ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περίεργα, πρωτότυπα, αλλοιώτικα ποτά που προκαλούν.

Από -
Περίεργα, πρωτότυπα, αλλοιώτικα  ποτά που προκαλούν. - Χρυσοί Σκούφοι

Βότκα καπνιστή, βότκα με σκόρδο και πιπέρι, gin με γκρέιπφρουτ και ένα ραφιναρισμένο mezcal μόλις έφτασαν στην ελληνική αγορά.

Στη Gastronomy Fair, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρα στο Intercontinental, ξεχωρίσαμε δυο βότκες, ένα gin και ένα mezcal προκάλεσαν με απρόσμενα τρόπο τον ουρανίσκο μας. Πρώτη στη λίστα η «Smoked Vodka Chase». Πρόκειται για την πρώτη καπνιστή βότκα στην Ελληνική αγορά και κυριολεκτικά «καπνίζει» αλλά με φινετσάτο τρόπο, καθώς στο άρωμά της ενσωματώνονται εξαιρετικά με νότες βανίλιας και πικάντικων μπαχαρικών. Το στόμα της είναι βελούδινη έκπληξη, γεμάτο με ωραίες νότες καπνού, που παραμένουν υπομονετικά στην επίγευση. Φανταστείτε την σ ένα καπνιστό Bloody Mary η σε μια παραλλαγή του Old Fashion. Ο έμπειρος mixologist Γιάννης Πέτρος Πετρής προτείνει να τη δοκιμάσουμε με χυμό Yuzu και να της δώσουμε έτσι μια ανατολίτικη διάσταση.

Η «Polugar No2» είναι μια πρωτοποριακή βότκα με σκόρδο και πιπέρι! Αν ξεπεράσεις τους αρχικούς ενδοιασμούς και την δοκιμάσεις σε κερδίζει. Εκχυλίζονται μέσα της φυσικά έλαια σκόρδου και πιπεριού, ακολουθώντας μια συνταγή του 19ου αιώνα και το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Στη μύτη, στο στόμα και στην επίγευση πλημμυρίζουν αρώματα σκόρδου και πιπεριού, συνδυασμένα όπως με ευδιάκριτες νότες σιταριού και ψωμιού. Για αυτούς που θέλουν να δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα, αξίζει να σερβίρουν την Polugar με ένα πάγο ή να την πιούν σε ένα δυνατό Bloody Mary.

Αλλάζουμε κατηγορία και πάμε στα gin, με ένα υπέροχο αρωματικό αντιπρόσωπο το “William Pink Grapefruit Gin”. Είχαμε συνηθίσει τις αρωματισμένες βότκες, αλλά ήρθε πλέον η σειρά και των αρωματισμένων gin. H μύτη του είναι εντυπωσιακή, καθώς παντρεύει το ζουμερό ροζ γκρέιπφρουτ με αρώματα λουλουδιών και βοτάνων. Στο στόμα το γκρέιπφρουτ παραμένει πρωταγωνιστής και εμπλουτίζεται με νότες λεμονιού και juniper berries, και η επίγευση του είναι μεγάλη, γεμάτη και σπιρτόζα. Ο Πετρής μας δίνει μια εξαιρετική ιδέα να φτιάξουμε μ αυτό ένα sour, αναμειγνύοντας το με χυμό λεμονιού, σιρόπι ζάχαρης και γαρνιτούρα φύλλα βασιλικού.

Το “La Escandida Mezcal” δεν έχει κάποια ιδιαίτερη παραξενιά είναι όμως από τα πιο εκλεπτυσμένα και ραφιναρισμένα mezcal που έχουμε δοκιμάσει, αν και παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο, στην περιοχή Oaxaca στο Μεξικό, από 100% αγαύη. Τα αρώματα είναι συναρπαστικά και ενώνουν μια παλέτα γεμάτη αρώματα βοτάνων, εσπεριδοειδών και μπαχαρικών. Κυριαρχούν η αγαύη, το μαύρο πιπέρι, η κανέλα και ο καπνός. Πέρα από straight, δοκιμάστε το σε μια άλλη «Paloma{, αντικαθιστώντας την τεκίλα στο κοκτέιλ.