ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον «Βασίλαινα» ζεις την οικειότητα στο fine dining

Από -
Στον «Βασίλαινα» ζεις την οικειότητα στο fine dining - Χρυσοί Σκούφοι

Η νέα εποχή του εστιατορίου-θεσμός διατηρεί και ανανεώνει μια οικεία εκδοχή σύγχρονης κουζίνας με ελληνικές αναφορές.

Το πρώτο μεγάλο βήμα του ιστορικού ονόματος του Πειραιά έγινε πριν αρκετά χρόνια, όταν η κλασική ψαροταβέρνα εξελίχθηκε σε μοντέρνο εστιατόριο, με κουζίνα που το έφερε ψηλά στην κατηγορία του. Το δεύτερο, και ίσως πιο τολμηρό, έγινε πριν τρία χρόνια, όταν εγκατέλειψε τον τόπο που είχε συνδεθεί με τ’ όνομά του, για να έρθει σε ένα «απαιτητικό» σημείο της Αθήνας, πλάι στο Χίλτον.

Με τα σωστά εφόδια, όμως. Έναν χώρο υπέρκομψο και φιλόξενο, που αποπνέει μοντέρνα οικειότητα, με την υπογραφή των ΚΚ architects. Με έμφαση στο οινικό κομμάτι, που προβάλλεται υπέροχα με μια γυάλινη walk in κάβα να δεσπόζει στη σάλα. Με μια κουζίνα βασισμένη σε ελληνικά πρότυπα, με δημιουργικότητα που δεν είναι αυτοσκοπός αλλά υπηρετεί τη γεύση και την ανάδειξη των υλικών. Ο Θανάσης Βασίλαινας έχει καταφέρει να διατηρήσει και να μεταφέρει στην εποχή μας το όνομα που κληρονόμησε.

Ο chef Μάνος Γαρνέλης, με εμπειρία στο θέμα «ψάρι», βρίσκεται σταθερά στην κουζίνα του Βασίλαινα της οδού Βρασίδα, που προσανατολίζεται στη θάλασσα. Κάποια πιάτα που έγραψαν ιστορία στην παλιά ταβέρνα του Βασίλαινα, εδώ «τιμώνται» με σύγχρονη απόδωση: κορυφαίος ο «μπακαλιάρος ποσέ με ψητά παντζάρια και σάλτσα βουτύρου με σκόρδο», μια φίνα, πετυχημένη αναφορά στον «μπακαλιάρο σκορδαλιά». Η αποδομημένη «σπανακοτυρόπιτα», που έρχεται σαν amuse bouche, μπορεί να μη μοιάζει στην όψη, έχει όμως όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά του παραδοσιακού πιάτου. Η «παραδοσιακή πίτα» με κατσικάκι Βόνιτσας, καυκαλήθρες, τσουκνίδες και άλλα αρωματικά, έχει λεπτό, τραγανό φύλλο και βγάζει ατόφια τη μυρωδιά της ελληνικής γης.

Ένα από τα must πιάτα της λίστας είναι το πολύ νόστιμο καπνιστό ρείκι (σε ξύλα οξυάς), με τσιγαριαστά χόρτα, πουρέ από παντζάρι και ελληνική σαλάτα -αλλά δεν πάει πίσω και το ταρτάρ από γαρίδα Κοιλάδος, με τις γλυκύτατες αυτές γαρίδες ελαφρά μαριναρισμένες σε ξινόμηλο και καπνιστή μαγιονέζα για συνοδεία. Ωραίο το ταίριασμα στο «καλαμάρι σχάρας», με σαλάτα μαυρομάτικα, μους καπνιστής μελιτζάνας και μια εξαιρετική μαρμελάδα ντομάτας με λουκάνικο Δράμας. Στο μενού υπάρχουν και λίγα πιάτα με βάση το κρέας, όπως η εξαιρετική picanha από αρνάκι Βόνιτσας, που συνοδεύεται από πικάντικη ρεβιθάδα γάστρας με σπανάκι και γκρεμολάτα μυρωδικών.

Τα επιδόρπια του Βασίλαινα, που επιμελείται η Μαρία Καπερώνη, αξίζουν ειδική αναφορά. Ακαταμάχητο το «πικραμύγδαλο», με παρφέ πικραμύγδαλου, καραμελωμένο φυστίκι, αφρό ξινόμηλου με πράσινο τσάι και σούπα κεράσι. Πληθωρικό γλυκό ο «χαλβάς» με φρούτα του δάσους, crumble λευκής σοκολάτας και σορμπέ από μύρτιλα με λάιμ. Πολύ καλό το σορμπέ μανταρίνι με παγωτό κάρδαμο, μους bitter σοκολάτας guanaja και crumble ελιάς.

Πολύ καλή λίστα κρασιών, με προσεγμένη εκπροσώπηση του ελληνικού αμπελώνα και αντιπροσωπευτικές φιάλες του διεθνούς αμπελώνα.

«Βασίλαινας» | Βρασίδα 13 (Χίλτον) | 210 7210501