ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Relais Desserts: H αδελφότητα της haute patisserie

Από -
Aπό αριστερά προς τα δεξιά: Pierre Hermé, Frédéric Cassel, Arnaud Larher, Γρηγόρης Λιασίδης, Claire Damon, Laurent Duchêne, Sada Aoki, Nicolas Bernardé - Χρυσοί Σκούφοι
Aπό αριστερά προς τα δεξιά: Pierre Hermé, Frédéric Cassel, Arnaud Larher, Γρηγόρης Λιασίδης, Claire Damon, Laurent Duchêne, Sada Aoki, Nicolas Bernardé

Εκατό δημιουργικές ιδιοφυΐες και μια υψηλή ζαχαροπλαστική χωρίς ­σύνορα, βασισμένη στην κουλτούρα του μοιράσματος και της ανταλλαγής.

Δεν πάνε πολλές ημέρες που στην κομψή μπουτίκ του Arnaud Larher στο GB Corner Gifts & Flavours της «Μεγάλης Βρεταννίας», μπροστά από τις βιτρίνες με τις εξωτικές tartes Honolulu, τα λεπτοδουλεμένα Paris-Brest και τις σπιρτόζικες τάρτες λεμονιού με την υπογραφή του, βρέθηκαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς ζαχαροπλάστες του κόσμου. Μέλη όλοι, όπως και ο ίδιος, των περίφημων Relais Desserts, μιας διεθνούς κοινότητας που πρεσβεύει την haute couture της ζαχαροπλαστικής και... μάγοι με τα δώρα: έφεραν ο καθένας το δικό του gâteau de voyage (ένα γλυκό που δεν χρειάζεται ψυγείο και μπορείς να το πάρεις μαζί στα ταξίδια σου), με σκοπό να το μοιραστούν.

Δοκιμάζω το cake infinitely hazelnut, το πραλινάτο κέικ-πεσκέσι του Γάλλου μαέστρου της ζαχαροπλαστικής Pierre Hermé –τα macarons του είναι μικρά κομψοτεχνήματα μεγάλου βεληνεκούς– και πιάνουμε κουβέντα για τα έντονα συναισθήματα που μπορεί να πυροδοτήσει ένα γλυκό­. Ο Sadaharu Αοki, ο Ιάπωνας που έχει ξελογιάσει το Παρίσι με μια σειρά από απίθανα φινετσάτες γαλλο-ιαπωνικές δημιουργίες με τσάι matcha, φασόλια adzuki και άλλα χαρακτηριστικά υλικά της πατρίδας του, κάνει το twist φέρνοντας μαζί του ένα βάσκικο κέικ με καραμέλα. Ο Nicolas Bernardé, Γάλλος και αυτός, έχει φτιάξει ένα κέικ με λεμόνια από την Πάρο κι ελαιόλαδο που του έφεραν από τη Σαντορίνη, υγρό και δροσερό, σαν... φιλί. Μόλις έχει ανακαλύψει τη χιώτικη μαστίχα και δηλώνει γοητευμένος.

Αυτοί οι σχολαστικοί, τελειομανείς masters της τεχνικής αντλούν υλικά και ιδέες από παντού για τα λεπτεπίλεπτα παιχνίδια τους – αναλογίας, ισορροπίας κι εναλλαγής υφών. Το εκπέμπουν αυτό. Όταν βρίσκω την ευκαιρία να ανταλλάξω μερικές κουβέντες με τον πρόεδρο των Relais Desserts Frédéric Cassel, το πρώτο πράγμα που τονίζει είναι ότι η βασική αρχή του οργανισμού, που αριθμεί εκατό μέλη σε όλο τον κόσμο, είναι η μετάδοση της γνώσης. Είναι μια πλατφόρμα συνάντησης και ανταλλαγής, ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης, που τους δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούν τις ευαισθησίες, τις δημιουργικές ανησυχίες, το πάθος που μεταγγίζουν τελικά στα γλυκά τους. Και μιλάμε για γλυκά κορυφής.

Εκτός του να δοκιμάσετε την καινούργια κολεξιόν του Larher στο εμβληματικό ξενοδοχείο του Συντάγματος, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στο βιβλίο «Haute Pâtisserie. 100 créations par les meilleurs chefs pâtissiers» (Éditions de La Martinière), που κυκλοφόρησε το χειμώνα και κρύβει στις σελίδες του εκατό από τις πιο εντυπωσιακές συνταγές των μελών των Relais Desserts, καθένα εκ των οποίων δίνει το στίγμα της ζαχαροπλαστικής του προσωπικότητας.


φωτό: Studio Panoulis