ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Björn Frantzén: ο κορυφαίος Σουηδός σεφ θα μαγειρέψει στους Χρυσούς Σκούφους του 2016

Από -
Björn Frantzén: ο κορυφαίος Σουηδός σεφ θα μαγειρέψει στους Χρυσούς Σκούφους του 2016 - Χρυσοί Σκούφοι

Ο 38χρονος Björn Frantzén θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα και τους κορυφαίους εκπροσώπους της σουηδικής γαστρονομίας. Δεν είναι λίγο να έχεις επί 5 χρόνια 2 αστέρια Michelin και να έχεις φτάσει μέχρι το νο 12 μέσα στα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου! Ο ωραίος Σουηδός σεφ που ξεκίνησε σαν ποδοσφαιριστής στην δημοφιλή ομάδα της Στοκχόλμης την AIK παίζοντας μπάλα από το 1992 μέχρι το 1996 πριν αφιερωθεί στη μαγειρική, θα έρθει στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου του 2016 μαζί με την ομάδα του για να μαγειρέψει στο επίσημο δείπνο της απονομής των Χρυσών Σκούφων. Το «Frantzén» δεν είναι ένα συνηθισμένο εστιατόριο, πρόκειται για έναν γαστρονομικό παράδεισο τσέπης αφού στη μικρή σάλα του δεν χωράνε παραπάνω από 22 άτομα εκ των οποίων τα 6 στο μπαρ της ανοιχτής κουζίνας του. Φανατικός της εξαιρετικής ποιότητας των υλικών που χρησιμοποιεί έχει τη δική του φάρμα έξω απ τη Στοκχόλμη όπου καλλιεργεί από ανανάδες και wasabi μέχρι 128 διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας! Έχω πάθει πλάκα τρώγοντας πέρυσι στο εστιατόριό του στη Στοκχόλμη. Μου έχουν μείνει κάτι αέρινα macaron από lingoberries και μήλο για τη συγκλονιστική ισορροπία της γέμισής τους με κρέμα από αίμα και φουαγκρά μαζί με έναν ζωμό πάπιας ως σκανδιναβικό dashi φουλ στην umami νοστιμάδα (το βαθμολόγησα με 19/20). Εκεί όμως που κυριολεκτικά έσπασαν τα κοντέρ της απόλαυσης ήταν με μια «κατσαρόλα» φθινοπωρινού αρνιού σερβιρισμένο μαζί με λαχανικά και kale λαχανίδα σ ένα ζωμό ψητού κουνουπιδιού με το άρωμά του να αναδύεται μέσα από μεγατόνους umami παρφουμαρισμένος με τρούφα. Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές της σουηδικής γαστρονομίας και θα φέρουμε το τόσο δημοφιλές και μοδάτο σε όλο τον κόσμο γευστικό πνεύμα στην Αθήνα για να τιμήσουμε τους φετινούς Χρυσούς Σκούφους.