ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι σεφ το ’σκασαν για νησιά και παραλίες!

Από , -
Οι σεφ το ’σκασαν για νησιά και παραλίες! - Χρυσοί Σκούφοι

Ήρθε ξανά αυτή η εποχή που οι σεφ παίρνουν κουτάλες και μαρμίτες υπό μάλης και μας στέλνουν γαστρονομικούς χαιρετισμούς από νησιά-ντίβες και ειδυλλιακές ακρογιαλιές. 

Σαντορίνη καυτή σα λάβα

«Elements»
«Elements»

Παγκόσμιο trend πλέον η Σαντορίνη, είναι λογικό να τραβάει σαν μαγνήτης το βαρύ πυροβολικό των σεφ μας. Αίσθηση κάνει η επιστροφή του Θοδωρή Παπανικολάου στη «Σελήνη», όπου ύστερα από δύο καλοκαίρια θα χαρούμε ξανά την progressive μοντέρνα και conceptual ελληνική κουζίνα του. Επιστρέφει όμως και ο Στέφανος Κολυμάδης στο «Opson» του καινούργιου ξενοδοχείου «Andronis Arcadia» στην Οία· το concept θα έχει γεύση αρχαίας Ελλάδας, ιδωμένη μέσα από σύγχρονο πνεύμα, με ιδέες που καταγράφονται στη βιβλιογραφία περασμένες από το προσωπικό φίλτρο του σεφ.

«Santoro»
«Santoro»

Ο Τάσος Στεφάτος, που μας εντυπωσίασε πέρυσι στο «Elements» κι έχει φέτος την ευθύνη όλων των ξενοδοχείων «Canaves», μεταμορφώνει την κουζίνα του «Petra» σε προχωρημένη ελληνική με σεφ τον πολύ καλό Βασίλη Ρούσσο. Όπως καταλαβαίνετε, το άστρο της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας θα λάμψει, αφού επιπλέον το «Idol» επιμελείται ο Παναγιώτης Γιακαλής, με τον Δημήτρη Χρονόπουλο στα επιδόρπια, ο Χάρης Νικολούζος αναλαμβάνει το «De Paul» στο καινούργιο ξενοδοχείο «Katikies Garden» στα Φηρά και ο Χριστόφορος Πέσκιας θα επιμελείται το «Athenian House».

Άνταμ Κοντοβάς
Άνταμ Κοντοβάς

Μοντέρνες fusion, ευρύτερα κοσμοπολίτικες, μεσογειακές αλλά και γιαπωνέζικες ιδέες θα δούμε στο «Santoro» του «Grace», που επιμελείται ο Jean-Charles Metayer, στο «Alali» του ξενοδοχείου «Astarte» στο Ακρωτήρι, σε επιμέλεια Άνταμ Κοντοβά με σεφ τον Χρήστο Μπιτσάκη, και στο «Naos» στην Οία, όπου έχει αναλάβει ο Σπύρος Αγιούς.

Ανανεωμένη Πελοπόννησος με...

«Funky» pop up στην «Costa Navarino»

Ένα ταξίδι στην αβανγκάρντ ελληνική και μεσσηνιακή κουζίνα, με τη σφραγίδα του «Funky Gourmet», θα προσφέρουν η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, από τις 8/7 έως τις 17/8, στο εμβληματικό resort complex της Μεσσηνίας.

«Nikki Beach» διά χειρός Μωράκη

Ο όμιλος του Γιάννη Μωράκη ανέλαβε τα εστιατόρια του πολυτελούς ξενοδοχείου στο Πόρτο Χέλι, με τον ταλαντούχο σεφ Σήφη Μανουσέλη στο τιμόνι της κουζίνας: μεσογειακές γεύσεις στο «Cafe Nikki», ασιατικό mix ’n’ match στο «Pearl Rooftop».

Γιάννη Στανίτσα στο «Kookoonari»

Ο ικανός σεφ επιστρέφει, με μοντέρνες ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις, στο στιλάτο beach resto, που ξεδιπλώνει τη boho chic γοητεία του στην παραλία του Ρωμανού, λίγο έξω από την Πύλο, χωρίς να λείπουν τα σταθερά ραντεβού με εκλεκτούς DJs.

Μύκονος σε αναβρασμό

«Blue Marlin»
«Blue Marlin»

Το γεγονός ότι ανοίγει «Blue Marlin» στη Μύκονο είναι από μόνο του ενδεικτικό των φετινών εξελίξεων στο Νησί των Ανέμων. Το «αδερφάκι» ενός από τα πλέον εμβληματικά beach restaurants της Ίμπιζα και αγαπημένο σημείο συνάντησης της αφρόκρεμας των celebrities ανοίγει γύρω στις αρχές Ιουνίου στο Καλό Λιβάδι, ανεβάζοντας σε νέα ύψη το πολυτελές beach life στο νησί. Ο Γιώργος Στυλιανουδάκης θα είναι επικεφαλής της κουζίνας, που θα εστιάζει στη Μεσόγειο, ενώ θα έχει και τη γαστρονομική εποπτεία της ευρύτερης επένδυσης γύρω από το «Blue Marlin», η οποία περιλαμβάνει ακόμη δύο ξενοδοχεία –το «Aegon Retreat» στα ψηλά της παραλίας και το «Aegon Revive» πάνω στη θάλασσα– αλλά και το εστιατόριο «Dalos» στη Χώρα. Σε αυτό το τελευταίο ο Στυλιανουδάκης θα υφάνει το fine dining νήμα που συνδέει την κρητική με την κυκλαδίτικη γαστρονομία, με αφετηρία τη μινωική εποχή.

Έτερος πολυθεσίτης του νησιού ο έμπειρος σεφ Νίκος Φωτιάδης, ο οποίος εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον όμιλο Interni: στο all day beach restaurant «Φτελιά», στην άκρη της ομώνυμης παραλίας, προτείνει ένα μενού σύγχρονης ελληνικής κουζίνας με βάση τα ψαρικά, ενώ για το εστιατόριο «Wild» μέσα στο «The Wild Hotel by Interni» στον Καλαφάτη προκρίνει τις γεύσεις της παράδοσης.

Γιώργος Βενιέρης
Γιώργος Βενιέρης

Μένουμε για λίγο στον Καλαφάτη, καθώς ο Γιώργος Βενιέρης στήνει ελληνικό fine dining σκηνικό στο εστιατόριο «La Veranda» του πολυτελούς ξενοδοχείου «La Residence» και φύγαμε για Άγιο Στέφανο. Η εντυπωσιακή ανακαίνιση του «Rocabella» γίνεται ιδιαίτερα αισθητή φέτος και προικίζει το ξενοδοχείο με ακόμη ένα εστιατόριο, ονόματι «Nomee», δίπλα στο «Reeza» που έκανε πρεμιέρα πέρυσι. Και στα δύο επικεφαλής της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας (πιο βατή στο πρώτο, πιο επίσημη στο δεύτερο) είναι ο ταλαντούχος νεαρός σεφ Μιχάλης Κίκης, εδώ και χρόνια δεξί χέρι του βραβευμένου Αθηναγόρα Κωστάκου.

Αλλαγή βάρδιας στην κουζίνα του πολύ όμορφου ξενοδοχείου «Branco» καθώς τα ηνία αναλαμβάνει ο Χρήστος Τζιέρας, από το πρωινό που περιλαμβάνει πολλά κυκλαδίτικα προϊόντα μέχρι τις μοντέρνες ελληνικές γεύσεις που σερβίρονται μεσημέρι και βράδυ στο εστιατόριο «Zingara» και το ενδιαφέρον snack menu με τις έθνικ πινελιές που κατεβαίνει στην παραλία.

Γιάννης Παρίκος
Γιάννης Παρίκος

Το μενού που υπογράφει ο βραβευμένος Γιάννης Παρίκος για το εστιατόριο «Krama» του ξενοδοχείου «Semeli» φέρνει μοντέρνα θαλασσινή αύρα στο Νησί των Ανέμων και είναι δέλεαρ για να προγραμματίσουμε μια επίσκεψη στη Χώρα. Το ίδιο και η άφιξη του Τούρκου celebrity butcher, σεφ κι εστιάτορα Nusret, ο οποίος ανοίγει στον περιφερειακό άλλο ένα παράρτημα της αλυσίδας που φέρει το όνομά του και δοξάζει την premium κρεατοφαγία.

Nusret
Nusret

Τα 20 χρόνια του γιορτάζει, τέλος, το πολύ όμορφο boutique ξενοδοχείο «Archipelagos» στην άκρη του Καλού Λιβαδιού, δημιουργώντας το μικρό γαστρονομικό εστιατόριο «Anama», με ευφάνταστες προτάσεις από τον νέο executive chef Γιώργο Γραμματικόπουλο, σαν την τραβηχτή Μάνης με πράσο, μοσχαρίσιο κιμά, καλαμπόκι και μαύρο αλάτι και τον αγιορείτικο μπακαλιάρος με κρεμμύδια γιαχνί, μαγιονέζα δαμάσκηνου και κρέμα γαύρου.

Iόνιο calling

«Angsana» αλά Μποτρίνι
Έκτορας Μποτρίνι
Έκτορας Μποτρίνι

Ο Έκτορας Μποτρίνι βάζει τη γαστρονομική του υπογραφή σε ένα από τα πλέον σημαντικά ξενοδοχειακά openings: το «Angsana Corfu» από την οικογένεια των Banyan Tree στην ιδιαίτερη πατρίδα του εμβληματικού μας σεφ.

Το «Nikkei» πάει Ζάκυνθο

Στο ατμοσφαιρικό «Olea All Suite Hotel» στο Τσιλιβί βρήκε καταφύγιο το «αδερφάκι» του γνωστού bar-restaurant με τις ωραίες Νikkei γεύσεις του Σπύρου Μαυροειδή και τα πολύ ταιριαστά κοκτέιλ της Μαίρης Ταλαιπώρου.

Μεγάλα νέα από τη Μεγαλόνησο

«Daios Cove» στον Άγιο Νικόλαο

Ο Δημήτρης Κατσάνος ανέλαβε executive chef στο εντυπωσιακό ξενοδοχείο κι έχει υπό την επίβλεψή του την εξέλιξη δύο ωραίων εστιατορίων του. Ο Κωνσταντίνος Μανδυλάς θα μαγειρεύει τo fusion μοντερνισμό του «Ocean» και ο Μάνος Ελληνικάκης την αναβαθμισμένη σύγχρονη ελληνική κουζίνα με κρητικές πινελιές στην «Taverna».

«Jtree» στο «Kakkos Beach»

Ο Νικόλας Σταυρακάκης τρέχει ένα καινούργιο αλά καρτ εστιατόριο στο ξενοδοχείο της Ιεράπετρας. Κάνοντας έρευνες για τις παλιές διατροφικές συνήθειες των Μινωιτών και των Κρητικών, παρουσιάζει μια σύγχρονη εκδοχή κρητικής κουζίνας με μινωικές επιρροές, μένοντας όσο γίνεται πιστός στα υλικά και υιοθετώντας μοντέρνες τεχνικές και παρουσιάσεις.

«Ανθός» στο «Blue Palace»

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος στήνει ωραίο σκηνικό στο εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου της Ελούντας, με ανοιχτή εξωτερική κουζίνα όπου θα ανάβουν φωτιές, υλικά από το καινούργιο μποστάνι και την περιοχή κι ενδιαφέροντες νεολογισμούς σε συνταγές της τοπικής κουζίνας που θα φέρουν το ιδιόχειρο αποτύπωμά του.

«Abaton Resort» στη Χερσόνησο

Ο σεφ Ζήνωνας Χριστοφίδης επιμελείται τα μενού των εστιατορίων του ξενοδοχείου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο «Elemes», όπου παρουσιάζει ένα ορεκτικό πανόραμα κλασικής κρητικής κουζίνας σε σύγχρονη απόδοση. Στο ξενοδοχείο όμως ανοίγει φέτος και «Buddha Bar», με fusion κουζίνα που μπλέκει Ιαπωνία με πίτσα και τάκος.

«Argonaut» στο «Elounda Bay»

Το ιταλικό εστιατόριο του ιστορικού ξενοδοχείου της Ελούντας ανανεώνεται ριζικά, αφού την κουζίνα του αναλαμβάνει ο πολύ καλός σεφ Mauro Peresini: ευφάνταστη ιταλική, με πολλές καινούργιες ιδέες αλλά κι εξελιγμένη παρουσίαση κλασικών ιδεών (π.χ. καρμπονάρα με κρέμα τρούφας), πασπαλισμένη με ένα ευρύτερο μεσογειακό πνεύμα.

Και ακόμη...

«Galazia Hytra»
«Galazia Hytra»

Στη Νάξο συναντάμε τον βραβευμένο σεφ του αθηναϊκού «Aleria» Γκίκα Ξενάκη, σε ρόλο consulting chef του πολύ κομψού εστιατορίου «Barozzi» στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, όπου ανοίγει επίσης «αδερφάκι» το «Musique Cafe & More» του Παγκρατίου.
Στο ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο «Summer Senses» της Πάρου βρήκε καταφύγιο η «Galazia Hytra», το casual καλοκαιρινό «αδερφάκι» του βραβευμένου εστιατορίου «Hytra».

Τη γαστρονομική πρόταση του «Hamsa» στα Μαρτινάκια της Κύθνου δυναμώνει ο Γιάννης Κιόρογλου, με μοντέρνες κυκλαδίτικες σπεσιαλιτέ και πρώτες ύλες από τα γύρω νησιά.

Γιάννης Κιόρογλου
Γιάννης Κιόρογλου

Στο all time classic «Καρνάγιο» της Σκιάθου το μοντέρνο ελληνικό μενού υπογράφει ο Άγγελος Μπακόπουλος.

Η δραστήρια σεφ Ντίνα Νικολάου ανέλαβε τη γαστρονομική εποπτεία του πεντάστερου «Miraggio Thermal Spa Resort» στο Παλιούρι της Χαλκιδικής.

Το στέμμα της «Βασίλισσάς» του, τέλος, θα κρεμάσει στην αγαπημένη του Αίγινα ο Δημήτρης Λίτινας φέτος το καλοκαίρι. Το «Aegina Vasilissa» ανοίγει στις 13/6 σε μια βεράντα πάνω από το λιμάνι της Σουβάλας, διακοσμημένη από τον Kirios Criton σε σενάριο «Διακοπές στην Αίγινα» και έμφαση στο ψάρι και τις θαλασσινές γεύσεις.

«Olous»
«Olous»

Σέριφο ψηφίζει φέτος ο Γιάννης Λιόκας και πιο συγκεκριμένα το ξενοδοχείο «Coco-Mat Eco Residences» όπου η κάρτα του φαγητού θα έχει την υπογραφή του και θα σερβίρεται με πανοραμική θέα στην παραλία της Βαγιάς.

Την κάρτα του ολοκαίνουργιου εστιατορίου «Olous» στον Άγιο Νικόλαο της Ελούντας υπογράφει ο Γιάννης Κοσμαδάκης («Malconi’s») με μοντέρνες κρητικές γεύσεις σαν το ριζότο με οβριές, σπανάκι μάραθο και ρίγανη και τα σκιουφικτά με απάκι, φρέσκα ζαρζαβατικά και γραβιέρα Κρήτης.

«Κόσκινο»
«Κόσκινο»

Στο «Κόσκινο» στα Κουφονήσια, ο Αλμπέρτο Σιμιλλίδης αξιοποιεί στο έπακρο τον μεγάλο ξυλόφουρνο του μποέμ εστιατορίου (αδερφάκι του καλού μπαρ «Nelipot») που άνοιξε πέρυσι, και κάνει focus στην πίτσα με ιταλικά αλεύρια και ζυμάρια που ωριμάζουν για 48 ώρες, αλλά και στα πιάτα ημέρας σε παραδοσιακό ύφος που ψήνονται σε πήλινα σκεύη από τη Σίφνο.