ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Mia feta - Feta bar» η το εθνικό μας τυρί σε μοντέρνο θρόνο

Από -
«Mia feta - Feta bar»  η το εθνικό μας τυρί σε μοντέρνο θρόνο - Χρυσοί Σκούφοι

Το πιο ιδιότυπο «μπαρ» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα γαλακτοκομικά στο θρόνο και τη φέτα- «κορώνα» στο ιδιότυπο cheesy μενού του είναι το «Mia feta - Feta bar» στη Διαγώνιο.

Ήπιο βιομηχανικό design με inox και οικολογική φρεσκαδούρα με ξύλο στο φυσικό του χρώμα κυριαρχούν στο εσωτερικό, συν κελάρι για τα κρασιά και για την ωρίμανση των τυριών και μεγάλα βαριά παρεΐστικα τραπέζια στη σάλα, συν ανοιχτή κουζίνα στο πατάρι. Τυριά, γιαούρτι, κεφίρ, γάλα και λοιπά γαλακτοκομικά της εταιρίας Κourellas –στην οποία ανήκει η ιδέα για το project, αλλά και άλλων μικρών ελλήνων παραγωγών μοστράρουν στα ψυγεία και είναι η βάση του ορεκτικού μενού που συνδυάζεται  με κάποιο από τα πολλά ελληνικά (αποκλειστικά) κρασιά της γερής wine list του bar. Η ειδίκευση του στα γαλακτοκομικά και ο ορεινός του χαρακτήρας, αποτυπώνεται δυνατά στη λίστα των πιάτων. Ενώ όμως περιμένεις κάτι ρουστίκ και απλό, ο αιφνιδιασμός έρχεται με αύρες φινέτσας και απροσδόκητες λεπτομέρειες γαστρονομικής λεπτότητας. Η βελουτέ καστανόσουπα με μαύρη τρούφα, αμύγδαλα και σχοινόπρασο είναι μια πρώτη ενδιαφέρουσα εισαγωγή –γήινη γεύση στην αρχή, σύνθετα αρώματα και υφές στη συνέχεια, ενώ η αλμυρή πανακότα με μαρμελάδα ντομάτας και πάστα ελιάς, επιχειρεί μια χορταστική αναδόμηση της χωριάτικης σαλάτας, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από την ντομάτα στη φέτα. Ο πλούσιος και «αυταρχικός» γευστικός χαρακτήρας της καπνιστής πρόβειας γραβιέρας ωρίμανσης που γίνεται σαγανάκι, αναχαιτίζεται από τα δροσερά μαριναρισμένα ντοματίνια, το πετιμέζι και την κρέμα από μοσχολέμονο που τη συνοδεύουν.

Τέλος, το βιολογικό χειροποίητο (δικό τους) λουκάνικο φρικασέ με σπανάκι με σάλτσα από βούτυρο και φέτα (σάλτσα συνώνυμη του umami) είναι μια σκληροπυρηνική προσέγγιση για άφοβους εξερευνητές της παράδοσης. Η οικογένεια Κουρέλλας κατάγεται από τα Γρεβενά, όπου βρίσκεται και η έδρα της ομώνυμης εταιρίας γαλακτοκομικών με καθετοποιημένη παραγωγή -εργοστάσιο παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών, ιδιόκτητα κοπάδια ζώων και εργοστάσιο που συσκευάζονται τα προϊόντα τους, συμβατικά και βιολογικά, με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό. To πλήρες rebranding στο οποίο προχώρησε η εταιρία τον τελευταίο χρόνο, διέγραψε τις παλιές γνωστές ετικέτες «Bio Pan» και «Φαμίλια» και έβαλε στη θέση τους την ονομασία Κourellas. Έξοχο το packaging σε νέο –νοσταλγικό σούπερ καλόγουστο ύφος, με παστέλ χρώματα και πειστικό το «πατριωτικό» σλόγκαν για τους καταναλωτές στο εξωτερικό «Kourellas says: to be Healthy and Fit EAT like a Greek». Πίσω στη Θεσσαλονίκη, το «Mia feta - Feta bar», ανοίγει από το πρωί, προσφέρει πρωινό και brunch με αβγοφέτες, τσουκνιδοπιτάκια, ομελέτες, κεφίρ, τυριά και άλλα παρόμοια καλούδια αλά Γρεβενά to die for, βγάζει τραπεζάκια έξω και μένει ανοιχτό μέχρι αργά.

Κλείνει την Κυριακή.

Π. Μελά 14, 2310221120