ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Chef to watch | Ρικάρντο Καμανίνι

Chef to watch | Ρικάρντο Καμανίνι  - Χρυσοί Σκούφοι

Από την εργασία σε εστιατόρια για βιοποριστικούς λόγους μέχρι το βραβείο Miele One To Watch Award 2019, τα αδέρφια Ρικάρντο και Τζιανκάρλο Καμανίνι έγραψαν μία επιτυχημένη ιστορία στο «Lido 84».

Όταν το 2014 τα αδέρφια Ρικάρντο και Τζιανκάρλο Καμανίνι άνοιξαν το «Lido 84» στη Λίμνη Γκάρντα της Βόρειας Ιταλίας, είχαν στο μυαλό τους ένα μικρό εστιατόριο τοπικής εμβέλειας, όμως η σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας του, που τιμά τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής και ξαναβλέπει κλασικές συνταγές, κατάφερε να προσελκύσει μια απαιτητική πελατεία που ολοένα και αυξάνεται. Το βραβείο Miele One To Watch Award 2019, στο πλαίσιο των 50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου, μια αναγνώριση για τα ανερχόμενα εστιατόρια σε διεθνές επίπεδο, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι κάτι κάνουν καλά και αναμένεται να μας απασχολήσουν περισσότερο στο μέλλον. Μεγαλώνοντας σε ένα χωριό της Λομβαρδίας, ο Ρικάρντο δεν είχε και πολλές μνήμες από την κουζίνα της μητέρας του, ενώ βρέθηκε να δουλεύει σε εστιατόρια για λόγους βιοποριστικούς.

Στα 19 του χρόνια όμως, όταν μπήκε στην κουζίνα του κορυφαίου Γκουαλτιέρο Μαρκέζι στο «L’Albereta», αντιλήφθηκε ότι η μαγειρική μπορεί να είναι τέχνη και ο ίδιος θα μπορούσε να εκφραστεί μέσω αυτής. Επιστρέφοντας στην Ιταλία το 1998, έπειτα από μαθητεία σε καλά εστιατόρια της Αγγλίας και της Γαλλίας, ανέλαβε την κουζίνα του ξενοδοχείου «Hotel Villa Fiordaliso» στην Γκάρντα για πάνω από 15 χρόνια· μέχρι που αποφάσισε μαζί με τον αδερφό του Τζιανκάρλο να ρισκάρουν μεταμορφώνοντας τις παλιές υπαίθριες κολυμβητικές εγκαταστάσεις στη δυτική όχθη της λίμνης σε εστιατόριο.

Σήμερα, με μια ομάδα 24 ατόμων, σερβίρουν ό,τι καλύτερο βγάζει η λίμνη αλλά και χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα, όπως το τυρί Bagòss. Το signature πιάτο του Ρικάρντο είναι το cacio e pepe en vessie, μια ωδή στο κλασικό ρωμαϊκό πιάτο: τα ριγκατόνι μαγειρεύονται μέσα σε κύστη χοίρου μαζί με πεκορίνο και σερβίρονται με μια δόση θεατρικότητας, καθώς η κύστη ανοίγει μπροστά στον πελάτη.