ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύοντας γεύσεις στο «Θαλασσάκι» της Τήνου

Από -
Αλιεύοντας γεύσεις στο «Θαλασσάκι» της Τήνου - Χρυσοί Σκούφοι

Προορισμός η φρέσκια, θαλασσινή κουζίνα της Αντωνίας Ζάρπα πάνω στο κύμα.

Θα άξιζε από μόνος του την επίσκεψη ο γραφικός Όρμος Υστερνίων, αν ο προορισμός για πολλούς δεν ήταν το «Θαλασσάκι» του. Ο φιδωτός δρόμος, που ξεκινάει από τ’ αρχοντικά, μαρμαρόκτιστα Υστέρνια σε βγάζει σ΄αυτό το λιλιπούτειο λιμανάκι, με τα λίγα λευκά σπίτια και τις παλιές αποθήκες μπροστά. Το σκηνικό είναι μοναδικό όσο και αυθεντικό.

Σε μια προβλήτα, που σε στέλνει πίσω στον χρόνο, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, απλώνονται τα ξύλινα και κάποια pop art κίτρινα τραπέζια με την επιγραφή «splash!», για να μπεις αμέσως στο κλίμα: εδώ, πρόκειται για ένα «άλλης κοπής» εστιατόριο για ψάρι. Μια βόλτα στο (πρόσφατα ανακαινισμένο) εσωτερικό, μια ματιά στα κρασιά και στα αποστάγματα επιβεβαιώνουν την κλάση. Και βέβαια, πάνω απ’ όλα, η συνέχεια στο τραπέζι. Η προσωπική μαγειρική άποψη της Αντωνίας Ζάρπα, που συνδυάζει ανεπιτήδευτα τα τοπικά υλικά και τις γευστικές της μνήμες με μια σύγχρονη ματιά, την καρδιά της και το γούστο της.

Σ’ αυτά τα τραπέζια θα καταφθάσουν σε λίγο πιάτα γεμάτα χρώματα, αρώματα και φρεσκάδα, που μαρτυρούν ένα τρυφερό, γυναικείο χέρι. Θα παρελάσει μια πλουμιστή γιορτή κηπευτικών, χόρτων και μυρωδικών από τα τηνιακά μποστάνια, μαζί και το δικό της. Μαζί τους, ψάρια και θαλασσινά μαγειρεμένα ποικιλότροπα, αλλά και τηνιακά ρεβίθια και πολλά τοπικά τυριά, παρουσιασμένα με φαντασία και ταιριασμένα όμορφα με μυρωδικά, βότανα, ξηρούς καρπούς, πετιμέζι, ακόμα και φρούτα ψημένα. Τα γευστικά παντρέματα, τα περίτεχνα κομμένα κηπευτικά, το στήσιμο και το στόλισμα των πιάτων αναδύουν αγάπη κι ευαισθησία, πέρα από τη δουλειά. Η νοστιμιά και η σωστή διαχείριση των υλικών, από την άλλη, μαρτυρούν γνώση κι εμπειρία. Που τη διακρίνεις, για παράδειγμα, στα τραγανά λαχανικά, τόσο ψημένα, ώστε να διατηρούν όλη τη γευστική φρεσκάδα του ωμού. Η προσοχή στη λεπτομέρεια· είναι ένα άλλο στοιχείο που κάνει τη διαφορά.

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, με σωστό τηγάνι ή σχάρα, είναι, βέβαια, μια βασική πρόταση εδώ. Αλλά τα ποικίλα και τόσο νόστιμα ορεκτικά και τα λαχταριστά μαγειρευτά της Αντωνίας είναι εξίσου δυνατό χαρτί στο Θαλασσάκι. Στην εποχή τους, οι ψητές αγκινάρες είναι απαραίτητη επιλογή: σωστό ψήσιμο, που βγάζει όλη τη γεύση της άγριας τηνιακής αγκινάρας, μαζί με νόστιμα ξιδάτα κρεμμυδάκια, άνηθο και ψιλοκομμέμο αμύγδαλο. Κλασική επιλογή για όσους ξέρουν και η σαλάτα «ξερολιθιά», με «χτισμένα» νόστιμα κηπευτικά σχάρας εναλλάξ με σάλτσα ντομάτας και σταφίδες.

Η ταραμοσαλάτα της Αντωνίας -πυκνή και βελουδένια- έχει δυνατή αντίπαλο την εξαιρετική ρεγγοσαλάτα, σωστά δουλεμένη κι αφράτη, με ωραία γεύση ρέγγας. Εξίσου ξεχωριστός μεζές για τσίπουρο ή ούζο οι παστές της γόπες, με θυμάρι και θρούμπι, μια γεύση δυνατή, παλιάς κοπής. Ο μπακαλιάρος τιμάται ιδιαίτερα στο μενού, με τέσσερις επιλογές, από τις οποίες δοκιμάσαμε τον ψημένο στον φούρνο, στο αλουμινόχαρτο. Φτάνει καλοτυλιγμένος και με το άνοιγμα ξεχύνονται μαυλιστικές μυρωδιές ψαριού, λαχανικών και μυρωδικών. Ζουμερή η σάρκα του ψαριού πάνω σε στρώμα από πατάτες και γύρω τρυφερές αγκινάρες, κρεμμύδια, καροτάκια και μάραθος, έχουν δημιουργήσει μια πεντανόστιμη σάλτσα με βουτυράτη αίσθηση, σ΄ ένα πιάτο που εκφράζει υποδειγματικά την ελληνική κουζίνα.

Τα ζυμαρικά είναι μια ακόμα αγάπη της Αντωνίας. Μελετημένα στη λεπτομέρεια, ακόμα κι αν ακούγονται αναμενόμενα, δεν είναι. Παράδειγμα, η μικρή pasta με γαρίδες, ζαφορά και κολοκυθάκι, όπου, όσο νόστιμες κι αν είναι οι γαρίδες, την παρτίδα κερδίζει το χοντροκομμένο, τραγανό κολοκυθάκι, που δίνει τη φρεσκάδα του στο άψογο al dente στριφτάρι, μέσα σε μια σοφά μετρημένη κρεμώδη σάλτσα με έντονα αρώματα ζαφοράς και μαραθόσπορου. Δεν αφήνεις τίποτα στο πιάτο.

Signature γλυκό, ο μπεζές γεμιστός με κρέμα τυριού, κανέλα και λεμόνι, αλλά και ο πιο απλός σκέτος μπεζές με παγωτό και γλυκό του κουταλιού λεμόνι που δοκιμάσαμε ήταν καλοφτιαγμένος και ταιριαστός ως επιδόρπιο.

Το «Θαλασσάκι» φέρνει στο πιάτο σου τη γεύση της Τήνου, με όλα σχεδόν τα υλικά από τη γη της. Μαγειρεμένα με αγάπη, γούστο και φαντασία. Τα στολίζει και σου τα στρώνει πάνω στο κύμα, στη θαλασσινή αύρα, με θέα μακριά τη Σύρο -κάποιες στιγμές θα χρειαστεί να περάσει το νερό κάτω από τα πόδια σου. Όλη η αίσθηση το κάνει μοναδικό στο είδος του και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα το ερωτευτείς και θα ξανάρθεις.

«Θαλασσάκι» | Όρμος Υστερνίων | 2283 031366