ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βερμούτ… αλλά Ελληνικά

Από -
Βερμούτ… αλλά Ελληνικά  - Χρυσοί Σκούφοι

Ή όταν ένα κλασικό ιταλικό ποτό αποκτά γαλανόλευκες αποχρώσεις.

Το ιστορικό spirit ζει ξανά την νιότη του και το βρίσκουμε πλέον στην πρώτη γραμμή της δημοφιλίας. Η σκηνή των αθηναϊκών μπαρ το έχει αγκαλιάσει δημιουργώντας την εκρηκτική τάση του after office drinking ή αλλιώς aperitivo. Πληθαίνουν συνέχεια οι διαφορετικές ετικέτες στις spirit list και στήνονται projects, όπως το «Odori» και το «Pepe Aperitivo», που ορκίζονται στη χάρη του. Η έκπληξη μας ήρθε στο bar show, που έκαναν το ντεμπούτο τους δυο ελληνικά βερμούτ. Τα γευτήκαμε και οι πρώτες εντυπώσεις είναι εξαιρετικές:

Πρόκειται για το «Otto», που μας ταξιδεύει με το όνομα και το packaging στην παλιά Αθήνα, κάνοντας όμως με διάφορες πινελιές- κυρίως στην συνταγή του- την γέφυρα με το σήμερα. Πίσω από την ετικέτα κρύβεται ο δημιουργός της μαστίχας «Skinos» Δημήτρης Σταινχάουερ, σε συνεργασία με την δυνατή ομάδα του «The Clumsies». Για το Otto αναμειγνύονται ροδοπέταλα, αψιθιά, ρίγανη, εσπεριδοειδή, φύλλα ελιάς και κουμ κουάτ. Η πρωτότυπη συνταγή έχει δώσει ένα spirit σύνθετο, με ωραίες ανθώδεις και βοτανικές νότες, και στόμα που φλερτάρει με τη γλύκα. Του πάνε οι χαμηλές θερμοκρασίες και ακόμα περισσότερο του πάνε οι φυσαλίδες, και κυρίως η σόδα.

Το «Vermood», έχει καταγωγή από την Πάτρα και αποτελεί πρόταση της ποτοποιίας «Kastro», που έχει δώσει εντυπωσιακά δείγματα γραφής, με την Τεντούρα και πολλά άλλα ευφάνταστα λικέρ. Για το βερμούτ συνεργάστηκαν με τον έμπειρο mixologist Μάριο Ηλιόπουλο, του «Six Dogs» και τον bartnender Αργύρη Οικονομάκο, και έκαναν πολύ καλή δουλειά. Το «Vermood», που προέρχεται από εκλεκτό ημίγλυκο μοσχάτο, γαργαλάει τον ουρανίσκο με νότες αρτεμισίας, περγαμόντου και δροσερών βοτάνων. Είναι αρκετά σπιρτόζικο στο στόμα και έχει ελαφριά γλυκόπικρη επίγευση.

Στο μενού με τα ελληνικά βερμούτ, προστίθεται ακόμα ένα, με καταγωγή την Σαντορίνη και την επιμέλεια της First Lomax, γνωστής για την μπίρα Volkan. Mε όνομα «Volkan on The Rocks», το βερμούτ αυτό με παλαιωμένο vinsanto ροκάρει με τις αισθήσεις μας. Τα αρώματα του vinsanto ζευγαρώνουν με ελληνικά βότανα όπως το θυμάρι και το φασκόμηλο και εμπλουτίζονται με περγαμόντο.