ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μια διαφορετική Μύκονος πλούσια σε ξεχωριστές γεύσεις

Από -
Μια διαφορετική Μύκονος πλούσια σε ξεχωριστές γεύσεις - Χρυσοί Σκούφοι

Τοπικά τυριά, αναπάντεχες μπίρες, σπάνια κρασιά και πανέμορφα αγροκτήματα, συνθέτουν μια άλλη γοητευτική Μύκονο, που ξεφεύγει από τους κοσμοπολίτικους ρυθμούς. Κάνουμε μια λίστα, εστιάζοντας σε αυτά που μπορείτε να πάρετε ως «λάφυρα» στην επιστροφή…

To νησί των ανέμων κρύβει πολλές γαστροτουριστικές εκπλήξεις, ειδικά όταν δεν θέλεις να παραμείνεις στα προφανή. Με οδηγό την Λέσχη Γαστρονομίας, που λειτουργεί από ιδιώτες και επαγγελματίες (σεφ, δημοσιογράφους, γευσιγνώστες) στο νησί και σκοπό έχει να αναδείξει την αυθεντική, νόστιμη και παραδοσιακή πλευρά της Μυκόνου, ανακαλύψαμε κρυμμένα γευστικά διαμαντάκια.

Σε δυο οικογενειακές τυροκομικές μονάδες στο Μύκονος farmers και στον Κουκά, μπορείς να βρεις φανταστικά τυριά, που δεν έρχονται στην Αθήνα, όπως είναι η μυρωδάτη, αφράτη και υπόξινη τυροβολιά. Γι αυτούς που αγαπάνε τα έντονα τυριά η Νιαρή (δηλαδή η νεαρή κοπάνιστή) είναι αποκάλυψη με δυνατές πικάντικες και όξινες νότες. Σπουδαίο τυρί είναι επίσης η Πετρωτή, ένα νέο λευκό τυρί που παράγει η οικογένεια Κουκά και έχει υπέροχες βουτυράτες και ξηροκαρπάτες νότες. Το ενδιαφέρον είναι ότι μπορείς να ξεναγηθείς και στις δυο μονάδες, να δοκιμάσεις εκεί τα τυριά και αν θέλεις να ζήσεις την εμπειρία ακόμα πιο ολοκληρωμένη, να επισκεφτείς τους στάβλους της οικογένειας Κουκά ή να πάς στο χωριό Μπαρμπαγιάννη σε ένα πανέμορφο αγρόκτημα, το κτήμα Ρίζες.

Το κτήμα Ρίζες στην πραγματικότητα είναι από μόνο του γαστρονομικός και πολιτιστικός προορισμός. Εκτός από ένα μικρό τυροκομείο, που μπορείς να παρακολουθήσεις την κυρία Λίζα Ζουγανέλη να τυροκομεί και να δοκιμάσεις επιτόπου το ξινότυρο που βγαίνει, έχει διάφορους επισκέψιμους χώρους, που φτιάχνονται παραδοσιακά όργανα, όπως η τσαμπούνα και γίνονται μαθήματα αργαλειού. Στον μεγάλο κήπο υπάρχει εξωτερική κουζίνα και φούρνος, όπου μαγειρεύονται απλές και νόστιμες ντόπιες συνταγές, για όσους θέλουν να κλείσουν ραντεβού και να πάνε με την παρέα τους για φαγητό.

Η εξερεύνηση συνεχίζεται στο μικροζυθοποιείο Mikonu. Ανάμεσα στην συλλογή με μπίρες υπάρχουν δυο καινούργιες κυκλοφορίες που πρέπει να δοκιμάσετε. Η μια ωριμάζει σε βαρέλι, που πριν είχε chardonnay και η άλλη σε βαρέλι από αγιωργίτικο. Αν μάλιστα είστε τυχεροί θα βρείτε επιπλέον και κάποιο πειραματικό βαρελάκι, όπως αυτό που υπάρχει τώρα και φιλοξενεί την πρώτη ξινογαλομπίρα.

Τέλος αξίζει να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας κάποιο από τα κρασιά του μικροοινοποιείου Ξυδάκη. Κάθε ετικέτα προέρχεται από σπάνιες ποικιλίες, βλέπε σερφιώτικο, κουφόρρωγο και ποταμίση.