ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το καλύτερο ιταλικό της Ελλάδας είναι στη Χαλκιδική

Από -
Το καλύτερο ιταλικό της Ελλάδας είναι στη Χαλκιδική - Χρυσοί Σκούφοι

Bλέπει την ιταλική γευστική παράδοση μέσα από τη δημιουργική και ενίοτε απρόσμενη ματιά του κορυφαίου Έλληνα σεφ Έκτορα Μποτρίνι.

Για το «Dunes», το νέο απόκτημα του «Sani Resort», που προσθέτει μια ακόμα, την πιο λαμπερή ίσως, φασέτα στο multifacial πετράδι του Ελληνικού τουρισμού που αναμφισβήτητα είναι το πολυτελές συγκρότημα της Χαλκιδικής, θα μιλήσουμε αναλυτικά μια άλλη φορά. Για την ώρα αυτό που θα μας απασχολήσει είναι η γευστική πρόταση που κάνει το «Dunes» στο γαστρονομικό του εστιατόριο «Fresco» δια χειρός και με την υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι.

Καθισμένος στη μεγάλη βεράντα, στον πρώτο όροφο του κεντρικού κτιρίου περιμένω τον Έκτορα και παράλληλα θαυμάζω από ψηλά τη δομή του συγκροτήματος και κυρίως το κεντρικό του στοιχείο, μια τεραστίων διαστάσεων, πλην όμως κομψή, πισίνα που διαπερνά όλο το χώρο με μεγάλες γαλάζιες επιφάνειες, μικρά κανάλια και γεφύρια και δένει αρμονικά με το πράσινο και τα ανοιχτά χρώματα των κτιρίων που παραπέμπουν σε χρωματισμούς άμμων. Από τους συλλογισμούς μου με διακόπτει η με ιταλικές αποχρώσεις φωνή του Έκτορα. «Πότε θα έρθεις στην Κέρκυρα» με ρωτάει, έχω κάνει θαύματα». «Σύντομα», του απαντώ και μπαίνω κατ' ευθείαν στο ψητό. «Για πες, τι μαγειρεύεις εδώ;». Στη συζήτηση που ακολουθεί και πριν ακόμα βάλω στο στόμα μου την πρώτη μπουκιά, η εικόνα μου είναι ξεκάθαρη.

Το «Fresco» είναι ένα καθαρόαιμο, καθαρόαιμο ιταλικό εστιατόριο που κάνει μια γευστική διαδρομή σε ολόκληρη την Ιταλική Χερσόνησο και φέρνει, κατά τη ρήση του Έκτορα, «την Ιταλία πιο κοντά σε μας», φυσικά μέσα από την προσωπική οπτική του σεφ. Η άποψή μου είναι ότι το να περιγράψει γεύσεις, υφές και αρώματα ενός πιάτου είναι σα να προσπαθείς να δώσεις σε ένα τυφλό να καταλάβει τη μαγεία της Αναδυόμενης Αφροδίτης του Μποτιτσέλι. Γι αυτό και χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες θα πω ότι μεταξύ άλλων θα απολαύσετε το καρπάτσιο ξιφία με σορμπέ μανιταριού καθώς και το χοιρινό με πουρέ μήλου, τσάτνεϋ αχλαδιού και ginger. Και κάτι τελευταίο. Αυτή τη φορά το «Sani Resort» σαν εκπρόσωπος της Χαλκιδικής και, γιατί όχι, της ευρύτατης Θεσσαλονίκης «βάζει τα γυαλιά» στην Αθήνα σε ότι αφορά την Ιταλική κουζίνα.