ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

3 θύλακες αυθεντικής κρητικής κουζίνας στο Ηράκλειο

Από -
3 θύλακες αυθεντικής κρητικής κουζίνας στο Ηράκλειο - Χρυσοί Σκούφοι

Πολύ ενδιαφέρον βρήκαμε στην τελευταία επίσκεψή μας το Ηράκλειο έτσι όπως έχει ανοιχτεί στη θάλασσα με την ανασυγκρότηση της παραλίας ενώ η πολιτιστική διάσταση της πόλης ανεβαίνει επίπεδο χρόνο με το χρόνο. Σε γαστρονομικό επίπεδο πάντως, αν και πολλά εστιατόρια έχουν ως πυρήνα τους στοιχεία της κρητικής κουζίνας, η αυθεντική κρητική κουζίνα είναι είδος δυσεύρετο.

«Έργανος»
«Έργανος»

Λαμπρή εξαίρεση η «Έργανος», έξω από το τουριστικό κέντρο της πόλης, κοντά στο κηποθέατρο Καζαντζάκης. Απλή ταβέρνα, με σκεπαστή βεράντα και πολλούς ντόπιους και ξένους που, μυστήριο πώς, αφού η ταβέρνα δεν κάνει καμία προβολή, γεμίζουν τα τραπέζια της. Η Ανωγειανή Γεωργία Μανουρά, ετοιμάζει νόστιμη κουζίνα όπως ντελικάτα γαρδουμάκια αβγολέμονο, χειροποίητο δικό τους ξινόχοντρο σούπα και χειροποίητα δικά τους σιουφιχτά που βράζουν σε κρεατοζωμό και σερβίρονται με ανθότυρο και μια αίγα κοκκινιστή πραγματικό λουκούμι.

«Ονήσιμος»
«Ονήσιμος»

Έξω από το Ηράκλειο τώρα, μια ταβέρνα με πραγματική κρητική κουζίνα είναι ο «Ονήσιμος» στα Πεζά. Τζάκι στη σάλα, μεγάλη σκεπαστή βεράντα με λευκά τραπεζομάντιλα και πολλοί ξένοι και δικοί και εδώ. Μεγάλη η έμφαση στις πρώτες ύλες –ο ιδιοκτήτης (και εξαιρετικό ψήστης) Ονήσιμος Σαριδάκης φέρνει αμνοερίφια από τα Αστερούσια, τυροκομεί και έχει δικά του ζαρζαβατικά, ενώ η σύζυγος Ελένη Βαρδάκη, είναι στις κατσαρόλες και τον ξυλόφουρνο, βγάζοντας ένα κουνέλι κοκκινιστό με διακριτική ντοματούλα, χορτοπιτάκια με λεπτότατη ζύμη, συκώτι αρνίσιο τηγανητό, ζουμερό και ρόδινο από μέσα και με κρούστα υπέροχη απ΄ έξω και αβγά τηγανητά μαζί με ανθόγαλα που όμοια δεν έχουν γίνει. Μαστορικά φτιαγμένα και με ονειρεμένη γεύση τα γλυκά του κουταλιού.

«Εαρινό»
«Εαρινό»

Τέλος, άλλο ένα σημείο όπου η κρητική κουζίνα κρατάει καλά, είναι το «Εαρινό» στο ημιορεινό χωριό του Ηρακλείου Κάτω Ασίτες. Οι αδελφοί Κεφαλογιάννη φέρνουν κρέατα και τυριά από την ευρύτερη περιοχή του Μαλεβιζίου, ο πεθερός τυροκομεί και από τη βεράντα της ταβέρνας φαίνεται όλο το χωριό σαν να βρίσκεσαι σε μπαλκόνι. Κορυφαίο πιάτο, το αδρό και πεντανόστιμο τσιγαριαστό αρνί: αρνί, λάδι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Στην κουζίνα, η Ασιτιανή κ. Μαρία Κοπιδάκη.