ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γαστρονομικό φλερτ με την κρητική παράδοση στη ρεθυμνιώτικη Avli

Από -
Γαστρονομικό φλερτ με την κρητική παράδοση στη ρεθυμνιώτικη Avli - Χρυσοί Σκούφοι

Η βαριά ξύλινη πόρτα, σ’ ένα σοκάκι της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, ανοίγει ίσως στην πιο νοσταλγική, ρομαντική, σχεδόν παραμυθένια αυλή-κήπο, που στεγάζει εστατόριο.

Η αύρα του βενετσιάνικου αρχοντικού του 1600, με σκάλες, επίπεδα, εξώστες, το κομψό στήσιμο με έθνικ στοιχεία, πνιγμένο στο πράσινο, σε αγκαλιάζει με την πρώτη και δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για γεύμα. To πέτρινο εσωτερικό με τους θόλους δεν πάει πίσω. Ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, εντυπωσιακό μπαρ, πρωτότυπη χωροθέτηση της μεγάλης συλλογής κρασιών και η ταιριαστή ξύλινη επίπλωση στήνουν ένα σκηνικό κλασάτου κελαριού για τους κρύους μήνες.

Δεν χρειάζεται να την ψάξεις, είναι πάντα κάπου κοντά για να σε υποδεχτεί και να σε φροντίσει σαν φιλόξενη οικοδέσποινα. Η δημιουργός του Avli Κατερίνα Ξεκάλου, έχει σφραγίσει με το γούστο και την προσωπικότητά της έναν χώρο με αυθεντικότητα και γοητεία.

Οι γεύσεις φέτος συναγωνίζονται επαξίως την ατμόσφαιρα. Τοπικές πρώτες ύλες και κλασικές κρητικές συνταγές γίνονται η βάση για τη φινετσάτη και πολύ νόστιμη κουζίνα του Γιώργου Στυλιανουδάκη, που επιμελείται το μενού. Πιάτα άλλοτε πιο κοντά στην παράδοση, άλλοτε σε μια μοντέρνα απόδοση, γοητεύουν με την ισορροπία και τη γευστική τους πληρότητα.

Η συγκινητική απλότητα μιας “ψαρόσουπας της Αγίας Γαλήνης” -παραδοσιακής σούπας τριών υλικών με θαλασσινό νερό- κοντράρεται με τη φευγάτη απόδοση της παραδοσιακής “χανιώτικης κρεατότουρτας”, που μεταφράζεται εδώ σε χειροποίητα ραβιόλι με γέμιση αρνιού και κρέμα μυζήθρας.

Από την άλλη, η παράδοση της Κρήτης μιλάει μέσα από το άψογα χυλωμένο “ριζότο με χόντρο”, όπου το ρύζι παντρεύεται με στάρι, κριθάρι, κολοκύθα, γραβιέρα, ανθόγαλο και μους κρητικών τυριών σ’ ένα βαθιά νόστιμο πιάτο. Εκφράζεται πιο δωρικά στα μελωμένα μοσχαρίσια μάγουλα με κρέμα σελινόριζας και στικς πράσινου μήλου και δοξάζει την κρητική πρώτη ύλη στη “φουριάρικη αίγα” (κατσίκα ελευθέρας βοσκής 2 ετών) αργοψημένη με μέλι, θυμάρι και ανθόγαλο, επάνω σε οφτές πατάτες.

Τα επιδόρπια κλείνουν το μάτι και πάλι στην τοπική παράδοση, σε ελεύθερη μεν απόδοση, ικανή όμως να σου ξυπνήσει… σύνδρομα madeleine. Η “χαρουπόπιτα”, φερ’ ειπείν, είναι ένας συνδυασμός γνώριμων γεύσεων: αφράτος “σπόγγος” χαρουπιού, παγωτό βασιλικού, κρέμα λεμονιού και πετιμέζι. Το “γαστρίν”, πάλι, είναι η παραλλαγή του κρητικού μπακλαβά: καραμελωμένοι ξηροί καρποί μέσα σε σου, παγωτό από κατσικίσιο γάλα με ξύσμα λάϊμ και πιπέρι, κρέμα yuzu με λεμόνι, σάλτσα μελιού, κριτσανιστοί κρύσταλλοι μελιού, έρχονται και συναντούν στο πίσω μέρος του μυαλού σου γεύση και υφή παράδοσης.

Avli Kriti Ξανθουδίδου 22 και Ραδαμάνθυος Ρέθυμνο, τηλ. 2831 058250