ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρετσίνα σαμπανίζει!

Από -
Η Ρετσίνα σαμπανίζει!  - Χρυσοί Σκούφοι

Το come back της ρετσίνας συνεχίζεται και το παραδοσιακό κρασί μας κρασί εξευγενίζεται και αποκτάει σπιρτόζικο στυλ με φυσαλίδες.

Μετά από μεγάλο διάστημα στο παρασκήνιο η Ρετσίνα κάνει τα τελευταία χρόνια θριαμβευτική επιστροφή. Οι ρετσίνες νέες γενιάς είναι πολύ πιο φινετσάτες, ενσωματώνοντας εξαιρετικά τις νότες του ρετσινιού στο ανεβασμένο αρωματικό και γευστικό τους προφίλ. Είδαμε ρετσίνες να αποσπούν σημαντικές διακρίσεις και δοκιμάσαμε μέχρι και παλαιωμένες εκδοχές ,με συναρπαστικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Φαίνεται ότι το ελληνικό παραδοσιακό κρασί δικαιώνεται και αποκτάει το κοινό που του αξίζει. Σε αυτό το πλαίσιο του «φρεσκαρίσματος» οι παραγωγοί , Βασίλης Νικολού και Στέλιος Κεχρής πήγαν ένα βήμα παρακάτω και μας προτείνουν τις πρώτες αφρώδεις ρετσίνες.

Το οινοποιείο Νικολού στα Μεσόγεια και συγκεκριμένα στο Κορωπί έχει ιστορία στις ρετσίνες. Ο οινολόγος Βασίλης Νικολού πάντα αγαπούσε αυτό το ιδιαίτερο στυλ κρασιών και φρόντιζε να κάνει συνέχεια πειράματα για την ποιοτική του εξέλιξη. Αυτή η έρευνα τον οδήγησε στην δοκιμή των φυσαλίδων… που πέτυχε, Κυκλοφορόντας το «Botanic», μια sparkling ρετσίνα έκπληξη.

Το «Botanic» προέρχεται 100% από Σαββατιανό. Τα σταφύλια μαζεύονται πρώιμα και το ρετσίνι της Αττικής, προστίθεται κατά την διάρκεια της ζύμωσης. Στη συνέχεια πραγματοποιείται μια δεύτερη ζύμωση στο μπουκάλι(μέθοδος Καμπανίας) και ωριμάζει περίπου για έξι μήνες. Το αποτέλεσμα είναι πρωτόγνωρο και πολύ κομψό. Υπέροχα αρώματα πεύκου, δεντρολίβανου και ρίγανης μπερδεύονται με την μαστίχα, το μάνγκο, το πεπόνι και το κίτρο. Το στόμα έχει πολύ καλή οξύτητα, που μεταφράζεται σε νεύρο και μοναδική φρεσκάδα. Οι νότες που πρωταγωνιστούν ακόμα και στην μακρά επίγευση είναι τα βότανα

Ο «Αφρός Κεχρής» είναι μια διαφορετική προσέγγιση, που αναβιώνει τις παλιές φρέσκες ρετσίνες που πίναμε αρχές του φθινοπώρου, χωρίς να έχουν φιλτραριστεί και έτσι διατηρούσαν έναν σπινθηροβόλο χαρακτήρα. Στην περίπτωση του οινοποιείου Κεχρή η ρετσίνα αποτελεί φιλοσοφία εδώ και τέσσερις γενιές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και τους ουρανίσκους των οινόφιλων και να τους βάλουν να πιουν ξανά ρετσίνα. Ειδικά το «Δάκρυ του Πεύκου» ανήκει πλέον στα κρασιά παγκόσμιας κλάσης. Η σπιρτόζα ρετσίνα «Αφρός Κεχρής» είναι εξαιρετική. Στη μύτη βγάζει φρέσκα αρώματα φρούτων, κυρίως τροπικών, αγκαλιασμένα από ωραίες νότες πεύκου και μαστίχας. Το στόμα είναι αποκάλυψη ˙ φινετσάτο, παιχνιδιάρικο και γεμάτο, γαργαλάει τον ουρανίσκο με ευχάριστες νύξεις ρετσινιού, εσπεριδοειδών και πεπονιού. Φτιάχνεται από επιλεγμένο ροδίτη και πρόσεξαν πολύ ώστε να διατηρήσουν το ανθρακικό που παράγεται φυσικά κατά την διάρκεια της ζύμωσης, γιατί δεν προσθέτουν άλλο αναβιώνοντας τις αλλοτινές φρέσκες ρετσίνες που είχαν μια μικρή δόση ανθρακικού.

Τώρα που έρχεται Καθαρή Δευτέρα δοκιμάστε τις αφρώδεις ρετσίνες με τους σαρακοστιανούς μεζέδες, τους πάνε πολύ.