ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα Δωδεκάνησα στο Tudor Hall

Από -
Τα Δωδεκάνησα στο Tudor Hall - Χρυσοί Σκούφοι

Έξι παραδοσιακές συνταγές που εμβαθύνουν στη νοστιμιά της παράδοσης σ΄ ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας.

Στο αρχοντικό εστιατόριο του ξενοδοχείου King George καλλιεργείται συστηματικά η σύγχρονη ελληνική κουζίνα επιβραβευμένη με Χρυσό Σκούφο, αλλά ο σεφ Αλέξανδρος Κοσκινάς αγαπάει πολύ τις παραδοσιακές συνταγές και αρκετά συχνά τις προβάλλει με ειδικά αφιερώματα. Αυτή την περίοδο μέχρι και τον Ιούνιο, σειρά στην προβολή έχει η κουζίνα των Δωδεκανήσων τώρα που το Νότιο Αιγαίο έχει ανακηρυχθεί Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019.

Εχει φτιάξει λοιπόν έναν ένθετο κατάλογο με έξι πιάτα από έξι νησιά του συμπλέγματος, οπότε ένα ζευγάρι διαλέγοντας διαφορετικές σπεσιαλιτέ μπορεί να τις δοκιμάσει όλες. Ιδιαίτερη εντύπωση για την τόλμη και την πρωτοτυπία του μου έκανε το καλυμνιώτικο μιρμιζέλι. Πρόκειται για μια χωριάτικη σαλάτα αλλά με τηγανητές λευκές μελιτζάνες που με την ντελικάτη πικράδα τους κάνουν το οικείο σοφιστικέ και πολύ ορεκτικό μαζί με ωραίες παστές σαρδέλες και πικάντικη κοπανιστή.

Οι ροδίτες αγαπούν πολύ τα πιταρούδια- αυτό που στην υπόλοιπη Ελλάδα τα λέμε κεφτέδες- εκτός λοιπόν από τους γνωστούς ρεβυθοκεφτέδες που ο Κοσκινάς τους κάνει ανάλαφρους όπως στους Λειψούς, δοκίμασα και ωραία πιταρούδια με κρεμμύδι και ντομάτα, νοστιμιά με σπιρτόζικη γλύκα.

Το χταπόδι με πατάτες θρούμπι και λεμόνι στο φούρνο είναι από αυτά τα μαγειρευτά που επειδή παντρεύονται πολύ όμορφα οι γεύσεις και τα αρώματα δονούν χορδές παραδοσιακών αναμνήσεων. Ακόμη πιο πολύ σε στέλνει σε κυριακάτικα τραπέζια το εξαιρετικά μαγειρεμένο κατσικάκι καπαμά με μια βαθύτατης νοστιμιάς κανελάτη σάλτσα ντομάτας. Το γλυκό είναι βασισμένο στο δωδεκανησιακό «παστέλι» το μελεκούνι, που ο σεφ Ευγένιος Βαρδακαστάνης το μετατρέπει σε παγωτό με μπαχαρικά, με crunch αμυγδάλου και σάλτσα.