ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Massimo Bottura και το «Osteria Franscescana» καλύτεροι στον κόσμο

Από -
Ο Massimo Bottura και το «Osteria Franscescana» καλύτεροι στον κόσμο - Χρυσοί Σκούφοι

Έχασε τα λόγια του από τη συγκίνηση ο Massimo Bottura παραλαμβάνοντας το διπλό βραβείο του Καλύτερου Εστιατορίου στον Κόσμο για την «Osteria Francescana» στη Μόντενα. «Αυτήν την κοινότητα των καλύτερων σεφ του κόσμου την έχουμε χτίσει όλοι μαζί», δήλωσε. «Δεν πρόκειται να σας απογοητεύσω. Θα χρησιμοποιήσω τους προβολείς της δημοσιότητας για να δείξω ότι έχουμε πολύ περισσότερη δύναμη από το άθροισμα των συνταγών μας. Μπορούμε να κάνουμε την επανάσταση!» κατέληξε ο Ιταλός διάσημος σεφ, που έχει ιδρύσει τον οργανισμό Food for Soul με στόχο να καταπολεμήσει την αναμφισβήτητη και άδικη σπατάλη των τροφίμων και να ανακουφίσει όσους βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια.

Είναι η δεύτερη φορά μετά το 2016 που η «Osteria Francescana» κατακτάει την κορυφή στα World’s 50 Best Restaurants, δικαίως κατά τη γνώμη μου, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο την ιταλική παράδοση και την πνευματική ουσία της τέχνης. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ποιητές της Καταλονίας αδερφοί Roca με το «El Celler de Can Roca» στη Χιρόνα, ενώ στην τρίτη­ θέση ανέβηκε –από την τέταρτη πέρυσι– το εξαιρετικό «Mirazur» στη Μεντόν της Κυανής Ακτής. Το «Eleven Madison Park» στη Νέα Υόρκη που πέρυσι είχε ανακηρυχθεί καλύτερο στον κόσμο φέτος κατατάχτηκε τέταρτο.

Ο Mauro Colagreco και η ομάδα του «Mirazur» πανηγυρίζουν για την κατάκτηση της 3ης θέσης.
Ο Mauro Colagreco και η ομάδα του «Mirazur» πανηγυρίζουν για την κατάκτηση της 3ης θέσης.

Έχοντας παραβρεθεί σε 10 τελετές απονομής των World’s 50 Best Restaurants σημειώνω ότι η φετινή  στο μεγαλειώδες Palacio Euskalduna στο Μπιλμπάο ήταν η πιο εντυπωσιακή, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την διορατικότητα της κυβέρνησης των Βάσκων να την φιλοξενήσει, και να γίνει για 4 μέρες το παγκόσμιο κέντρο της γαστρονομίας ενισχύοντας την πλανητική φήμη κορυφαίου γαστρονομικού προορισμού που έχει ήδη. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι 99 από του καλύτερους σεφ του κόσμου έδωσαν το παρών στην εκδήλωση. Συνάντησα και μίλησα με πολλούς τόσο στο πάρτυ της τελετής όσο και στις εξαιρετικές εκδηλώσει που οργανώθηκαν στο Basque Culinary Center, και στο περίφημο Guggenheim Bilbao, κι άλλους τόσους στο θεότρελο πάρτυ του «Mugaritz» (Νο 9 φέτος) που γιόρτασε με πολύ μπρίο τα 20 του χρόνια.

Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι τελικά αυτά τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο... Το σίγουρο είναι ότι όσα πλασάρονται στην πρώτη δεκάδα είναι τουλάχιστον εξαιρετικά, ενώ όσα έχουν ανακηρυχτεί Νο 1 σας δια­βεβαιώνω, έχοντας φάει επανειλημμένα σε όλα πλην ενός, ότι είναι απλώς μοναδικά.

Ο Rasmus –«Geranium»– Kofoed ροκάρει με το βραβείο καλύτερου σέρβις στον κόσμο, έχοντας στα αριστερά του τον συνεταίρο του Soren Ledet.
Ο Rasmus –«Geranium»– Kofoed ροκάρει με το βραβείο καλύτερου σέρβις στον κόσμο, έχοντας στα αριστερά του τον συνεταίρο του Soren Ledet.

Έτσι το 1ο από το 2ο εστιατόριο στα World’s 50 Best δεν τα χωρίζει­ αδιά­βατο βάραθρο. Μακριά από απόλυτες αξίες και αυστηρούς διαχω­ρισμούς, αυτός ο θεσμός είναι περισσότερο ένα βαρόμετρο γαστρονομικών τάσεων κι εξαιρετικών γευστικών εμπειριών που δείχνει κατά πού βαδίζει γαστρονομικά ο κόσμος. Αυτό λοιπόν που αποκάλυψαν τα φετινά αποτελέσματα είναι κατ’ αρχάς τη σημαντική θέση της Ιταλίας, που πρόσθεσε στη λίστα τα «Piazza Duomo», «Le Calandre» και «Reale», και μια επιβεβαίωση του κύρους της ισπανικής γαστρονομίας με τα «Mugaritz» και «Asador Etxebarri» επίσης στην πρώτη δεκάδα και με τα «Disfrutar» (κατευθείαν στο Νο 18), «Arzak», «Tickets» και «Azurmendi» (βραβείο αειφόρου εστιατορίου) στην 50άδα. Το ειδικό βάρος των εστιατορίων­ της Ασίας ανεβαίνει σταθερά με ηγέτη το «Gaggan» (Μπανγκόκ) στην 5η θέση, τα «Den» (Τόκιο) και «Ultraviolet» (Σανγκάη) να εκτοξεύονται και άλλα τρία στην 50άδα.

Το Περού, με τα «Central», «Maido» και «Astrid y Gastón» στις θέσεις 6, 7 και 39 αντιστοίχως, ηγείται της Λατινικής Αμερικής, ακολουθούμενο από το Μεξικό με τα ταχέως ανερχόμενα «Quintonil» (Νο 11), «Pujol» (Νο 13), και από το «Boragó» στο Σαντιάγο της Χιλής (Νο 27). Ο κορυφαίος Alain Passard ανέβασε με το «Arpege» την αστεράτη γαλλική κουζίνα στο Νο 8, ακολουθούμενος από τα «Alain Ducasse au Plaza Athénée», «Alléno Paris» και «Septime». Η Σκανδιναβία εκπροσωπήθηκε από τα εξαιρετικά «Geranium» στην Κοπεγχάγη (Νο 19 και βραβείο καλύτερου σέρβις) και «Maaemo» στο Όσλο. Μεγάλη επιτυχία η κατάκτηση της 44ης θέσης από το «Mikla» στην Κωνσταντινούπολη, ενώ πρέπει να μας προβληματίσει ότι ούτε ένα ελληνικό εστιατόριο δεν βρέθηκε στην 100άδα.

In the mood for love ο Heinz και η Birgit Reitbauer, των οποίων το «Steirereck» (Βιένη) βρέθηκε στη 14η θέση.
In the mood for love ο Heinz και η Birgit Reitbauer, των οποίων το «Steirereck» (Βιένη) βρέθηκε στη 14η θέση.

Στα ειδικά βραβεία, τώρα, ο Περουβιανός Gaston Acurio βραβεύτηκε με τη διάκριση του έργου ζωής, η Clare Smith ως η καλύτερη γυναίκα σεφ στον κόσμο («Core», Λονδίνο), ο Αμερικάνος Dan Barber («Blue Hill at Stone Barns») κέρδισε το βραβείο της προτίμησης των σεφ, που χορηγός του είναι η μπίρα Estrella Damm, ενώ καλύτερος ζαχαροπλάστης του πλανήτη αναδείχτηκε ο Cédric Grolet (ξεν. «Le Meurice», Παρίσι).