ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο ρεύμα στο «Nikkei»

Από -
Νέο  ρεύμα στο «Nikkei»  - Χρυσοί Σκούφοι

Είναι όμορφο το «Nikkei». Έχει κοσμικά vibes, ωραίες μουσικές, δυνατή μπάρα και μια έθνικ ζεστασιά που του κεντάνε τα ψάθινα πλεκτά φωτιστικά, τα ξύλινα πάνελ που μοιάζουν με κομμάτι αργαλειού, κι όλα τα λατινογενή μοτίβα που εικονογραφούν την περουβιανή του κατεύθυνση. Στην δεύτερη χρονιά του όμως έχει και μια κουζίνα πιο ώριμη. Η οποία αν πέρυσι, στην αρχή τουλάχιστον που το επισκέφτηκα εγώ, μιλούσε με τη βραχνάδα του πρωτοεμφανιζόμενου επί σκηνής, τώρα ανεβαίνει level με ένα μενού πιο πολυφωνικό, με άλλες αισθητικές και πιο πειστικές γευστικές συμμετρίες.

\

Ο Θάνος Στασινός στοχεύει πιο ψηλά και το αποτέλεσμα τον επιβεβαιώνει. Το σεβίτσε λαβράκι με choclo (περουβιανό καλαμπόκι), leche de tigre, τσιπς από yuka και κόλιανδρο, πλούσιο σε αρώματα και ωραίες οξύτητες, είναι έξοχο. Ωραιότατο σαν ιδέα και εκτέλεση το ταρτάρ Surf & turf -με τόνο και wagyu βοδινό, μόνο που τελικά ο τόνος κερδίζει στα σημεία αφού το λάδι τρούφας σκεπάζει κάπως τη χάρη του κρέατος. Το νέο ρεύμα φέρνει εκτός από τα Philocybe mushrooms, που φαντάζομαι ότι θα είναι από τα φετινά του χιτ, φινετσάτα χτένια με την ένταση ενός πουρέ αβοκάντο/wasabi, μανιτάρια shiitake κονφί και σουσάμι με κίμτσι, όπως και  πολύ καλά ντάμπλινγκ gyoza με βαθιά γεύση, γεμισμένα με μαύρο χοίρο, μανιτάρια king oyster και dashi. Τα ψωμάκια ατμού, γεμιστά με παντσέτα και αγγούρι τουρσί, περασμένα λίγο από το τηγάνι για να τραγανίσουν, μπορεί να μην κερδίζουν εύσημα λεπτότητας αλλά έχουν τη φάση τους. Το ζουμερό χοιρινό pata negra με sobrasada και η ψητή-καπνιστή πάπια με τρουφάτη miso σε φέρνουν όμορφα μέχρι τα τα επιδόρπια, κι εκεί, σπεύδω να δηλώσω την αδυναμία μου για το λεπτά αρωματικό, ελαφρύ, σχεδόν άγλυκο opalis yuzu & lemon sorbet.

Ο Σπύρος Κερκύρας και η ομάδα του κρατάνε και φέτος τα ηνία της μπάρας με την φοβερά κουλ Μαίρη Ταλαιπώρου στην εκτέλεση. H φετινή λίστα με τα κοκτέιλ ήταν under construction τη βραδιά που βρέθηκα εγώ στο «Nikkei», oπότε μετά από το πρώτο (ορεκτικό) Negroni με Carpano Antica Formula και Punt e Mes ξαναδιάλεξα το παλιότερο πολύστροφο χιτ ονόματι «Nikkei Sour», με Pisco Mosto Verde εμβαπτισμένο σε πράσινο τσάι με εσπεριδοειδή, καβουρντισμένο ανανά και καυτερή πιπεριά, αβγό, ροζ γκρέιπφρουτ και σιρόπι μπίρας με ζάχαρη από κοκοφοίνικα. Θα επιστρέψω λοιπόν, για να δοκιμάσω τη νέα κολεξιόν κι όχι μόνο.