ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα αστέρια της Καλαμάτας

Από -
«Yiamas Gastro Bar» - Χρυσοί Σκούφοι
«Yiamas Gastro Bar»

Οι γευστικές και όχι μόνο εξελίξεις στην πόλη δείχνουν δυναμισμό, κι εμείς διαλέγουμε τρία μαγαζιά που ξεχωρίζουν φέρνοντας νέο πνεύμα στην πόλη.

Κάτι τρέχει στην Καλαμάτα. Η γευστική σκηνή της πόλης ανανεώνεται πλέον συνεχώς και πολλά είναι τα σχέδια που ετοιμάζονται στο άμεσο μέλλον, καθώς ο χαρακτήρας της σαν τουριστικός προορισμός ενισχύεται. Τα project του Costa Navarino επηρέασαν πάρα πολύ την περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ωραία μαγαζιά που θα στέκονταν άνετα και στην Αθήνα. Καφέ ρεστοράν σαν τα «Platea» και «Bistroteca», σύγχρονα μεζεδοπωλεία σαν το «Κάρδαμο» ή το «Μάναμ» με το ξεχωριστό ντεκόρ, μοντέρνα εστιατόρια σαν τα «Yiamas Gastro Bar» και «Κ29», νεοπαραδοσιακά μπιζουδάκια όπως το «Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη», ξεχωριστά wine bar σαν την «Καντοίνα» ανανεώνουν το σκηνικό κλασσικών ταβερνών Σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου η γευσιγνωσία έφερε στο προσκήνιο τρία πολύ ωραία, εστιατόρια.

Στέλιος Μπαρμπέας
Στέλιος Μπαρμπέας

Το «Yiamas Gastro Bar» του ξενοδοχείου «Elite City Resort» έφερε τα πάνω κάτω με τις προτάσεις του στην Καλαμάτα και έχει αναδειχθεί σαν το καλύτερο στην πόλη. Το περιβάλλον είναι ζεστό, μοντέρνο και χαρούμενο με πολλά vintage στοιχεία, και πολύ συχνά εμφανίζονται εκεί γνωστοί τραγουδιστές και συγκροτήματα. Ο σεφ Στέλιος Μπαρμπέας καταφέρνει να συνδυάζει πετυχημένα την παράδοση και διαλεχτά ντόπια υλικά με τις σύγχρονες γευστικές τάσεις σε μια κουζίνα με αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα. Γεμίζει λ.χ. ασιατικά ψωμάκια ατμού bao με τραγανή γουρνοπούλα, μετατρέπει μια παραδοσιακή κοκορόσουπα σε ράμεν με νουντλ και σύγκλινο, και την ίδια στιγμή εκσυγχρονίζει έναν απολαυστικό βακαλάο «τσιλαδιά» με τσάτνευ ντομάτας – σταφίδας, κοκκάρια και πουρέ μαραθόριζας, και σερβίρει σιγομαγειρεμένο στο ζωμό του αρνίσιο λαιμό ζημιά μαζί με πουρέ από παστινάκι και τραγανή τάρτα πατάτας με γραβιέρα και τρούφα. Τα γλυκά του είναι για χειροκρότημα.

«Κρεοπωλείον 29»
«Κρεοπωλείον 29»

Το «Κρεοπωλείον 29» έχει ιστορία στην Καλαμάτα από το 1999 σαν φάρμα, χασάπικο και παραδοσιακή χασαποταβέρνα από τον Κωνσταντίνο Μανιατέα. Πέρυσι ο γιος του ο Νίκος το μετέτρεψε σ ένα μοντέρνο και πολύ οικείο εστιατόριο για ψαγμένο κρέας, που από τη μια μεριά έχει την ανοιχτή κουζίνα και τη σάλα του, από την άλλη το κρεοπωλείο και στη μέση το διάφανο ψυγείο σιτέματος, όπου ωριμάζουν κρεατα από ζώα δικής του εκτροφής, καθώς κει εισαγόμενα black angus και wagyu. Από το δικό του κοπάδι που βόσκει ψηλά στον Ταύγετο χάρηκα μια πεντανόστιμη σπαλομπριζόλα από ράτσα Limousin με λιπάκι προκλητικό Πολύ ξεχωριστά είναι το homemade μπιφτέκι και το συκώτι, ενώ σημειωτέον όλα τα κρέατα ψήνονται σε φούρνο Josper κάτι ιδιαιτέρως καινοτόμο για την Καλαμάτα.

«Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη»
«Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη»

Ο Παναγιώτης Χρυσομάλλης έδωσε νέα πνοή στο παλιό οινοπαντοπωλείο που δημιούργησε ο πατέρας του Γρηγόρης το 1958, μετατρέποντας το σε μια νεο-ρετρό γαστροταβέρνα με τα ράφια της γεμάτα τοπικά deli. Ξεχώρισα την νεωτεριστική μπρουσκέτα με φρεσκοβρασμένα χόρτα και μυζήθρα, τις αέρινες φλογέρες τυριών,τη μανιάτικη μακαροναδα με μυζήθρα - βούτυρο - τηγανητό αυγό το τηγανητό κοτόπουλο με κρούστα από λαλάγγιακαι την έντεχνη κρέμμα λευκής σοκολάτας με κουραμπιέ.