ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου: Ο γαστρονομικός θεσμός που ήρθε για να μείνει!

Από , -
Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου: Ο γαστρονομικός θεσμός που ήρθε για να μείνει! - Χρυσοί Σκούφοι

Την ολοένα ανοδικότερη πορεία της γαστρονομικής σκηνής της Κύπρου επισφράγισαν τη Δευτέρα 11/11 οι Χρυσοί Σκούφοι, που απονεμήθηκαν για πρώτη φορά, σε σύμπραξη ανάμεσα στο «αθηνόραμα» και στον δημοσιογραφικό οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος», στο ξενοδοχείο «Four Seasons» της Λεμεσού.

Από αριστερα: Χρίστος Μουσκής, ιδιοκτήτης Four Seasons/Amathus Beach, Δημήτρης Ηλιόπουλος, εκδότης Αθηνόραμα, David Goodridge, Executive Chef Thanos Hotels, Θεοδόσης Κοκκινόφτας, Chef de cuisine Helios Restaurant, Στέλλα Κυριακίδου, Ορισθείσα Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άννα Μιχαηλίδη Αταλιώτη, Food & Beverage Director Thanos Hotels, Ανδρέας Μαυρομάτης, chef εστιατορίου Mavrommatis, Νίκος Παττίχης, εκδότης Φιλελεύθερος, Νίκος Αρίστου, γενικός διευθυντής Four Seasons/Amathus Beach
Από αριστερα: Χρίστος Μουσκής, ιδιοκτήτης Four Seasons/Amathus Beach, Δημήτρης Ηλιόπουλος, εκδότης Αθηνόραμα, David Goodridge, Executive Chef Thanos Hotels, Θεοδόσης Κοκκινόφτας, Chef de cuisine Helios Restaurant, Στέλλα Κυριακίδου, Ορισθείσα Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άννα Μιχαηλίδη Αταλιώτη, Food & Beverage Director Thanos Hotels, Ανδρέας Μαυρομάτης, chef εστιατορίου Mavrommatis, Νίκος Παττίχης, εκδότης Φιλελεύθερος, Νίκος Αρίστου, γενικός διευθυντής Four Seasons/Amathus Beach

Σημαντικό γεγονός για την εστιατορική και πολιτιστική ζωή του τόπου, η λαμπερή τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων Κύπρου συγκέντρωσε κορυφαίες προσωπικότητες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της μεγαλονήσου. Οι προσκεκλημένοι βάδισαν στο κόκκινο χαλί στην είσοδο του «Four Seasons», ανάμεσα στα απαστράπτοντα νέα μοντέλα της Mercedes, που καλωσόρισαν με τη λάμψη τους τη βραδιά και απόλαυσαν την απαλή κομψότητα της σαμπάνιας Ruinart, την απολαυστική δροσιά της Estrella, τη φινετσάτη γεύση του ουίσκι Macallan, τα αρώματα από τα εκλεκτά χαρμάνια της Nespresso αλλά και τη βελούδινη υφή των νερών S.Pellegrino και Acqua Panna.

Η τελετή απονομής συγκέντρωσε κορυφαίες προσωπικότητες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου.
Η τελετή απονομής συγκέντρωσε κορυφαίες προσωπικότητες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου.

Πολύ σύντομα οι προσκεκλημένοι οδηγήθηκαν στο Grand Ballroom, όπου εντυπωσιακές εικόνες φύσης, φυλακισμένης σε γλυπτά από πάγο –δημιουργίες του Κύπριου διεθνώς διακεκριμένου καλλιτέχνη Theo-Mass Lexileictous–, αποτελούσαν το centerpiece της φινετσάτης art de la table με την οποία οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου υποδέχτηκαν τους συνδαιτυμόνες στο... κυρίως πιάτο της βραδιάς: την τελετή απονομής των πρώτων Χρυσών Σκούφων Κύπρου. Καλωσορίζοντας το θεσμό, ο Νίκος Παττίχης, εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος», εκφράζοντας τη χαρά του γι’ αυτήν την πολύ συγκινητική στιγμή, όπως χαρακτήρισε την παρθενική τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων Κύπρου.

«Συνοδοιπόροι επί σειρά ετών σε αυτήν την προσπάθεια, ο “Φιλελεύθερος” και το “αθηνόραμα” παρακολουθούσαμε από κοντά την εξέλιξη του γαστρονομικού τοπίου της Κύπρου, συζητούσαμε για τις δυνατότητες μεταφοράς του θεσμού των Χρυσών Σκούφων στην Κύπρο και περιμέναμε το κατάλληλο timing. Αρκετά χρόνια μετά, λοιπόν, με χαρά διαπιστώσαμε ότι αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή: οι συνθήκες είναι ώριμες και το τοπίο εξαιρετικά ενδια­φέρον», σημείωσε κηρύσσοντας την έναρξη του θεσμού. Χαρακτηρίζοντάς την «ψυχή και αδάμαστο πνεύμα των Χρυσών Σκούφων», ο κ. Παττίχης κάλεσε στη σκηνή τη συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν το «αθηνόραμα» πριν από 26 χρόνια να δημιουργήσει αυτόν το θεσμό και στην ουσιαστική παρέμβασή του στα γαστρονομικά πράγματα της Ελλάδας κι ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδος και στην Κύπρο.

Την άφιξη του θεσμού χαιρέτισε από τη σκηνή και ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, εκφράζοντας τη χαρά του για την έναρξη των Χρυσών Σκούφων Κύπρου και υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή που θα έχει η διοργάνωση για την εξέλιξη της κυπριακής κουζίνας. Επισημαίνοντας δε πόσο ταιριαστός είναι ο θεσμός στην κουλτούρα της χώρας, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν οι Κύπριοι για το φαγητό και τη σημαντική θέση που έχει στην καθημερινότητά τους. «Εμείς εδώ συνηθίζουμε να τρώμε μεσημεριανό κουβεντιάζοντας για το τι καλό θα φάμε το βράδυ», σημείωσε αποσπώντας τα γέλια των προσκεκλημένων, προτού ευχηθεί κάθε επιτυχία στη διοργάνωση.

  • Η βράβευση των εστιατορίων με Χρυσό Σκούφο. Από αριστερά, ο Χρίστος Μουσκής, ιδιοκτήτης των «Four Seasons» και «Amathus Beach», ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο David Goodridge, executive chef των Thanos Hotels, ο Θεοδόσης Κοκκινόφτας, chef de cuisine στο «Helios Restaurant», η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Άννα Μιχαηλίδη-Αταλιώτη, Food & Beverage director των Thanos Hotels, ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, σεφ του «Vivaldi by Mavrommatis», ο εκδότης του ομίλου «Ο Φιλελεύθερος» Νίκος Παττίχης και ο Νίκος Αρίστου, γενικός διευθυντής των «Four Seasons» και «Amathus Beach».

    Η βράβευση των εστιατορίων με Χρυσό Σκούφο. Από αριστερά, ο Χρίστος Μουσκής, ιδιοκτήτης των «Four Seasons» και «Amathus Beach», ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο David Goodridge, executive chef των Thanos Hotels, ο Θεοδόσης Κοκκινόφτας, chef de cuisine στο «Helios Restaurant», η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Άννα Μιχαηλίδη-Αταλιώτη, Food & Beverage director των Thanos Hotels, ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, σεφ του «Vivaldi by Mavrommatis», ο εκδότης του ομίλου «Ο Φιλελεύθερος» Νίκος Παττίχης και ο Νίκος Αρίστου, γενικός διευθυντής των «Four Seasons» και «Amathus Beach».

  • Τα κομψά τραπέζια του Grand Ballroom με τα εντυπωσιακά γλυπτά από πάγο του Theo-Mass Lexileictous.

    Τα κομψά τραπέζια του Grand Ballroom με τα εντυπωσιακά γλυπτά από πάγο του Theo-Mass Lexileictous.

  • Ο Carlo Cracco επί το έργον.

    Ο Carlo Cracco επί το έργον.

  • Το κόκκινο χαλί στην είσοδο του «Four Seasons» με τα νέα μοντέλα της Mercedes.

    Το κόκκινο χαλί στην είσοδο του «Four Seasons» με τα νέα μοντέλα της Mercedes.

  • Oι masters of ceremony Προκόπης Αγαθοκλέους και Παναγιώτης Μπουγιούρης.

    Oι masters of ceremony Προκόπης Αγαθοκλέους και Παναγιώτης Μπουγιούρης.

  • Η βραδιά έκλεισε πανηγυρικά, με την πολυπληθή ομάδα του «Four Seasons» να ανεβαίνει στη σκηνή κάτω από ασταμάτητο χειροκρότημα.

    Η βραδιά έκλεισε πανηγυρικά, με την πολυπληθή ομάδα του «Four Seasons» να ανεβαίνει στη σκηνή κάτω από ασταμάτητο χειροκρότημα.

  • «Εικονικό σπαγγέτι» από μαριναρισμένο κρόκο αβγού, κρέμα σκόρδου, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τσίλι σε αρμονία με Inedit Estrella Damm by Ferran Adrià.

    «Εικονικό σπαγγέτι» από μαριναρισμένο κρόκο αβγού, κρέμα σκόρδου, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τσίλι σε αρμονία με Inedit Estrella Damm by Ferran Adrià.

  • Ο executive chef του «Four Seasons» Πανίκος Χατζηττοφής, ο γευσιγνώστης του «α» Δημήτρης Αντωνόπουλος και ο guest chef Carlo Cracco.

    Ο executive chef του «Four Seasons» Πανίκος Χατζηττοφής, ο γευσιγνώστης του «α» Δημήτρης Αντωνόπουλος και ο guest chef Carlo Cracco.

  • Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Μάτσης, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας.

    Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Μάτσης, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας.

  • Το μενού ξεκίνησε με γαρίδες, φιστίκια Αιγίνης και παντζάρι με καφέ, συνοδεία του σαντορινιού Ασύρτικου Vassaltis.

    Το μενού ξεκίνησε με γαρίδες, φιστίκια Αιγίνης και παντζάρι με καφέ, συνοδεία του σαντορινιού Ασύρτικου Vassaltis.

  • Η τελετή απονομής συγκέντρωσε κορυφαίες προσωπικότητες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου.

    Η τελετή απονομής συγκέντρωσε κορυφαίες προσωπικότητες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου.

  • Η αισθαντική Μάρα Κωνσταντίνου με τη συνοδεία του Ανδρέα Παντελή στο πιάνο παρουσίασε δύο σπαρτα­ριστά «γαστρονομικά classics».

    Η αισθαντική Μάρα Κωνσταντίνου με τη συνοδεία του Ανδρέα Παντελή στο πιάνο παρουσίασε δύο σπαρτα­ριστά «γαστρονομικά classics».

  • Η αναθεωρημένη κι εκσυγχρονισμένη εκδοχή της εμβληματικής Cotoletta Milanese από τον Cracco αποτελούνταν από παναρισμένους κύβους από εκλεκτό φιλέτο (αντί για κοτολέτα) και αναδείχτηκε από ένα πλούσιο κρασί με δομή, το Zambartas Shiraz-Lefkada.

    Η αναθεωρημένη κι εκσυγχρονισμένη εκδοχή της εμβληματικής Cotoletta Milanese από τον Cracco αποτελούνταν από παναρισμένους κύβους από εκλεκτό φιλέτο (αντί για κοτολέτα) και αναδείχτηκε από ένα πλούσιο κρασί με δομή, το Zambartas Shiraz-Lefkada.

  • Το panettone του Cracco με βελούδινο παγωτό βανίλια και τραγανό σορμπέ βατόμουρο Mövenpick.

    Το panettone του Cracco με βελούδινο παγωτό βανίλια και τραγανό σορμπέ βατόμουρο Mövenpick.

  • Η κομψή, φίνα και πολυεπίπεδη σαμπάνια Ruinart Brut υποδέχτηκε τους καλεσμένους στο cocktail party.

    Η κομψή, φίνα και πολυεπίπεδη σαμπάνια Ruinart Brut υποδέχτηκε τους καλεσμένους στο cocktail party.

  • Ένα από τα πιο καλά ουίσκι στον κόσμο, το Macallan Double Cask 12 y.o., συνόδευσε την τριπλέτα των επιδορπίων.

    Ένα από τα πιο καλά ουίσκι στον κόσμο, το Macallan Double Cask 12 y.o., συνόδευσε την τριπλέτα των επιδορπίων.

  • Τα περίφημα γαστρονομικά νερά S.Pellegrino και Acqua Panna συνόδευσαν το δείπνο.

    Τα περίφημα γαστρονομικά νερά S.Pellegrino και Acqua Panna συνόδευσαν το δείπνο.

  • Το ριζότο με αχινό, μεδούλι και πούδρα από μελάνι σουπιάς συνοδεύτηκε από Μαγικό Βουνό Nico Lazaridi.

    Το ριζότο με αχινό, μεδούλι και πούδρα από μελάνι σουπιάς συνοδεύτηκε από Μαγικό Βουνό Nico Lazaridi.

  • Ιδανικό κλείσιμο με σπέσιαλ, πικάντικο καφέ Nespresso Ristretto Origin India.

    Ιδανικό κλείσιμο με σπέσιαλ, πικάντικο καφέ Nespresso Ristretto Origin India.

Σειρά πήραν οι masters of ceremony Προκόπης Αγαθοκλέους και Παναγιώτης Μπουγιούρης. Με τη συνοδεία του Ανδρέα Παντελή στο πιάνο αλλά και τη βοήθεια της αισθαντικής Μάρας Κωνσταντίνου σε δύο σπαρταριστά «γαστρονομικά classics», γραμμένα ειδικά για την περίσταση, οι δύο δημοφιλείς ηθοποιοί ηγήθηκαν μιας ζεστής βραδιάς, που εισήγαγε με μπόλικο χιούμορ και αγαπησιάρικη διάθεση τη σημασία του θεσμού και τα μυστικά της δουλειάς του γευσιγνώστη.

Παράλληλα σπουδαίοι Έλληνες σεφ, όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Χριστόφορος Πέσκιας, ο Έκτορας Μποτρίνι, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης και ο Olivier Campanha, «επισκέφθηκαν» την τελετή μέσω των projection walls του «Four Seasons» κι έδωσαν τη δική τους εκδοχή για τη σημασία των Χρυσών Σκούφων, όπως και χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για τους Κύπριους συναδέλφους τους, που μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με τη γευσιγνωστική επιτροπή. «Βγάζετε την ποδιά σας, αφήνετε κάτω τα μαχαίρια και αρχίζετε να τρέχετε», συνέστησε ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης. «Ή κλείνετε το διακόπτη ή προκαλείτε black out και τους σκοτώνετε ή απλώς φροντίζετε να μαγειρεύετε καλά», πρότεινε ο Έκτορας Μποτρίνι!

  • Ο εκδότης και η συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος και Άννη Ηλιοπούλου, ο Γιάννης Μάτσης, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, η σύζυγός του Αντριάνα Μάτση και ο Νίκος Παττίχης, εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος».

    Ο εκδότης και η συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος και Άννη Ηλιοπούλου, ο Γιάννης Μάτσης, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, η σύζυγός του Αντριάνα Μάτση και ο Νίκος Παττίχης, εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος».

  • Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου «Καμασιάς» Ανδρέας Νικολάου-Καμασιάς και Ντανιέλλα Νικολάου-Καμασιά παραλαμβάνουν το Βραβείο Κυπριακής Κουζίνας από τη Μαριάννα Παπαδοπούλου, γενική διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της Metro AEBE.

    Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου «Καμασιάς» Ανδρέας Νικολάου-Καμασιάς και Ντανιέλλα Νικολάου-Καμασιά παραλαμβάνουν το Βραβείο Κυπριακής Κουζίνας από τη Μαριάννα Παπαδοπούλου, γενική διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της Metro AEBE.

  • Ο Χρίστος Μουσκής, ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων «Four Seasons» και «Amathus Beach», και οι σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης και Πανίκος Χατζηττοφής παραλαμβάνουν τον Χρυσό Σκούφο για το «Vivaldi by Mavrommatis» από τον Νίκο Παττίχη.

    Ο Χρίστος Μουσκής, ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων «Four Seasons» και «Amathus Beach», και οι σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης και Πανίκος Χατζηττοφής παραλαμβάνουν τον Χρυσό Σκούφο για το «Vivaldi by Mavrommatis» από τον Νίκο Παττίχη.

  • Το βραβείο Top Notch στο εστιατόριο «Epsilon Resto Bar» και στον ιδιοκτήτη του Μάριο Νικολάου απένειμε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης.

    Το βραβείο Top Notch στο εστιατόριο «Epsilon Resto Bar» και στον ιδιοκτήτη του Μάριο Νικολάου απένειμε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης.

  • Ο Διονύσης Κούκης, συνιδιοκτήτης του «αθηνοράματος» και πρόεδρος της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, με τη σύζυγό του Νάγια Μελισσινού.

    Ο Διονύσης Κούκης, συνιδιοκτήτης του «αθηνοράματος» και πρόεδρος της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, με τη σύζυγό του Νάγια Μελισσινού.

  • Το βραβείο Top Notch για το εστιατόριο «Amorosa» παρέλαβαν οι σεφ Μάριος Ευσταθίου και David Goodridge και η Άννα Μιχαηλίδη-Ατταλιώτη, Food & Beverage director του ομίλου Thanos Hotels. Την απονομή έκανε η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη. Μαζί τους ο Παναγιώτης Μπουγιούρης.

    Το βραβείο Top Notch για το εστιατόριο «Amorosa» παρέλαβαν οι σεφ Μάριος Ευσταθίου και David Goodridge και η Άννα Μιχαηλίδη-Ατταλιώτη, Food & Beverage director του ομίλου Thanos Hotels. Την απονομή έκανε η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη. Μαζί τους ο Παναγιώτης Μπουγιούρης.

  • Ο Γιάννος Κρεμμός, γενικός διευθυντής της Blue Island Plc, μαζί με τον Σταύρο Κρεμμό, πρόεδρο της Blue Island Plc, και τη σύζυγό του Κλαίρη Κρεμμού, ο Κωνσταντίνος Ζαλούμης, διευθυντής εξαγωγών και πωλήσεων της Blue Island Plc, η Μαρία Κρεμμού, διευθύντρια μάρκετινγκ και λιανικών πωλήσεων της Blue Island Plc, η Άννη Ηλιοπούλου, συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος», ο Γιώργος Ζαλούμης, διευθύνων σύμβουλος της Blue Island Plc, μαζί με τη σύζυγό του Νόρα Ζαλούμη.

    Ο Γιάννος Κρεμμός, γενικός διευθυντής της Blue Island Plc, μαζί με τον Σταύρο Κρεμμό, πρόεδρο της Blue Island Plc, και τη σύζυγό του Κλαίρη Κρεμμού, ο Κωνσταντίνος Ζαλούμης, διευθυντής εξαγωγών και πωλήσεων της Blue Island Plc, η Μαρία Κρεμμού, διευθύντρια μάρκετινγκ και λιανικών πωλήσεων της Blue Island Plc, η Άννη Ηλιοπούλου, συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος», ο Γιώργος Ζαλούμης, διευθύνων σύμβουλος της Blue Island Plc, μαζί με τη σύζυγό του Νόρα Ζαλούμη.

  • Ο executive chairman της εταιρείας Vassos Eliades Ltd Κύπρος Ηλιάδης με τη σύζυγό του Χαρά και τον Χρίστο Μουσκή, ιδιοκτήτη ξενοδοχείων «Four Seasons» και «Amathus Beach».

    Ο executive chairman της εταιρείας Vassos Eliades Ltd Κύπρος Ηλιάδης με τη σύζυγό του Χαρά και τον Χρίστο Μουσκή, ιδιοκτήτη ξενοδοχείων «Four Seasons» και «Amathus Beach».

  • Ο εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος» Νίκος Παττίχης με τη σύζυγό του Μύρνα Παττίχη.

    Ο εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος» Νίκος Παττίχης με τη σύζυγό του Μύρνα Παττίχη.

  • Η Βασιλική Αναστασιάδου, υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, και ο Σάββας Περδίος, υφυπουργός Τουρισμού.

    Η Βασιλική Αναστασιάδου, υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, και ο Σάββας Περδίος, υφυπουργός Τουρισμού.

  • Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, με τη σύζυγό του Μαρία Σελίπα Νεοφύτου.

    Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, με τη σύζυγό του Μαρία Σελίπα Νεοφύτου.

  • Χρυσό Σκούφο για το «Helios» παρέλαβαν οι σεφ Θεοδόσης Κοκκινόφτας και David Goodridge και η Άννα Μιχαηλίδη-Ατταλιώτη, Food & Beverage director του ομίλου Thanos Hotels. Μαζί τους ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος και οι masters of ceremony.

    Χρυσό Σκούφο για το «Helios» παρέλαβαν οι σεφ Θεοδόσης Κοκκινόφτας και David Goodridge και η Άννα Μιχαηλίδη-Ατταλιώτη, Food & Beverage director του ομίλου Thanos Hotels. Μαζί τους ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος και οι masters of ceremony.

  • Ο Andrea Cavallari, πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, με τη σύζυγό του Katerina Cavallari.

    Ο Andrea Cavallari, πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, με τη σύζυγό του Katerina Cavallari.

  • O Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, με τη σύζυγό του Γιώτα Παπαδοπούλου.

    O Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, με τη σύζυγό του Γιώτα Παπαδοπούλου.

  • Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Quality Group Σάββας Κάκος με τη σύζυγό του Άλκα Κάκου και ο εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος» Νίκος Παττίχης.

    Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Quality Group Σάββας Κάκος με τη σύζυγό του Άλκα Κάκου και ο εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος» Νίκος Παττίχης.

  • Η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος» Μυρτώ Μαρκίδου βραβεύει στην κατηγορία Top Notch το εστιατόριο «Seasons Oriental» του ξενοδοχείου «Four Seasons». Το βραβείο παρέλαβαν οι σεφ Guan Kuijiong και Πανίκος Χατζηττοφής και ο Νίκος Αρίστου, γενικός διευθυντής των ξενοδοχείων «Four Seasons» και «Amathus Beach».

    Η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος» Μυρτώ Μαρκίδου βραβεύει στην κατηγορία Top Notch το εστιατόριο «Seasons Oriental» του ξενοδοχείου «Four Seasons». Το βραβείο παρέλαβαν οι σεφ Guan Kuijiong και Πανίκος Χατζηττοφής και ο Νίκος Αρίστου, γενικός διευθυντής των ξενοδοχείων «Four Seasons» και «Amathus Beach».

  • Η Ιωάννα-Μαρία Ηλιάδη, διευθύντρια της Vassos Eliades Ltd, με τον Γιάννη Γεωργουλά.

    Η Ιωάννα-Μαρία Ηλιάδη, διευθύντρια της Vassos Eliades Ltd, με τον Γιάννη Γεωργουλά.

  • Η Ανδρούλα Βασιλείου, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, η Άννη Ηλιοπούλου, συνιδιοκτήτρια του «α», και ο Νίκος Παττίχης, εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος».

    Η Ανδρούλα Βασιλείου, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, η Άννη Ηλιοπούλου, συνιδιοκτήτρια του «α», και ο Νίκος Παττίχης, εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος».

  • Ο Νίκος Παττίχης με τον Θάνο Μιχαηλίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Thanos Hotels, και τον Δημήτρη Ηλιόπουλο.

    Ο Νίκος Παττίχης με τον Θάνο Μιχαηλίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Thanos Hotels, και τον Δημήτρη Ηλιόπουλο.

  • Η Έλις Μισιρλή μαζί με τον Γιώργο Θεοδότου, αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Κύπρου.

    Η Έλις Μισιρλή μαζί με τον Γιώργο Θεοδότου, αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Κύπρου.

  • Χρυσό Σκούφο για το «Grill Room» παρέλαβαν ο Χρίστος Μουσκής, ιδιοκτήτης των «Four Seasons» και «Amathus Beach», και οι σεφ Σάββας και Βαλεντίνος Μιχαήλ. Μαζί τους η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απένειμε το βραβείο, και ο Παναγιώτης Μπουγιούρης.

    Χρυσό Σκούφο για το «Grill Room» παρέλαβαν ο Χρίστος Μουσκής, ιδιοκτήτης των «Four Seasons» και «Amathus Beach», και οι σεφ Σάββας και Βαλεντίνος Μιχαήλ. Μαζί τους η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απένειμε το βραβείο, και ο Παναγιώτης Μπουγιούρης.

  • Ο Δονάτος Δήμου, γενικός διευθυντής CIC Automasters, με τον Ρένο Ονουφρίου, γενικό εμπορικό διευθυντή του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος».

    Ο Δονάτος Δήμου, γενικός διευθυντής CIC Automasters, με τον Ρένο Ονουφρίου, γενικό εμπορικό διευθυντή του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος».

  • Βραβείο Top Notch για το «Limanaki Fish Restaurant» παρέλαβαν ο ιδιοκτήτης Ανδρέας Γεωργίου και οι σεφ Σάββας Σάββα και Λευτέρης Χαραλάμπους από τον Φοίβο Στασόπουλο, γενικό διευθυντή Επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας.

    Βραβείο Top Notch για το «Limanaki Fish Restaurant» παρέλαβαν ο ιδιοκτήτης Ανδρέας Γεωργίου και οι σεφ Σάββας Σάββα και Λευτέρης Χαραλάμπους από τον Φοίβο Στασόπουλο, γενικό διευθυντή Επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας.

  • Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής (δεξιά) απένειμε το βραβείο Top Notch για το «Notios» στους σεφ Νίκο Κίμωνος, Akos Richweisz και David Goodridge και την Άννα Μιχαηλίδη-Ατταλιώτη, Food & Beverage director του ομίλου Thanos Hotels.

    Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής (δεξιά) απένειμε το βραβείο Top Notch για το «Notios» στους σεφ Νίκο Κίμωνος, Akos Richweisz και David Goodridge και την Άννα Μιχαηλίδη-Ατταλιώτη, Food & Beverage director του ομίλου Thanos Hotels.

  • O Παύλος Βανέζης, brand manager της ACM Christofides, ο Πανίκος Αλκιβιάδης, σύμβουλος Ανάπτυξης της ACM Christofides, η Άννα Μεταξάς, Macallan brand ambassador, και ο Παύλος Ασλανίδης, brand manager της ACM Christofides.

    O Παύλος Βανέζης, brand manager της ACM Christofides, ο Πανίκος Αλκιβιάδης, σύμβουλος Ανάπτυξης της ACM Christofides, η Άννα Μεταξάς, Macallan brand ambassador, και ο Παύλος Ασλανίδης, brand manager της ACM Christofides.

  • Ο Γιώργος Ευριπιώτης, marketing manager της εταιρείας KEΟ, μαζί με τον Γιώργο Γεωργίου, brand manager Beer Portfolio της εταιρείας KEΟ.

    Ο Γιώργος Ευριπιώτης, marketing manager της εταιρείας KEΟ, μαζί με τον Γιώργο Γεωργίου, brand manager Beer Portfolio της εταιρείας KEΟ.

  • Ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης «La Maison du Vin».

    Ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης «La Maison du Vin».

  • Μυρτώ Μαρκίδου, Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ο Φιλελεύθερος.

    Μυρτώ Μαρκίδου, Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ο Φιλελεύθερος.

  • Ντανιέλα Καραμοντάνη, Σταύρος Καραμοντάνης.

    Ντανιέλα Καραμοντάνη, Σταύρος Καραμοντάνης.

  • Έλλη Φωτιάδου, Παύλος Φωτιάδης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης.

    Έλλη Φωτιάδου, Παύλος Φωτιάδης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης.

  • Κάτια Θεοδότου, Ελίνα Θεοδότου.

    Κάτια Θεοδότου, Ελίνα Θεοδότου.

  • Μαριλένα Ιεροδιακόνου Διευθύντρια Marketing και Στρατηγικής Ανάπτυξης Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ο Φιλελεύθερος.

    Μαριλένα Ιεροδιακόνου Διευθύντρια Marketing και Στρατηγικής Ανάπτυξης Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ο Φιλελεύθερος.

Τον κύκλο των βραβεύσεων άνοιξαν τα Βραβεία Κυπριακής Κουζίνας, για εστιατόρια και ταβέρνες με τοπικές γεύσεις και βαθμολογία άνω του 14/20. Το «Γευσηκλέους 62» της Λευκωσίας παρέλαβε από τα χέρια του Λάκη Κωστέκογλου, Sales & Marketing CIC της Mercedes, το πρώτο βραβείο της βραδιάς και άρα το πρώτο Βραβείο Κυπριακής Κουζίνας στην ιστορία του θεσμού, ενώ από τις συνολικά εννέα απονομές Βραβείων Κυπριακής Κουζίνας τα αδέρφια Κυριάκος και Σταύρος Φώκος, που παρέλαβαν το βραβείο τους από τον Σάββα Κάκο, πρόεδρο του Δ.Σ. του Quality Group, απέσπασαν το πιο παρατεταμένο χειροκρότημα της βραδιάς για τη δημιουργική ταβέρνα «Το Πατρικόν» στον Τερσεφάνο Λάρνακας. Τον κρίσιμο ρόλο της υψηλής γαστρονομίας στον ποιοτικό τουρισμό επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή για να απονείμει ένα από τα δώδεκα βραβεία Top Notch, που απέσπασαν εστιατόρια με βαθμολογία άνω του 14,25/20 και μέχρι 14,90/20, υπενθυμίζοντας ότι η ανάπτυξη της γαστρονομίας αποτελεί εθνική στρατηγική.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντική αναβάθμιση του προϊόντος που παρέχει ο γαστρονομικός τουρισμός, μεγαλύτερο σεβασμό για τα τοπικά προϊόντα, για όλους όσοι εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, οπότε θεωρώ φυσιολογική την άφιξη των Χρυσών Σκούφων στην Κύπρο και είμαι βέβαιος ότι, όπως βοήθησε την Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία, το ίδιο θα κάνει και για την Κύπρο». Επίσης ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να συγχαρεί θερμά «την εξαιρετική πρωτοβουλία των Χρυσών Σκούφων Κύπρου, που επιβραβεύει δημιουργίες οι οποίες έχουν τις βάσεις τους στα αυθεντικά προϊόντα της κυπριακής γης». Αξίζει να σημειωθεί ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, οι καλεσμένοι δεν παρέλειπαν να σημειώνουν εστιατόρια τα οποία δεν γνώριζαν και βιάζονταν να ανακαλύψουν μετά τη βράβευσή τους.

Τον κύκλο των απονομών των Χρυσών Σκούφων, για εστιατόρια με βαθμολογία άνω του 15/20, άνοιξε ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο οποίος απένειμε τον πρώτο στην ιστορία του θεσμού Χρυσό Σκούφο στο εστιατόριο «Helios» του ξενοδοχείου «Anassa» στο Νέο Χωριό της Πάφου. Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο θεσμός θα αλλάξει τα δεδομένα γύρω από τη γαστρονομία στην Κύπρο», απονέμοντας Χρυσό Σκούφο στο «Grill Room» του «Amathus Beach Hotel» στη Λεμεσό, ενώ την τελετή έκλεισε η βράβευση του εστιατορίου «Vivaldi by Mavrommatis» του ξενοδοχείου «Four Seasons» από τον Νίκο Παττίχη.

Από τους σημαντικούς καλεσμένους της βραδιάς, ο Χρίστος Μουσκής, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Four Seasons», που φιλοξένησε την παρθενική απονομή των Χρυσών Σκούφων Κύπρου, δήλωσε ευτυχής για την άφιξη ενός θεσμού που «αποτελεί μεγάλη αναγνώριση για τους ανθρώπους που πολεμούν στις κουζίνες και υπενθυμίζουν ότι η γαστρονομία δεν είναι μόνο η αποψινή βραδιά, αλλά η εμπειρία που προσφέρουμε στον κόσμο καθημερινά».

«Είναι σημείο καμπής για την εστίαση στην Κύπρο και σίγουρα θα μιλούμε για την εποχή πριν και την εποχή μετά τους Χρυσούς Σκούφους», σημείωσε ο Λύσσανδρος Ιωάννου, πρωταγωνιστής της βιομηχανίας εστίασης της Κύπρου ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου PHC, ενώ ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, ιδρυτής της Invel Real Estate, με έντονη επενδυτική δραστηριότητα σε Κύπρο και Ελλάδα, πρόσθεσε ότι «πρόκειται για έναν σπουδαίο θεσμό, τον οποίο η Κύπρος χρειάζεται ως μια εξαιρετική αφετηρία για την ανάπτυξη της γαστρονομίας, στάδιο απολύτως απαραίτητο για την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού της Κύπρου». Τέλος, ο Διονύσης Κούκης, πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των Χρυσών Σκούφων δήλωσε ότι ο θεσμός υπηρετεί την ενημέρωση του αναγνώστη αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια, ταυτόχρονα όμως παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία πρωταγωνιστώντας στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και κατ' επέκταση στην εισροή συναλλάγματος και στην ανάδειξη των ποιοτικών πρωτογενών προϊόντων.

«Εικονικό σπαγγέτι» από μαριναρισμένο κρόκο αβγού, κρέμα σκόρδου, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τσίλι σε αρμονία με Inedit Estrella Damm by Ferran Adrià.
«Εικονικό σπαγγέτι» από μαριναρισμένο κρόκο αβγού, κρέμα σκόρδου, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τσίλι σε αρμονία με Inedit Estrella Damm by Ferran Adrià.

Τις απονομές διαδέχτηκε το γαστρονομικό μέρος της βραδιάς, με το dîner de gala που υπέγραψε ο Ιταλός διάσημος σεφ Carlo Cracco, ο οποίος βρέθηκε αυτοπροσώπως στις κουζίνες του «Four Seasons» της Λεμεσού και μαζί με τον executive chef του «Four Seasons» Πανίκο Χατζηττοφή και την μπριγκάδα του αλλά και τον F&B manager του ξενοδοχείου Λεωνίδα Λεωνίδου συνέθεσαν ένα δυνατό team, που σήκωσε στις πλάτες του όχι μόνο τις υψηλές απαιτήσεις του guest chef αλλά και τις ανάγκες μιας τόσο απαιτητικής βραδιάς.

Το μενού ξεκίνησε με γαρίδες, φιστίκια Αιγίνης και παντζάρι με καφέ, μια σπεσιαλιτέ που πρόβαλε τα γλυκά αρώματα της θάλασσας, κεντημένα όμως με ασυνήθιστο τρόπο. Η διάχυτη χαρακτηριστική minéralité του σαντορινιού Ασύρτικου Vassaltis, με το πλούσιο στόμα και τη λεμονάτη οξύτητα, έκανε τη γαρίδα να νιώθει στα νερά της, προβάλλοντας όμορφα και τα αρώματα των συντρόφων της. Δεύτερο πιάτο το «εικονικό σπαγγέτι» από μαριναρισμένο κρόκο αβγού, κρέμα με σκόρδο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τσίλι, όπου τo αβγό, υλικό-φετίχ του Cracco, μετατρέπεται σε μια αβανγκάρντ σπεσιαλιτέ σε αρμονία με την μπίρα-σταρ που έχει δημιουργήσει ο Ferran Adrià, την Inedit Estrella Damm. Στο ριζότο με αχινό, μεδούλι και μελάνι σουπιάς, το ριζότο μιλανέζε παίρνει θαλασσινές αποχρώσεις ενωμένο, εκτός από μεδούλι και με αχινό, πασπαλίζεται με πούδρα από μελάνι σουπιάς και το σύνολο είναι παραδοσιακό αλλά και πρωτότυπo, σε αρμονία με το βαρελάτο Sauvignon Blanc του Νίκου Λαζαρίδη Μαγικό Βουνό.

Η αναθεωρημένη κι εκσυγχρονισμένη εκδοχή της εμβληματικής Cotoletta Milanese από τον Cracco αποτελούνταν από παναρισμένους κύβους από εκλεκτό φιλέτο (αντί για κοτολέτα) και αναδείχτηκε από ένα πλούσιο κρασί με δομή, το Zambartas Shiraz-Lefkada, συνδυασμό της κυπριακής ποικιλίας Λευκάδα με το πολυταξιδεμένο Shiraz. Ένα από τα πιο καλά ουίσκι στον κόσμο, το Macallan Double Cask 12 y.o., παλαιωμένο σε αμερικάνικη δρυ και βαρέλια sherry, που στην πλούσια γεύση του συνδυάζονται εσπεριδοειδή και καραμέλα, τζίντζερ και μοσχοκάρυδο, συνόδευσε επιτυχημένα την τριπλέτα των επιδορπίων: ένα πρωτότυπο pre-dessert με κρέμα μάνγκο και ζελέ από καραμέλα Fisherman’s Friend, ένα γλύκισμα με κάστανο και σιγομαγειρεμένο με 15 μπαχαρικά κρασί και το εξαιρετικό panettone του Cracco, που ήρθε κατευθείαν από την μπουτίκ του στο Μιλάνο, συνδυάστηκε άψογα με βελούδινο παγωτό βανίλια και τραγανό σορμπέ βατόμουρο Mövenpick, που εκπέμπουν εκφραστικά τη χαρακτηριστική τους αρωματική γεύση.

Η βραδιά έκλεισε πανηγυρικά, με την πολυπληθή ομάδα του «Four Seasons» να ανεβαίνει στη σκηνή κάτω από ασταμάτητο χειροκρότημα.
Η βραδιά έκλεισε πανηγυρικά, με την πολυπληθή ομάδα του «Four Seasons» να ανεβαίνει στη σκηνή κάτω από ασταμάτητο χειροκρότημα.

Στο τέλος του δείπνου στο τραπέζι ήρθε ο σπέσιαλ πικάντικος καφές Nespresso Ristretto Origin India, μια ασυνήθιστη εκδοχή με αρώματα του δάσους, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και πιπέρι, ενώ κατά τη διάρκειά του ήπιαμε τα γαστρονομικά νερά που προτείνει η Διεθνής Ένωση Οινοχόων, το ελαφρώς ανθρακούχο S.Pellegrino και το βελούδινο Acqua Panna.

Τους Χρυσούς Σκούφους Κύπρου παρουσιάζει η Ελληνική Τράπεζα.
Μέγας χορηγός η εταιρεία Best Value για Επαγγελματίες, θυγατρική της ελληνικής METRO ΑΕΒΕ στην Κύπρο.
Τα Top Notch Restaurants στηρίζει η Top Quality, κατασκευαστική εταιρεία του κυπριακού Quality Group.
Οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου τελούν υπό την αιγίδα του
Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων ­Κύπρου είναι:
Cyprus Import Cooperation LTD, με τα αυτοκίνητα Mercedes
Vassos Eliades Ltd, με τα προϊόντα Mövenpick, Nespresso, S.Pellegrino, Acqua Panna, ­Ζαμπάρτας, Λαζαρίδης
Keo LTD, με τα προϊόντα Estrella & Estrella Damm Inedit
ACM Christofides LTD με το ­προϊόν Macallan
Blue Island Plc - Fish farming & trading of fresh fish
La Maison du Vin, με το προϊόν Ruinart
Τηλεοπτικός χορηγός επικοινωνίας Alpha Κύπρου
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο «Four Seasons» Λεμεσού