ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Isaac McHale: Το αστέρι της νέας βρετανικής σκηνής μαγειρεύει στην Αθήνα

Από -
Ο Σκωτσέζος Isaac McHale από τους καλύτερους Βρετανούς σεφ, απογείωσε  το «The Clove Club» στην 26η θέση των 50 Καλύτερων Εστιατορίων στον Κόσμο - Χρυσοί Σκούφοι
Ο Σκωτσέζος Isaac McHale από τους καλύτερους Βρετανούς σεφ, απογείωσε το «The Clove Club» στην 26η θέση των 50 Καλύτερων Εστιατορίων στον Κόσμο

Στις 13 Φεβρουαρίου θα χειροκροτήσουμε τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας στην απονομή των Χρυσών Σκούφων. Και όχι μόνο εμείς. Προς τιμήν τους το «α» προσκαλεί έναν από τους καλύτερους Βρετανούς σεφ για να μαγειρέψει στο diner de gala της τελετής. Τον Σκοτσέζο Isaac McHale, που το εστιατόριό του «The Clove Club» σκαρφάλωσε σε χρόνο dt στην 26η θέση των 50 Καλύτερων Εστιατορίων στον Κόσμο.

Είναι Παρασκευή βράδυ στο Shoreditch και ο νεαρόκοσμος που κάνει ουρά έξω από τα clubs, γεμίζει pubs, cafes κι εστιατόρια ή απλώς ­κυκλοφορεί χαρούμενος στους δρόμους δικαιολογεί τη φήμη μιας από τις πιο καυτές γειτονιές του Λονδίνου. Μπαίνουμε στο «The Clove Club» και χαιρόμαστε τη θέρμη ενός χώρου κλασικού, χωρίς πολλά φτιασίδια. Στο γεμάτο μπαρ πριν από τη σάλα μάς περιμένει ο Isaac McHale, ο Σκοτσέζος σεφ που εντυπωσίασε την παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, σκαρφαλώνοντας στο Νο 26 των World’s 50 Best Restaurants 2016 και κερδίζοντας με το σπαθί του το ειδικό βραβείο «Ηighest new entry». Ο McHale όμως δεν έχει το ποζάτο ύφος της επιτυχίας που θα περίμενε κάποιος. είναι προσγειωμένος, ζεστός και φιλόξενος, σαν Μεσόγειος που από τύχη γεννήθηκε στα μακρινά νησιά Orkney, βόρεια της Σκοτίας. Η καριέρα του απογειώθηκε όταν το 2010 έφτιαξαν με δύο φίλους του σεφ την κολεκτίβα Young Turks, που τάραξε τα νερά της γαστρονομικής σκηνής του Λονδίνου. Τα pop up δείπνα τους σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, πάρκα και ιστορικές pubs, που συνδύαζαν απροσδόκητα την υψηλή γαστρονομία με μια rock ’n’ roll αύρα, έγιναν από τα πιο δημοφιλή events στη βρετανική πρωτεύουσα και το να κλείσεις θέση θεωρούνταν μεγάλη επιτυχία.

Cool ανοιχτή κουζίνα που ανεβάζει με  ζωηρό κοντράστ την ατμόσφαιρα στη λιτή σάλα του «The Clove Club»
Cool ανοιχτή κουζίνα που ανεβάζει με ζωηρό κοντράστ την ατμόσφαιρα στη λιτή σάλα του «The Clove Club»

Το δικό του εστιατόριο ήταν πια θέμα χρόνου. Το «The Clove Club» άνοιξε το 2013 στο διατηρητέο κτίριο του παλιού δημαρχείου του Shoreditch με τους δωρικούς κίονες. Η επιτυχία ήταν άμεση: την ίδια χρονιά κέρδισε­ την 5η θέση στο Top 100 Restaurant Awards του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η κατακόρυφα ανοδική πορεία του του χάρισε ένα αστέρι Michelin και το έφερε στο Νο 87 των World’s 50 Best Restaurants το 2014, το 2015 στο Νο 55 και φέτος στο Νο 26. Κάτι πρέπει να κάνει πολύ καλά ο Isaac, ο οποίος έφυγε από το ταπεινό ψαράδικο του νησιού του για να γίνει σεφ στη Γλασκόβη, στη συνέχεια μετακόμισε στο Σίδνεϊ και ολοκλήρωσε τη μαθητεία του δίπλα στον διακεκριμένο σεφ Tom Aikens αλλά και στα κορυφαία εστιατόρια «Noma» και «Ledbury». Και αυτό το «κάτι» είναι η φρέσκια προσέγγισή του στη βρετανική κουζίνα, η οποία εστιάζει σε εξαιρετικά προϊόντα μικρών παραγωγών και πρώτες ύλες μαζεμένες από τη φύση και αναδεικνύει τα λαχανικά σε σταρ. Εντυπωσιά­στηκα τρώγοντας τις σπεσιαλιτέ του και μοιράζομαι μαζί σας τις εντυπώσεις μου για τα πιάτα που περιλαμβάνει το σπέσιαλ μενού του McHale για τους Χρυσούς Σκούφους, το οποίο θα μαγειρέψει ο ίδιος με την ομάδα του στη «Μεγάλη Βρεταννία» στις 13 Φεβρουαρίου.

Τα  ωραία κρασιά και τα νόστιμα μεζεδάκια μαζί με τη θέρμη αυτού του μπαρ, το κάνουν δημοφιλέστατο hot spot στο Λονδίνο.
Τα ωραία κρασιά και τα νόστιμα μεζεδάκια μαζί με τη θέρμη αυτού του μπαρ, το κάνουν δημοφιλέστατο hot spot στο Λονδίνο.

Στο πρώτο πιάτο ο σεφ αποτίνει φόρο τιμής στην πατρίδα με τα φανταστικά, ντελικάτα χτένια των Orkney. Παρότι ο ίδιος δεν πολυσυμπαθεί τα χτένια ωμά, ούτε του πολυαρέσει να τα τρώει με πράγματα που δεν έρχονται από τη θάλασσα, σε αυτό το πιάτο –που οι πελάτες του το έχουν αναδείξει πρώτο στις προτιμήσεις τους– κάνει μια εξαίρεση. Το γλυκό βελούδο των χτενιών ταρτάρ συνδυάζεται τέλεια με το φευγάτο γήινο άρωμα της τρούφας με γέφυρα φετούλες ωμών μανιταριών, δημιουργώντας μιαν­ ονειρεμένη ισορροπία ανάμεσα­ στην ελαφριά οξύτητα του μανταρινιού, τη σοφιστικέ νότα του φουντουκιού, το ζελέ από καπνιστά χτένια και την brown butter βινεγκρέτ. Εκπληκτική όμως είναι και η ισορροπία της πολύ πρωτότυπης σούπας από κάστανα και στρείδια: η γλυκιά comfort γεύση του κάστανου ανακατεμένη με την τσαχπινιά των στρειδιών δουλεύει τέλεια. δημιουργεί μια βαθιά ευωχία, ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν ακόμη χαβιάρι και σκοτσέζικα φύκια, ισορροπώντας και αυτά τη γλύκα με τη θαλασσινή τους δύναμη.

Ένας άλλος συνδυασμός που δουλεύει άψογα, παρά την τόλμη του, είναι το άγριο λαβράκι με σέλερι και ραπάνι μαγειρεμένα με εξαιρετικό μπέικον που φτιάχνει ο ίδιος. Η πάπια του είναι άλλο ένα διαμάντι, καθώς τη σιτεύει με τα εντόσθιά της μέχρι η γεύση της να δυναμώσει και τη σερβίρει καρυκευμένη με ένα δυνατό βρετανικό μείγμα μπαχαρικών (διάφορα πιπέρια, «καμένα» μανταρίνια, Σετσουάν, ζάχαρη, αμύγδαλα κ.ά.), βάζοντας δίπλα της έναν απίθανο πουρέ κόκκινου λάχανου που έχει υποστεί γαλακτική ζύμωση. Το επιδόρπιο θα είναι μια πολύ πλούσια κρέμα λεμονιού συνταιριασμένη με ένα εκρηκτικό παγωτό πιπέρι. Και μετά θα υπάρχουν διάφορα γλυκισματάκια, όπως οι γοητευτικές παστίλιες του Δρα Χέντερσον, ψωμάκια γεμισμένα με κρέμα ουίσκι και σοκολατάκια με αλμυρή καραμέλα.

Η τελετή της απονομής των Χρυσών Σκούφων είναι πάντα μια μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας που μας φέρνει σε επαφή με τις παγκόσμιες τάσεις. Φέτος είναι η σειρά της παρεξηγημένης βρετανικής κουζίνας, που το δυναμισμό της αναγνωρίζουν πλέον και οι προαιώνιοι εχθροί της, οι Γάλλοι, να παρουσιαστεί στην Αθήνα από έναν εξαιρετικό σεφ, τον οποίο χειροκροτεί με θέρμη το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2017:

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2017:
Acqua Panna - S.Pellegrino,
Beefeater London Dry Gin και ολόκληρη η γκάμα των προϊόντων του,
Jaguar - Land Rover,
British Airways - Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Δ.Α.Α.,
Nespresso.


Υποστηρικτές:

Κτήμα Θεόπετρα, M Dry Mastiha.