ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπήκαμε πρώτοι στο καινούργιο «Τηλέμαχος Athens»

Από -
Μπήκαμε πρώτοι στο καινούργιο «Τηλέμαχος Athens» - Χρυσοί Σκούφοι

Ανοίγει γύρω στις 3 Ιουνίου αλλά η φωτεινή επιγραφή «Τηλέμαχος Athens» ανάβει ήδη πάνω από την είσοδο στο βάθος της στοάς. Γραμμένη με νέον καλλιγραφικό, ρετρό, σε ένα σημείο που κρατάει ακόμη, για τους παλιούς τουλάχιστον, την αύρα του θρυλικού «Απότσου» που από τη Μεταπολίτευση μέχρι τα ’90s μάζευε στα τραπέζια του προσωπικότητες της πολιτικής, της τέχνης και της διανόησης και που στη συνέχεια στέγασε και το «Cellier Le Bistro». Στον καινούργιο του «Τηλέμαχο», που παίζει στο δίπολο κρέας-κρασί, ο Γιώργος Τσιλιγκίρης αυτή την κληρονομιά επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο, προσαρμόζοντάς τη στους σημερινούς ρυθμούς της πόλης.   

Είναι σχεδόν έτοιμο. Την ώρα που μπαίνω και βλέπω ότι ο τεράστιος πολυέλαιος και η μπουαζερί παραμένουν στην παλιά τους θέση, κουβαλάνε ραφιέρες για το κλιματιζόμενο κελάρι των κρασιών, κούτες με ποτήρια Riedel και καράφες είναι στοιβαγμένες στον ξύλινο πάγκο της μηχανής που θα κόβει τα αλλαντικά, ο Γιώργος Τσιλιγκίρης κανονίζει την παράδοση μιας ροτισερί, κι ο χώρος, το σχεδιασμό του οποίου έχει αναλάβει ο Ιάκωβος Μίσχαλης, δείχνει ήδη εντυπωσιακός. Το σενάριο θα έχει αρ ντεκό καρέκλες, απλίκες και φωτιστικά, γιγάντιους καθρέπτες, υφάσματα και δέρμα σε αποχρώσεις του πορτοκαλί και του πράσινου που το σιγοντάρουν οι πράσινες κορφές των δέντρων του κήπου του Νομισματικού Μουσείου από τα παράθυρα. Θα έχει φυσικά και ταρτάρ, καρπάτσιο, ελληνικά βοδινά –κόντρα, Τ-bone, σπαλομπριζόλες –, πιεμοντέζικα κρέατα από τη Macelleria Danielle Oberto και γιαπωνέζικο Wagyu. Έχει όμως, αντλώντας στοιχεία και από τους δύο «Τηλέμαχους» της Κηφισιάς, και αρνί σούβλας και κοντοσούβλι. «Δεν κάνω κανέναν νεωτερισμό, είμαι αυτός που είμαι», μου λέει ο Γιώργος Τσιλιγκίρης, υπογραμμίζοντας ότι δεν θέλει το μαγαζί του να δίνει την εντύπωση του μπλαζέ και του άκαμπτου. Τα ξύλινα πλατό κρεατικών με ντιπάκια και συνοδευτικά που θα προτείνει, σε προσιτές τιμές, στη μαρμάρινη μπάρα με τα σούπερ άνετα (τα προβάρισα) stools, θα είναι ακόμη πιο οικονομικά. Θέλει και πιτσιρικάδες στη σάλα του.

Ανάλογα ευέλικτη πολιτική θα ακολουθεί και στο κομμάτι του κρασιού, που παίζει κι αυτό σημαντικό ρόλο στο concept. Η λίστα –«ψαγμένα, “έξυπνα” κρασιά, που αξίζουν τα λεφτά τους» κατά τα λεγόμενα του εμπνευστή της– θα αριθμεί διακόσιες ετικέτες από τον ελληνικό, γαλλικό, νοτιοαφρικάνικο και νεοζηλανδέζικο αμπελώνα, από Νεμέες και Ξινόμαυρα σε βαρελάτα Chardonnay και κομψά Pinot noir, ενώ τριάντα από αυτές θα προσφέρονται και σε ποτήρι (75 και 150 ml.), ξεκινώντας από € 4 και φτάνοντας μέχρι πάνω από € 100. Ο καινούργιος «Τηλέμαχος» μάλιστα θα έχει και το take away του, ανοίγοντας ένα παράθυρο στο πλάι της στοάς, από όπου θα μπορείς να αγοράσεις κρύα σάντουιτς με πικάνια, φιλέτα και steaks, αλλά και burgers με ελληνικά «χρώματα» (μπιφτέκια από κρέας μαύρου χοίρου, ελληνικά τυριά κ.ά.).