ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Χρυσομάλλη αναδεικνύεται η Μεσσηνιακή κουζίνα με νέο μάτι

Από -
Στον Χρυσομάλλη αναδεικνύεται η Μεσσηνιακή κουζίνα με νέο μάτι - Χρυσοί Σκούφοι

Το μικρό και όμορφο μαγαζί μετράει περίπου 60 χρόνια στην γειτονιά της Υπαπαντής, σερβίροντας πάντα πιάτα με ντόπια υλικά και παραδοσιακές μεσσηνιακές συνταγές.

Η ιστορία και το μεράκι φαίνονται με το που μπαίνεις στο χώρο αλλά και από τις πρώτες κουβέντες με τον Παναγιώτη Χρυσομάλλη. Ο Παναγιώτης κυριολεκτικά μεγάλωσε μέσα στο μαγαζί καθώς ο πατέρας του Γρηγόρης το άνοιξε το 1958 αρχικά ως μπακάλικο και στη συνέχεια ως οινοπαντοπωλείο κερδίζοντας τις προσωπικότητες της Καλαμάτας και όλης της Μεσσηνίας.

Από αυτά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας διατηρεί ωραίες γωνιές, όπως εκείνη του παλιού ψυγείου πίσω από το οποίο βρίσκεται ακόμα η πρώτη ταμπέλα. Από την ίδια εποχή είναι τα ράφια που φιλοξενούν επιλεγμένα deli από μικρούς εγχώριους παραγωγούς. Οι σύγχρονες προσθήκες έχουν κουμπώσει καλά και δημιουργούν μια σύγχρονη bistro ατμόσφαιρα με ρετρό στοιχεία.

Στην ίδια λογική είναι και το μενού. Φαίνονται οι επιρροές από την παλιά τοπική κουζίνα, που όμως εξελίσσονται με φαντασία και δημιουργικότητα μέσα από τις συνταγές του Λεωνίδα Κυριακόπουλου. Μια τέτοια περίπτωση είναι το τραχανάτο με σύγκλινο Μάνης, κρέμα σφέλας και πράσο. Σωστό μαγείρεμα στο τραχανότο και βάθος στις γεύσεις, που ισορροπούν ανάμεσα σε γλυκούς και πικάντικους τόνους. Το πράσο ήταν έξυπνη προσθήκη καθώς έδωσε μια αναπάντεχη δροσιά στο σύνολο.

Μια επίσης καλή και πρωτότυπη ιδέα είναι τα φιλετάκια κοτόπουλου με κρούστα λαλαγγιού. Τα λαλάγγια δημιουργούν ένα νόστιμο και τραγανό αγκάλιασμα στο κοτόπουλο που παραμένει ζουμερό. Must πιάτο είναι η Μανιάτικη μακαρονάδα με χωριάτικα τηγανιτά αυγά και καβουρδισμένη μυζήθρα. Πληθωρικά αρώματα και γεύσεις που σε βάζουν στο νόημα της ντόπιας κουζίνας. Το ίδιο και η ροβίτσα με βακαλάο τραβηχτό και το γιουβέτσι κοτόπουλο με τρουφόλαδο.

Το μενού αλλάζει συνέχεια ανάλογα με τα φρέσκα υλικά που βρίσκει ο Παναγιώτης στην αγορά, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι θα έχεις μια καλή γαστρονομική εμπειρία.

Χρυσομάλλης Υπαπαντής 23, Καλαμάτα, 2721082759