ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλα όσα έγιναν στην απονομή των Top Notch 2023 και στο πάρτι των 30 χρόνων Χρυσοί Σκούφοι

Από -
Οι βραβευμένοι σεφ που ετοίμασαν τα εντυπωσιακά finger food της βραδιάς δικαίως πανηγυρίζουν - Χρυσοί Σκούφοι
Οι βραβευμένοι σεφ που ετοίμασαν τα εντυπωσιακά finger food της βραδιάς δικαίως πανηγυρίζουν

Ήταν όλοι εκεί! Οι βραβευμένοι της χρονιάς, οι σημαντικότεροι σεφ των τελευταίων ετών, οι πιο επιδραστικοί εστιάτορες της χώρας, οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής φιλοξενίας, αλλά και άνθρωποι της τέχνης, του πολιτισμού και των media, λάτρεις της γαστρονομίας, της γεύσης και της δημιουργίας, που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στο μεγάλο, ολοκαίνουργιο ballroom του "Grand Hyatt Athens" και γιόρτασαν μαζί με το Αθηνόραμα όχι μόνο την απονομή των τιμητικών διακρίσεων Top Notch για το 2023, αλλά και τη μαργαριταρένια επέτειο των Χρυσών Σκούφων: Τα 30 χρόνια του μεγαλύτερου, επιδραστικότερου, του πιο έγκυρου και αξιόπιστου γαστρονομικού θεσμού της χώρας.

Tο εντυπωσιακό
Tο εντυπωσιακό "Grand Hyatt Athens" φιλοξένησε την τελετή απονομής των Top Notch και το πάρτι για τα 30 χρόνια των Χρυσών Σκούφων

Τριάντα χρόνια πρωτοπορίας, παρέμβασης και ουσιαστικής συμβολής στη γαστρονομική εξέλιξη της χώρας, που τιμήθηκαν δεόντως καθ’ όλη τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς, μέσα από εκτενή αρθρογραφία, ανασκοπήσεις και αφιερώματα, αλλά και με πανηγυρικές στιγμές την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στις 13 Ιουνίου στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και αυτή των Χρυσών Σκούφων στις 11 Σεπτεμβρίου στη "Μεγάλη Βρεταννία". Για να κορυφωθούν με το μεγάλο πάρτι των τιμητικών διακρίσεων Top Notch, παρέα με πολλή μουσική, συγκίνηση, αλλά και αιρετικό χιούμορ.

Οι εκρηκτικοί Burger Project με τον master of ceremony Γιάννη Σαρακατσάνη σε μεγάλα κέφια
Οι εκρηκτικοί Burger Project με τον master of ceremony Γιάννη Σαρακατσάνη σε μεγάλα κέφια

Για το πρώτο συστατικό της επιτυχημένης συνταγής του πάρτι, τη μουσική δηλαδή, φρόντισαν οι εκρηκτικοί Burger Project και η DJ του Best 92.6 Άννα Αναστασίου, που μοιράστηκαν στα δύο stages του επιβλητικού χώρου. Από δυο πλευρές, όμως, προέκυψε και το στοιχείο της συγκίνησης: Αφ’ ενός από το δυναμικό ποτ πουρί κορυφαίων στιγμών των τελευταίων 30 ετών, που προβαλλόταν στις μεγάλες οθόνες της λαμπερής αίθουσας, ζωντανεύοντας ξανά την ιστορία των Χρυσών Σκούφων, με αποσπάσματα από την ατμόσφαιρα των τελετών απονομών και των dîner de gala. Αφ’ ετέρου από την αθρόα προσέλευση ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, αφού στη μεγάλη γιορτή έδωσαν το παρών, για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού, εκπρόσωποι από όλα τα βραβευμένα εστιατόρια της χώρας, δηλαδή όλη η αφρόκρεμα της ελληνικής γαστρονομίας – άνθρωποι που ταξίδεψαν ώς την Αθήνα όχι διεκδικώντας κάποιο βραβείο, αλλά απλά και μόνο για να γιορτάσουν μαζί με το Αθηνόραμα αυτά τα τόσο σημαντικά γενέθλια του γαστρονομικού θεσμού.

Στην άλλη πλευρά της αίθουσας ο έτερος master of ceremony Δημήτρης Μακαλιάς συμπαρουσίασε τη βραδιά με πολύ χιούμορ
Στην άλλη πλευρά της αίθουσας ο έτερος master of ceremony Δημήτρης Μακαλιάς συμπαρουσίασε τη βραδιά με πολύ χιούμορ

Όσο για το στοιχείο του χιούμορ, αυτό το έφεραν οι δυο παρουσιαστές της βραδιάς Δημήτρης Μακαλιάς και Γιάννης Σαρακατσάνης που, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, ανέλαβαν να μας ταξιδέψουν ανά την Ελλάδα καβάλα στο… Top Notch Express! Μέσα από ένα ανατρεπτικό πινγκ-πονγκ από ατάκες και τρίβια, οι δυο τους μας παρέσυραν σε μια κεφάτη αναδρομή, από την πρώτη τελετή του 1994 και πιάτα όπως το μνημειώδες ελάφι με σοκολάτα του Κλάους Φόγερμπαχ στο θρυλικό "Μπαγιάτσο", μέχρι τις 350 σύριγγες που προμηθεύτηκε το Αθηνόραμα από τους εμβρόντητους ανθρώπους του "Μπακάκου", για τις ανάγκες παρουσίασης των πιάτων του ιδιοφυούς σεφ Μαρκ Βεϊρά στο dîner de gala του 2003, κι από το Παγωτό Τζατζίκι, το επιδόρπιο με το οποίο ο Έκτορας Μποτρίνι άφησε άφωνους τους Υπουργούς Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φιλοξενήθηκαν σύμπαντες στην τελετή των Χρυσών Σκούφων του 2014, μέχρι το "Βαρούλκο", που είναι το μόνο εστιατόριο που βραβεύεται ανελλιπώς και στα 30 χρόνια του θεσμού.

Πλάι του η DJ Άννα Αναστασίου του Best 92.6 έντυσε με μουσικές την τελετή απονομής και το πάρτι που ακολούθησε
Πλάι του η DJ Άννα Αναστασίου του Best 92.6 έντυσε με μουσικές την τελετή απονομής και το πάρτι που ακολούθησε

Τριάντα χρόνια μέσα στα οποία ο θεσμός έχει εξελιχθεί παράλληλα με τη γαστρονομία της χώρας, έχοντας πάντα την υποχρέωση να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, όπως ξεκαθάρισε και η Άννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, ανεβαίνοντας στη σκηνή μετά τη σπαρταριστή αναδρομή. "Η εξέλιξη της γαστρονομίας στη χώρα μας είναι εντυπωσιακή [αφού] από τα 10 μόλις εστιατόρια που βράβευσε ο θεσμός το 1994, φτάσαμε αισίως φέτος στα 190", σημείωσε, συνυπολογίζοντας τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, τα Top Notch και τους Χρυσούς Σκούφους. "Αυτό είναι μια εξαιρετική εξέλιξη για την πατρίδα μας", προσέθεσε, εξηγώντας ότι "σε αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή, το Αθηνόραμα και οι Χρυσοί Σκούφοι καλούνται να πάρουν νέες αποφάσεις, επαναπροσδιορίζοντας την αξιολογητική πολιτική του θεσμού".

"Δουλειά μας δεν είναι να μοιράζουμε βραβεία", συνέχισε. "Δουλειά μας είναι, με την παρέμβασή μας στα γαστρονομικά πράγματα, να ωθούμε όλο και περισσότερο προς την κορυφή. Τα μεν βραβευμένα να ανεβαίνουν θέσεις βαθμολογική κλίμακα, τα δε μη βραβευμένα να ανεβάζουν επιδόσεις για να πετύχουν την είσοδό τους στις βραβεύσεις. Με αυτό ως δεδομένο, με τη νέα αξιολογητική σεζόν αυστηροποιούνται ακόμα περισσότερο η βαθμολόγηση και οι βάσεις αξιολόγησης. Στόχος μας είναι να βραβεύονται κάθε χρόνο οι καλύτεροι των καλυτέρων, ταυτόχρονα με την προστιθέμενη αξία των βραβείων, που όσο πιο δύσκολες προδιαγραφές έχουν για να αποκτηθούν, τόσο μεγαλύτερη αξία έχουν για όσους βραβεύονται", κατέληξε, χαράσσοντας την πορεία προς τα μπρος και προσφέροντας τα συγχαρητήριά της σε "όλους όσοι βραβεύτηκαν το 2023 με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, με Χρυσό Σκούφο και όλους όσους βραβεύονται απόψε με Top Notch: Κάνετε εξαιρετική δουλειά, συνεχίστε!".

Στην Αθήνα η τιμητική διάκριση Top Notch δόθηκε στους Γιώργο Παπαϊωάννου (
Στην Αθήνα η τιμητική διάκριση Top Notch δόθηκε στους Γιώργο Παπαϊωάννου ("Παπαϊωάννου Καβούρι" & "Παπαϊωάννου Κεφαλάρι"), Γιώργο Τσιλιγκίρη ("Τηλέμαχος Athens"), Σέρτζιο Φαβάτα ("Mercato", Ξεν. "Four Seasons Astir Palace Hotel Athens"), Νίκο Βαΐτση ("Sense", Ξεν. "AthensWas"), Δημήτρη Μπούτσαλη ("MFlavors", Ξεν. "Athens Capital Center MGallery"), Kωνσταντίνα Δημητρακά ("Sushimou"), Γιάννη Λιόκα ("Monzu"). Επίσης βραβεύθηκαν τα εστιατόρια "Vezene" & "Estiatorio Milos" ("Xenodocheio Milos"). Την

Πενήντα εστιατόρια από όλη την Ελλάδα κατέκτησαν φέτος την τιμητική διάκριση Top Notch, που απονέμεται στα εστιατόρια βαθμολογίας από 14,50 έως 14,99/20. Στους ρόλους των απονεμητών, οι κορυφαίοι Έλληνες σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, Χριστόφορος Πέσκιας, Λευτέρης Λαζάρου, Σωτήρης Ευαγγέλου και Έκτορας Μποτρίνι, πρωτοπόροι της γαστρονομίας στη χώρα μας και βραβευμένοι πολλές φορές με Χρυσό Σκούφο, εναλλάσσονταν παρέα με τους κ. Ανέστη Καραφουλίδη, Flor de Caña Brand ambassador, κ. Δημήτρη Μάρκου, εμπορικό διευθυντή της Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., κ. Κλεοπάτρα Κυραλέου, υπεύθυνη ανάπτυξης μεγάλων πελατών της The Mart και κ. Βίκυ Παπουτσάκη, Marketing manager της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

Top Notch για τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης παρέλαβαν οι Απόστολoς Ρήγας (
Top Notch για τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης παρέλαβαν οι Απόστολoς Ρήγας ("Grada Nuevo"), Γιάννης Παπαδόπουλος ("Moldee"), Στέφανος Σταμίδης ("Dome Real Cuisine", Ξεν. "Nikopolis Hotel Thessaloniki") και Μανόλης Παπουτσάκης ("Χαρούπι"). Την βράβευση έκανε ο σεφ Έκτορας Μποτρίνι.

Πενήντα εστιατόρια, δηλαδή, που βρίσκονται μια ανάσα απ’ το βαθμολογικό κατώφλι των Χρυσών Σκούφων, με 21 απ’ αυτά – κάτι λιγότερο απ’ τα μισά – να αποτελούν ολοκαίνουργιες εισόδους στο γαστρονομικό παλμαρέ της χώρας, δείχνοντας την ολοένα αναπτυσσόμενη δυναμική της Ελλάδας. Το εκκωφαντικό χειροκρότημα που απέσπασαν ο Άνταμ Κοντοβάς (εκπροσωπούμενος δια της συζύγου του Άντζελας Μαριδάκη) για τη διάκριση του εστιατορίου "Alali" κι ο Φάνης Μαϊκαντής για το "Panygiri" (αμφότερα στη Σαντορίνη), αλλά και ο Γιώργος Σαμοϊλης για την "Cantina" της Σίφνου με τον Μιχάλη Μάρθα για τη "Μαραθιά" της Τήνου, αντανάκλασε τη δημοφιλία τους στους ομοτέχνους τους, ενώ σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία των βραβείων, η ισοβαθμία Μυκόνου και Σαντορίνης, με 7 διακριθέντα εστιατόρια σε καθεμία από τις δυο "ατμομηχανές" του ελληνικού τουρισμού, ήταν το τρίβια που συζητήθηκε περισσότερο στη βραδιά.

Παράλληλα, με 21 διακρίσεις συνολικά, οι Κυκλάδες κατέκτησαν τον τίτλο της πιο πολυβραβευμένης γεωγραφικής ενότητας της χώρας (3 εστιατόρια στην Ίο και από ένα σε Πάρο, Σίφνο, Σύρο και Τήνο συμπλήρωσαν τα 14 Μυκόνου και Σαντορίνης), ενώ η Αθήνα ακολούθησε με 10 εστιατόρια, η Μακεδονία με 9 (4 στη Θεσσαλονίκη, 4 στη Χαλκιδική και 1 στις Σέρρες), τα Επτάνησα με 5, η Κρήτη και η Πελοπόννησος με 2 εστιατόρια αμφότερες, και τα Δωδεκάνησα με 1 εστιατόριο (στη Λέρο).

Ο executive chef του
Ο executive chef του "Grand Hyatt Athens" Παναγιώτης Αναστασίου, και οι βραβευμένοι σεφ που ετοίμασαν τα εντυπωσιακά finger food της βραδιάς Μιχάλης Μάρθας, Ζαν Σαρλ Μεταγιέ, Παναγιώτης Γιακαλής, Γιάννης Λιόκας και Γκίκας Ξενάκης

Φυσικά, από τη βραδιά δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν οι εκλεκτές γεύσεις, τις οποίες υπέγραψαν όχι ένας, ούτε δύο, αλλά πέντε σεφ, βραβευμένοι φέτος από το θεσμό: Οι Παναγιώτης Γιακαλής, Ζαν Σαρλ Μεταγιέ και Γκίκας Ξενάκης (Χρυσός Σκούφος 2023) και οι Γιάννης Λιόκας και Μιχάλης Μάρθας (Top Notch 2023) υποδέχτηκαν τους προσκεκλημένους αυτοπροσώπως, για να προσφέρουν tapas κορυφαίας επιδεξιότητας, δίνοντας ντελικάτη γεύση σε μια βραδιά που, τελικά, γιόρτασε ακριβώς αυτό: Τη δημιουργική πλευρά της γεύσης, στην οποία κρατούν προσηλωμένη τη γαστρονομική σκηνή της χώρας η Χρυσοί Σκούφοι τα τελευταία 30 χρόνια. Αρωγός τους ο έμπειρος executive chef του "Grand Hyatt Athens", Παναγιώτης Αναστασίου και η όλη η ομάδα του ξενοδοχείου που υποστήριξε με κέφι και επαγγελματισμό όλη την εκδήλωση.

Δείτε αναλυτικό φωτορεπορτάζ εδώ