ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θαλασσινή πανδαισία με τον τρόπο του «Τραβόλτα»

Από -
Θαλασσινή πανδαισία με τον τρόπο του «Τραβόλτα» - Χρυσοί Σκούφοι

Είναι οι μέρες, που σε καλούν επιτακτικά να στραφείς προς τη θάλασσα και τα καλούδια της, μετά από μια εβδομάδα απόλυτης κρεατοφαγίας.

Και το διάσημο, πλέον, θαλασσινό εστιατόριο του Περιστερίου, με τη σημερινή του εικόνα, μου έδωσε πρόσφατα την αίσθηση ενός χαλαρού, ανοιχτόκαρδου προορισμού και σαν χώρος. Η μεγάλη σάλα -σε δυο χώρους τώρα- γεμίζει ασφυκτικά τις ημέρες και ώρες αιχμής -αυτό στα υπ’ όψιν!

Η μεγάλη γκάμα προτάσεων της κουζίνας, πάντα με επίκεντρο τα θαλασσινά, το κάνουν να ξεχωρίζει, ενώ μερικές σπεσιαλιτέ αποτελούν λόγο επίσκεψης για πολλούς. Όπως αυτός ο απολαυστικός «πύργος» από φιλεταρισμένες σαρδέλες (άλλοτε γαύρο), σταθερά νόστιμες και τραγανά τηγανισμένες, με ανάμεσα λίγη κρέμα παντζαριού που ταιριάζει άψογα, ένα από τα πιο πετυχημένα θαλασσινά «ορεκτικά», που έχουν εφευρεθεί στον χώρο. Μαζί, το «κοντοσούβλι καλαμάρι», με ολόκληρα ψητά καλαμαράκια περασμένα σε βέργα, που συνοδεύονται από ελαιόλαδο, μελάνι σουπιάς και πιπερίτσες: πεντανόστιμα, γλυκοφάγωτα καλαμάρια, στην εντέλεια ψημένα, ζουμερά και με όμορφες νότες κάρβουνου, ένα από τα top πιάτα του εστιατορίου, τόσο νόστιμα σκέτα, που η σάλτσα τους περισσεύει…

Αλλά, καθώς εδώ, μιλάμε για ένα εστιατόριο ψαριού, η πρώτη ύλη αποτελεί το μεγάλο ατού. Απο το μεγάλο ψάρι ως το πιο ταπεινό, από το καλαμάρι ως την καραβίδα, ό,τι και να πάρεις στο εστιατόριο που εικονίζει το μεράκι των αδελφών Λιάκου, θα είναι ολόφρεσκο και νόστιμο. Χώρια οι εκπλήξεις σε δυσεύρετα είδη! Μαζί, η πολύ καλή διαχείριση από την κουζίνα. Άψογο τηγάνι -τα τηγανητά μπαρμπούνια είναι must- και πολύ καλό ψήσιμο στη σχάρα, που αφήνει το ψάρι ζουμερό, είτε μικρό είναι είτε μεγάλο.

Ο «Τραβόλτα» είναι από τα λίγα εστιατόρια με ενδιαφέρουσα μαγειρευτή κουζίνα θαλασσινών. Δοκιμάσαμε ένα πεντανόστιμο φρικασέ από φιλέτο σφυρίδας με άγρια χόρτα και αβγολέμονο, ένα πιάτο με αρώματα άνοιξης και φίνα σάλτσα, μαγειρεμένο με τέχνη. Στις πιο ρουστίκ επιλογές, ο τραχανάς με θαλασσινά έβγαζε τη γεύση των πολύ καλών οστράκων, ενώ η «θαλασσινή καρμπονάρα με καπνιστό χέλι και αβγοτάραχο» μαγειρεύεται με φρέσκια πάστα και χάνει το al dente.

Στο θέμα «γλυκά», ήρθε στο τραπέζι μας ένα κιουνεφέ (φτιαγμένο με βουβαλίσια μοτσαρέλα) αλλά ή έκπληξη είναι στο υπέροχο παγωτό μαστίχα που το συνοδεύει: από παλιά μικρασιάτικη συνταγή, έχει απολαυστική γεύση φρέσκου γάλακτος και ευγενικό άρωμα μαστίχας. Στα συν του εστιατορίου, η επιμελημένη λίστα κρασιών.