρης, παγωτό πράσινο μήλο και νότες από μοσχοκάρυδο.

«Τα πιάτα του είχαν ψυχή, συναίσθημα, μαγεία, ποίηση, θεατρικότητα, σε κέρδιζαν με την αμεσότητά του και παρά την τόλμη τους είχαν καθαρές γεύσεις και μετρημένες αντιστίξεις. Έπαθα την πρώτη φορά που έφαγα φαγητό του Κλάους, έπαθα με την ομορφιά του». Το αφιέρωμα στην κουζίνα του “Bajazzo” ξεκινάει στις 14/10 με αφορμή και το συνέδριο του οινικού τουρισμού που γίνεται στο νησί και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.