ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2016: Τα nominations και οι τάσεις που ανέδειξε το πιο hot γευστικό σαφάρι

Από -
Τα ντελικάτα amuse bouche του «CTC» - Χρυσοί Σκούφοι
Τα ντελικάτα amuse bouche του «CTC»

Με την τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στη «Μεγάλη Βρεταννία» να απέχει λίγες μόνο ημέρες, καταγράφουμε και σχολιάζουμε τάσεις και νεωτερισμούς που σφράγισαν τη σεζόν από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι τώρα. Και μαζί τους, παρουσιάζουμε τη λίστα των επικρατέστερων προς βράβευση εστιατορίων.

Γεμάτοι εμπειρίες γυρίσαμε από το φετινό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων. Παρά τις αυτονόητες δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, η γαστρονομία προχωράει φουριόζα. Η εστιατορική σκηνή της Ελλάδας συντονίζεται με τις διεθνείς τάσεις, καινούργια γευστικά σχήματα ζωντανεύουν, παλιότερα εξελίσσονται και, ανεξαρτήτως του αν βραβεύονται ή όχι, δίνουν μπόλικο υλικό για τη γευστική αρχειοθήκη μας και αποτελούν καλούς οιωνούς για τη συνέχεια.

Η ιαπωνο-περουβιανή σύζευξη παίζει δυνατά («Νikkei»).
Η ιαπωνο-περουβιανή σύζευξη παίζει δυνατά («Νikkei»).

Θα ξεκινήσουμε λίγο… κοσμοπολίτικα, με τις ασιατικές κουζίνες που δίνουν το στίγμα τους σε μοδάτα concepts. Η μοντέρνα πολυασιατική όψη του «Οοzora Τhe House», π.χ., με τον Γιώργο Βενιέρη να υφαίνει ένα μενού με ιαπωνικές, βιετναμέζικες και ταϊλανδέζικες αναφορές, από κίμτσι σε κάρι και σος φιστικιού (φέρνοντας κάτι από το δικό του, ωραία εξελισσόμενο μυκονιάτικο «Mr Pug» στην Αθήνα) είναι μια τέτοια περίπτωση. Το άρτι αφιχθέν «Izakaya» στο Κολωνάκι, με τον Χρόνη Δαμαλά στην κουζίνα, κινείται επίσης σε σύγχρονη ιαπωνική λογική, στρώνοντας ένα δρόμο με σούσι, gyozas, τηγανητό ρύζι, καπνιστή σόγια και dashi.

Κι είναι γεγονός ότι την ώρα που τα εδραιωμένα sushi restaurants παραμένουν δημοφιλή, στην casual/καθημερινή πλευρά της γευστικής κλίμακας, το sushi boom που ξεκίνησε την προηγούμενη σεζόν στην Αθήνα συνεχίζεται ακάθεκτο, με sushi bars να ανοίγουν στους τέσσερις ορίζοντες της πόλης, ολόκληρο σμάρι, από το Περιστέρι μέχρι τη Δροσιά – με πιο αξιόλογο το «Sushimou» στην Πλάκα.

Με το dimmer της γευστικής έντασης να ανεβαίνει, ένας άλλος πόλος που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι το Περού. Η όλο και πιο αγαπητή στις μητροπόλεις του κόσμου κουζίνα nikkei σπινθηρίζει και στα μέρη μας. Χαρακτηριστική φιγούρα αυτής της κουλτούρας του περουβιανο-γιαπωνέζικου παντρέματος γεύσεων, ο Δημήτρης Κατριβέσης παρουσίασε το καλοκαίρι το «Mistura» στη Μύκονο, συνέχισε στο «Kiku» μέχρι που αποχώρησε και μόλις ανέλαβε το Asian-Peruvian Room του «Soleto» στη Γλυφάδα.

Μαζί με την άφιξη του (όνομα και πράγμα) «Νikkei», στο Κολωνάκι, με σεφ τον Θάνο Στασινό, και την κουζίνα του Ιωάννη Μαρκαδάκη στο «Cinco», στην ίδια περιοχή, αντανακλούν αυτή την κεντημένη με πιπεριές aji και rocoto, λάιμ και φρέσκο κόλιανδρο τάση. Η οποία τελικά ασκεί επιρροή και σε μη «πολιτογραφημένα» Νikkei εστιατόρια: σεβίτσε συναντάς πια παντού, από το «Chefi» μέχρι τον... «Παπαϊωάννου».

Βιετναμέζικη κοτόσουπα  με νουντλς στο «Nolan»
Βιετναμέζικη κοτόσουπα με νουντλς στο «Nolan»

Οι παραπάνω –ήδη πολύστροφες– επιρροές αντανακλούνται και σε άλλες fusion κουζίνες που ενσωματώνουν πολλαπλές γευστικές φιλοσοφίες. Δίπλα στον Χριστόφορο Πέσκια («Balthazar») ή τον Άρη Τσανακλίδη («Kuzina») που παίζουν σ’ αυτό το ταμπλό, καθένας με το δικό του στιλ, εδώ και χρόνια, ήρθε να προστεθεί κι η πρόταση του Σωτήρη Κοντιζά στο «Nolan» στο Σύνταγμα, όπου υλικά και ιδέες κυρίως από την Ιαπωνία, με ολίγον από Βιετνάμ, Κορέα και Κίνα μπλέκονται με ελληνικά προϊόντα σε ένα μενού που συντονίζεται με την παγκοσμιοποιημένη διάθεση της εποχής. Το γαστρονομικό τσιμπολόγημα με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου στο επίσης νέο «Feedέλ», παρότι σου αφήνει πιο ελληνική αίσθηση, έχει κι αυτό στοιχεία μιας τέτοιας πολυσυλλεκτικής τροχιάς.

Εκτός αυτού, οι έθνικ προσλαμβάνουσες αγγίζουν και το street food, που γεμίζει την Αθήνα από φαλάφελ και νουντλς μέχρι τορτίγιας και τηγανητές γαρίδες με chili mayo. Είναι ενδιαφέρον ότι το φαγητό που παίρνεις στο χέρι εμπνέει και κάποια γαστρονομικά «ανάλογα», με διάφορους σεφ να παίζουν με το πνεύμα του… δρόμου, παρουσιάζοντας πειραγμένα τάκος με ταρτάρ τόνου (Χρόνης Δαμαλάς), καλοφτιαγμένα bao ατμού (Γιώργος Βενιέρης, Ηλίας Σκουλάς κ.ά.), και άλλα με ελληνικό πρόσημο που αναστρέφουν την έννοια του πρόχειρου με ποιοτικά υλικά και αναθεωρητική δυναμική: ένας ανάποδος γύρος όπου το κρέας γίνεται... η πίτα (Τάσος Στεφάτος), λόγου χάρη, ή ένα ελληνικό burger με πράσο και κοκκινοπίπερο εμπνευσμένο από μια μετσοβίτικη συνταγή (Σήφης Καραδάκης).

Ο «Erimitis» στους Παξούς είναι πραγματική έκπληξη
Ο «Erimitis» στους Παξούς είναι πραγματική έκπληξη

Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα παίζει ούτως ή άλλως δυνατά. Έχει τις σταθερές της στην Αθήνα, από τον Λευτέρη Λαζάρου και το «Varoulko Seaside» και τον Σωτήρη Ευαγγέλου με τον Αλέξανδρο Κοσκινά στο «Tudor Hall» μέχρι τον Γκίκα Ξενάκη στο «Αleria» (ο οποίος έκανε πολύ καλή δουλειά και στο «Κόκκινο Ποδήλατο» στη Σαντορίνη), τον Αλέξανδρο Καρδάση στο «Αθήρι», το team του «Cookoovaya»... Έχει και τα νέα της, όπως τον πολλά υποσχόμενο Άνταμ Κοντοβά στον «Βασίλαινα» ή το «Ark» σε επιμέλεια Γιάννη Μπαξεβάνη. Και στα νησιά εξελίσσεται ραγδαία, ανανεώνοντας εντυπωσιακά το γευστικό τους σκηνικό.

Εκτός από το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι όπου φέτος φάγαμε θεϊκά μακαρόνια με κιμά (φουσίλι από νερό παρμεζάνας γεμισμένα με την κρέμα της, δίπλα σε ταρτάρ ωμού αρνιού και μυρωδάτη σάλτσα κοκκινιστού), η λίστα είναι μεγάλη: Αθηναγόρας Κωστάκος στο «Bill & Coo» στη Μύκονο, Γιάννης Κιόρογλου στο «Μylos» και Σπύρος Αγιούς στο «Grace» στη Σαντορίνη, Σταμάτης Μαρμαρινός στο «Poseidonion Grand» στις Σπέτσες, Δημήτρης Παμπόρης στο «Apocalypsis» στην Πάτμο...

Η επιτροπή γύρισε έχοντας ολόκληρη συλλογή από νεοελληνικές γευστικές καρτ ποστάλ στο κεφάλι της, όπως το τοπίο κόκκινων «μανιταριών», φτιαγμένων από πράσα και σμέουρα, πάνω σε πράσινο έδαφος σπανακο-ριζότο (Θοδωρής Παπανικολάου στη «Σελήνη» στη Σαντορίνη) ή ένας απρόσμενος μουσακάς με καραμέλα (Μίλτος Αρμένης στο «Erimitis» στους Παξούς).

Κάποιες ελληνικές νότες παίζουν και στην προσαρμοσμένη στο μεσογειακό κλίμα γαλλική σχολή, γαστρονομική «οδός» που γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα, πλουτίζοντας σε ιδέες. Η φινετσάτη σπονδυλωτή πρόταση του Οlivier Campanha στο «F+W» ξεδιπλώνει τη δυναμική της ανεβάζοντας τις επιδόσεις της, η κουζίνα του Jean- Charles Metayer στο «Premiere» προχωράει, ο Τάσος Μαντής βάζει τη σφραγίδα του για δεύτερη χρονιά στη «Hytra», ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης κάνει στο καινούργιο «CTC» μια προσπάθεια υψηλού ενδιαφέροντος, ενώ αξιόλογα βρήκαμε και τα πιάτα του Στέφανου Κολιμάδη το περασμένο καλοκαίρι στο «Lycabettus» του «Andronis Luxury Suites» στη Σαντορίνη.

Xταπόδι sous vide, τεχνική που τελευταία παίζει πολύ, στo καινούργιο «Feedέλ»
Xταπόδι sous vide, τεχνική που τελευταία παίζει πολύ, στo καινούργιο «Feedέλ»

Για να πάμε σε ένα άλλο πεδίο, τις τεχνικές, η πιο διαδεδομένη είναι το sous vide. Το οποίο δουλεύει πυρετωδώς (σχεδόν σε βαθμό υπερβολής). Κλεισμένα αεροστεγώς, βυθισμένα σε ζεστό νερό, ακόμα και δύσκολα κρέατα σιγομαγειρεύονται και μελώνουν. Και μαζί τους χταπόδια, και σολομοί, και αβγά –που φέτος κάνουν trending– όπως εκείνο του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, στους 62,5°C στο «Kastri Bistro» με πουρέ πατάτας, καπνιστό χέλι και «τσόφλι» από γάλα και κρέμα από αρσενικό Νάξου.

Από κει και πέρα, η μόνιμη τάση του κρέατος καλά κρατεί φέρνοντας στο προσκήνιο τράγους και πρόβατα (βλ. «Τηλέμαχος»), διάφορες κoπές, κρέατα από την Ελλάδα μέχρι την Αργεντινή και την Ιαπωνία, φούρνους Josper και βραζιλιάνικες σούβλες και καλλιεργώντας, από το «Vezene» και το εστιασμένο στη διεθνή κρεατοφαγία «Food Mafia» μέχρι το νέο, λατινοαμερικάνικης φιλοσοφίας «Bacoa», κρεατοφιλικές συνειδήσεις. Γεγονός ιδιαίτερης βαρύτητας είναι η εισαγωγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την άρση των εμπάργκο από την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου του γιαπωνέζικο Kobe beef, της Rolls Royce των κρεάτων που η νοστιμιά του λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα.

Το ψάρι αντεπιτίθεται επεκτείνοντας οικονομικά concepts με θαλασσινούς μεζέδες (βλ. «Σαρδελάκι» στη Βουλιαγμένη, «Μπαρμπουνάκι» στο Κολωνάκι ή τα τέσσερα «Ψαράκια και Θαλασσινά»), αλλά και εμφανίζοντας ενδιαφέρουσες πειραγμένες εκδοχές όπως στο καινούργιο «Αιόλου 68», που έχει και τη surf & turf δόση του, ή, για μια εκτός Αθηνών περίπτωση, το post τσιπουράδικο «Με Ζεν» στον Βόλο και τη Λάρισα.

Και τα λαχανικά, πάντως, ανεβάζουν γκάζια και επιδόσεις, μαζί με βότανα και βρώσιμα λουλούδια, με vegetarian menu degustation σε γκουρμέ εστιατόρια, ιδιόκτητες φάρμες των εστιατορίων σε επαρχία και Αθήνα (βλ. Margi farm), υλικά-φετίχ σαν το kale, τους δροσουλίτες, το shiso, τους καπουτσίνους και τα κάθε λογής micro greens. Γίνονται παγωτά, γίνονται και επιδόρπια, όπως το όμορφα σκηνοθετημένο «γλυκό των λαχανικών» στο «Funky Gourmet». Μέχρι και pairing πιάτων με χυμούς φρούτων και λαχανικών είδαμε στην πολυ-αισθητηριακή παράσταση του «All Senses Gastronomy» στη Γλυφάδα.

Το «Αll Senses Gastronomy» ιντριγκάρει όλες τις αισθήσεις.
Το «Αll Senses Gastronomy» ιντριγκάρει όλες τις αισθήσεις.

Και μια που πιάσαμε τα... πόσιμα, να επισημάνουμε ότι τα κοκτέιλ φλερτάρουν όλο και πιο σοβαρά με το φαγητό, εστιάζοντας στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε κουζίνας. Παραδείγματα όπως αυτό του Σπύρου Κερκύρα στο «Νikkei», το «Oozora» και το «The Sowl», τα πρωτότυπα κοκτέιλ στη «Hytra», τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, η μπάρα του καινούργιου «Abovo» και όχι μόνο, δίνουν τον τόνο μιας παραπληρωματικής συνύπαρξης με πολύ ιδιαίτερα αποτελέσματα. Το ίδιο και η πιο πρόσφατη παρέλαση γνωστών bartenders από το μπαρ του «Μatsuhisa Athens», κινούμενων στον ιαπωνικό άξονα που το χαρακτηρίζει.

Τα κοκτέιλ ανεβάζουν επιδόσεις στα εστιατόρια («Mylos», Σαντορίνη).
Τα κοκτέιλ ανεβάζουν επιδόσεις στα εστιατόρια («Mylos», Σαντορίνη).

Δεν είναι μόνο οι bartenders περιοδεύοντες. Το 2015 είδαμε μια άνοδο στις μαγειρικές συνέργιες και τα φεστιβάλ, με τους σεφ να εναλλάσσονται ως guests στην κουζίνα γνωστών χώρων, όπως έγινε με το brunch festival το χειμώνα στο «The Clumsies», το μίνι φεστιβάλ ελληνικής κουζίνας στο «Artisanal», ή αυτό που διοργανώνει –τρέχει τώρα που μιλάμε– ο Νικόλας Σταυρακάκης στην Κρήτη, μιξάροντας τις γευστικές παραδόσεις της πατρίδας του με διάφορες ελληνικές ντοπιολαλιές. Αυτού του τύπου οι διοργανώσεις σου δίνουν ευκαιρία να γνωρίσεις σεφ και αφορμή να βρεθείς κάποια στιγμή στην έδρα τους. H Eλλάδα έχει πολλά ταλέντα, από τη Φλώρινα μέχρι την Κρήτη, κι από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στις υποψηφιότητες, εν αναμονή των αποτελεσμάτων, και θα πάρετε μια ιδέα.

Nominations 2016: Oι επικρατέστεροι για Χρυσό Σκούφο ή Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Abovo Αθήνα
Δημιουργική κουζίνα
Αθήρι Αθήνα
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Αλέκος Κρήτη
Κρητική κουζίνα
Αλέξης Χαλκιδική
Ψαροταβέρνα
Aleria Αθήνα
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Alfredo’s Garden Θεσσαλονίκη
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Alfredo’s Grand Dining Θεσσαλονίκη
Δημιουργική κουζίνα
All senses gastronomy Αθήνα
Δημιουργική κουζίνα
Andromeda Χαλκιδική
Μεσογειακή κουζίνα
Anthos Restaurant Σαντορίνη
Μεσογειακή κουζίνα
Apocalypsis Πάτμος
Δημιουργική κουζίνα
Αrgentina Κρήτη
Ψαροταβέρνα
Αρίστος Κέρκυρα
Μεσογειακή κουζίνα
Ark Αθήνα
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Armyra by Papaioannou Πύλος
Εστιατόριο για ψάρι
Artisanal Lounge & Gardens Αθήνα
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Balthazar Αθήνα
Μοντέρνα διεθνής κουζίνα
Base Grill Αθήνα
Εστιατόριο για κρέας
Βασίλαινας Πειραιάς
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Bill & Coo Μύκονος
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Botrini’s Αθήνα
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Γαλάζια Hytra Αθήνα
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω Πιερία
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης Αθήνα
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Γλυκάνισος Θεσσαλονίκη
Κλασική ελληνική κουζίνα
Calypso Κρήτη
Δημιουργική κουζίνα
Clochard Θεσσαλονίκη
Ελληνική & διεθνής κουζίνα
Cookoovaya Αθήνα
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
CTC Αθήνα
Δημιουργική κουζίνα
Διόνυσος Κρήτη
Δημιουργική κουζίνα
Elia’s Restaurant Σκιάθος
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
6 Κλειδιά Μαγνησία
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Εrimitis Παξοί
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Etrusco Κέρκυρα
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
F+W by Olivier Campanha Αθήνα
Δημιουργική κουζίνα
Ferryman Κρήτη
Σύγχρονη ελληνική & κρητική κουζίνα
Fred and Ginger Θεσσαλονίκη
Διεθνής κουζίνα
Funky Gourmet Αθήνα
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
GB Roof Garden Αθήνα
Δημιουργική κουζίνα
Grace Σαντορίνη
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Herbs’ Garden Κρήτη
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Hytra Αθήνα
Δημιουργική κουζίνα
Το Θαλασσάκι Τήνος
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Θωμάς Φλώρινα
Μακεδονίτικη κουζίνα
Jackie O’ Beach Μύκονος
Fusion κουζίνα
Ιώδιο Αθήνα
Εστιατόριο για ψάρι
το Καλωσόρισμα του Αντώνη Αθήνα
Ελληνική κλασική κουζίνα
Kastri Bistrot Αθήνα
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Kiku Αθήνα
Ιαπωνική & fusion κουζίνα
Kinsterna restaurant Λακωνία
Μεσογειακή κουζίνα
Το Κόκκινο Ποδήλατο Σαντορίνη
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Κοντοσώρος Φλώρινα
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Κουκούμαβλος Σαντορίνη
Δημιουργική κουζίνα
Ο Κρητικός Αθήνα
Εστιατόριο για κρέας
Κυρα-Ρόζα Σαντορίνη
Κλασική ελληνική κουζίνα
Κυρίμαι Λακωνία
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
La Bouillabaisse Κρήτη
Δημιουργική κουζίνα
La Cucina di Daniele Μύκονος
Ιταλική κουζίνα
Lady Finger Restaurant Μύκονος
Eλληνική δημιουργική κουζίνα
Lycabettus Restaurant Σαντορίνη
Δημιουργική κουζίνα
Μαγικές Κατσαρόλες Αθήνα
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Malabar In-House Αθήνα
Δημιουργική κουζίνα
ΜάνηΜάνη Αθήνα
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Η Μαριγούλα Χαλκιδική
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Μαρίνα Χαλκιδική
Εστιατόριο για ψάρι
Matsuhisa Athens Αθήνα
Ιαπωνική & fusion κουζίνα
Matsuhisa Mykonos
Μύκονος Ιαπωνική & fusion κουζίνα
Μαύρη Θάλασσα Θεσσαλονίκη
Ψαροταβέρνα
Μαυρίκος Ρόδος
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Με ζεν Μαγνησία
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Milos Estiatorio Αθήνα
Εστιατόριο για ψάρι
Mr Pug Μύκονος
Ταϊλανδέζικη & fusion κουζίνα
Mylos Σαντορίνη
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Ναουμίδης Φλώρινα
Κλασική ελληνική κουζίνα
Ντομάτα Χαλκιδική
Σύγχρονη ελληνική & μεσογειακή κουζίνα
Ocean Restaurant Κρήτη
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Old Mill Κρήτη
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
On the Verandah Σπέτσες
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Ονήσιμος Κρήτη
Κρητική κουζίνα
Oozora the House Αθήνα
Πολυασιατική κουζίνα
Ορίζοντες Λυκαβηττού Αθήνα
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Ouzo Χαλκιδική
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Η Παλιά Αθήνα Θεσσαλονίκη
Εστιατόριο για κρέας
Παπαϊωάννου Πειραιάς
Εστιατόριο για ψάρι
Η Πλατεία της Ανθούλας Χαλκιδική
Κλασική ελληνική κουζίνα
Premiere Αθήνα
Δημιουργική κουζίνα
Ristorante Da Vinci Θεσσαλονίκη
Ιταλική κουζίνα
Sea You Up Χαλκιδική
Ιαπωνική & fusion κουζίνα
Σελήνη Σαντορίνη
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Sesa Πρέβεζα
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Σπονδή Αθήνα
Δημιουργική κουζίνα
Squirrel Χαλκιδική
Δημιουργική κουζίνα
Τάσος Θεσσαλονίκη
Εστιατόριο για ψάρι

Τaverna Πύλος
Κλασική ελληνική κουζίνα
Thea Μύκονος
Σύγχρονη ελληνική και μεσογειακή κουζίνα
Τηλέμαχος Art Grill Αθήνα
Εστιατόριο για κρέας
Τηλέμαχος Barbeque Club Αθήνα
Εστιατόριο για κρέας
Τραβόλτα Αθήνα
Εστιατόριο για ψάρι
Tudor Hall Αθήνα
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Υδρόλιθος Πέλλα
Ελληνική & διεθνής κουζίνα
Varoulko Seaside Πειραιάς
Δημιουργική ελληνική κουζίνα
Water Restaurant Χαλκιδική
Δημιουργική κουζίνα
Vezene Αθήνα
Εστιατόριο για κρέας
Χάραμα Ημαθία
Κλασική ελληνική κουζίνα
Xasteria Κρήτη
Κρητική κουζίνα
Χρυσόστομος Κρήτη
Ταβέρνα - μαγειρευτά
Το Ψαράκι Σαντορίνη
Εστιατόριο για ψάρι
Ψωμί και αλάτι Αθήνα
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων 2016 θα γίνει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στο Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας».
Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2016 είναι οι Acqua Panna - S.Pellegrino, Volvo, Absolut Elyx, IKEA και SAS.