ΟΙ GUEST CHEFS ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΣΚΟΥΦΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ

2024

Jacob Jan Boerma

Jacob Jan Boerma

Παύλος Κυριάκης

Παύλος Κυριάκης
Athenaeum InterContinental Athens Hotel - 8 Απριλίου 2024
Συναρπαστικό four hands diner de gala.
Στην τριακοστή πρώτη τους τελετή απονομής οι Χρυσοί Σκούφοι μας επιφύλαξαν μια μοναδική, κοσμοπολίτικη γαστρονομική συνάντηση πολλών αστέρων. Ο τριάστερος Jacob Jan Boerma είναι ένας μετρ της φινέτσας και της τεχνικής, που συνθέτει δημιουργικά και συνδυάζει με πραγματική δεξιοτεχνία τις αρωματικές οξύτητες και τα εξωτικά μπαχαρικά σε μια κουζίνα με έντονη, εκλεπτυσμένη προσωπικότητα. Από τους πιο ταλαντούχους σεφ της νεότερης γενιάς, ο βραβευμένος με Χρυσούς Σκούφους και αστέρι Michelin Παύλος Κυριάκης ξεχωρίζει με μια κουζίνα που έχει την κομψότητα στο dna της, με κάθε μία από τις γεύσεις των υλικών να λάμπουν εκφραστικά σε πολυεπίπεδες και πάντα conceptual συνθέσεις. Το μενού που δημιούργησαν ήταν σοφιστικέ και συναρπαστικό, με ολλανδική τόλμη, ασιατικές επιρροές, γαλλική φινέτσα και μεσογειακό ταμπεραμέντο.
Δείτε το video

2023

Έκτoρας Μποτρίνι

Έκτoρας Μποτρίνι

Σωτήρης Ευαγγέλου

Σωτήρης Ευαγγέλου

Αθηναγόρας Κωστάκος

Αθηναγόρας Κωστάκος

Τάσος Μαντής

Τάσος Μαντής

Λευτέρης Λαζάρου

Λευτέρης Λαζάρου

Γιάννης Μπαξεβάνης

Γιάννης Μπαξεβάνης

Χριστόφορος Πέσκιας

Χριστόφορος Πέσκιας

Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος

Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος

Παύλος Κυριάκης

Παύλος Κυριάκης

Ερβέ Προνζάτο

Ερβέ Προνζάτο

Θάνος Φέσκος

Θάνος Φέσκος
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 11 Σεπτεμβρίου 2023
Οι 11 επιδραστικότεροι σεφ στην Ελλάδα δημιουργούν το μενού της τελετής απονομής.
Το εντυπωσιακό δείπνο της φετινής τελετής δημιούργησαν οι 11 επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας, έτσι όπως τους ανέδειξαν μέσα από μια μεγάλη ψηφοφορία οι 220 βραβευμένοι με Χρυσό Σκούφο (ή υποψήφιοι για Χρυσό Σκούφο) σεφ αυτών των 30 χρόνων. Είναι οι: Έκτορας Μποτρίνι, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αθηναγόρας Κωστάκος, Τάσος Μαντής, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Χριστόφορος Πέσκιας, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Παύλος Κυριάκης, Ερβέ Προνζάτο και Θάνος Φέσκος. Συνέπραξε ο executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριος Κουστούδης και η μπριγκάδα του.
Δείτε το video

2022

Αστέριος Κουστούδης

Αστέριος Κουστούδης

Τάσος Μαντής

Τάσος Μαντής
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 4 Απριλίου 2022
Η «zero food waste» τελετή απονομής.
Δικαιώνοντας στο έπακρο την φιλοσοφία του Zero Food Waste, ο Τάσος Μαντής (από το «Soil») και ο Αστέριος Κουστούδης (executive σεφ της Μεγάλης Βρεταννίας και του King George) δημιούργησαν ένα μενού από «σκουπίδια». Μεταμόρφωσαν με έμπνευση και δεξιοτεχνία στυμμένες λεμονόκουπες, φλούδες από παντζάρια, ψαροκόκαλα και άλλα «άχρηστα υλικά» σε γκουρμέ πιάτα δίνοντας τους νέα γαστρονομική αξία.
Δείτε το video

2021

Έκτoρας Μποτρίνι

Έκτoρας Μποτρίνι
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 14 Σεπτεμβρίου 2021
Ο ρηξικέλευθος σεφ-ιδιοκτήτης του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας («Etrusco» στην Κέρκυρα)
Σε μια περίοδο έντονων αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, και σε συντονισμό με την παγκόσμια τάση που βάζει στο επίκεντρο την βιοποικιλότητα, την ποιότητα και την αξιοποίηση των αυθεντικών πρώτων υλών στη γαστρονομία, ο Έκτορας Μποτρίνι εξέφρασε με τις ιδέες του και την δημιουργία των πιάτων του, μια άλλη επανάσταση, την Επανάσταση των Υλικών στην Νέα Ελληνική Κουζίνα.
Δείτε το video

2020

Mauro Colagreco

Mauro Colagreco
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 17 Φεβρουαρίου 2020
Ο καλύτερος σεφ του κόσμου στους Χρυσούς Σκούφους
O Mauro Colagreco είναι ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου Mirazur της Κυανής Ακτής, καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2019 από τον θεσμό «World’s 50 Best Restaurants». Είναι Αργεντίνος, με ιταλικές ρίζες αλλά όπως λέει και ο ίδιος, στο DNA του συνυπάρχουν πολλές ακόμη εθνικότητες και ίσως αυτή η πολιτισμική ποικιλία να είναι ένα από τα μυστικά της ερεθιστικής κουζίνας του που δεν γνωρίζει σύνορα. Έχει σφυρηλατήσει ένα προσωπικό ύφος με βασικές εμπνεύσεις την καταγωγή του, αλλά και τα φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται στους δικούς του κήπους.
Δείτε το video

2019

Davide Scabin

Davide Scabin
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 18 Φεβρουαρίου 2019
Concept: Up & Down ιταλικό μενού
Ο Davide Scabin είναι ένας από τους πιο ανατρεπτικούς σεφ της Ιταλίας, απόλυτα δημιουργικός και απελευθερωμένος, εξαντρίκ και τολμηρός καλλιτέχνης με αστέρι Michelin. Αναστατώνει με τρομερό χιούμορ την καθεστηκυία τάξη της ιταλικής κουζίνας, σερβίροντας απρόσμενες γοητευτικές σπεσιαλιτέ στο μοντέρνο, σαν γκαλερί, «Combal.Zero». Το ρεστοράν του, που βρίσκεται εντός του μουσείου σύγχρονης τέχνης στο κάστρο του Rivoli έξω απ’ το Τορίνο, έχει μάλιστα περιληφθεί ουκ ολίγες φορές στη λίστα των 50 Καλύτερων Εστιατορίων του κόσμου.
Δείτε το video

2018

Γιώργος Παπαζαχαρίας

Γιώργος Παπαζαχαρίας

Φίλιππος Χρονόπουλος

Φίλιππος Χρονόπουλος

Θάνος Φέσκος

Θάνος Φέσκος

Μιχάλης Παπαφίλης

Μιχάλης Παπαφίλης

Γιώργος Κατάρας

Γιώργος Κατάρας
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 26 Φεβρουαρίου 2018
Concept: Δημιουργικές ελληνικές γεύσεις
Ο Γιώργος Παπαζαχαρίαςαπό την ομάδα R & D- Έρευνας και Ανάπτυξης του 3άστερου «Maaemo» στο Όσλο, ο Φίλιππος Χρονόπουλος σεφ του  «Restaurant du Palais Royal» με αστέρι Michelin στο Παρίσι, ο  Θάνος  Φέσκος Assisant Head Chef   στο 3άστερο «Geranium» της Κοπεγχάγης, ο Μιχάλης Παπαφίλης από το 3άστερο «Epicure» στο Παρίσι, και ο  Γιώργος Κατάρας από το 3άστερο «Geranium» της Κοπεγχάγης που  εκπροσώπησε τη Μεγάλη Βρεταννία και την Ιρλανδία στον διεθνή διαγωνισμό San Pellegrino Young Chef,  περνάνε τις  γεύσεις της Ελλάδας μέσα από το φίλτρο των δικών τους εμπειριών και τις εκφράζουν μ έναν αλλιώτικο, καινούργιο τρόπο.
Δείτε το video

2017

Isaac McHale

Isaac McHale
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 13 Φεβρουαρίου 2017
Concept: Η νέα βρετανική σκηνή
Ο Isaac McHale, ένας από τους καλύτερους Βρετανούς σεφ, εκπροσωπεί με μπρίο τη   νέα βρετανική σκηνή και ιντριγκάρει τον πλανήτη. Το εστιατόριό του το  «The Clove Club» στο Shoreditch του Λονδίνου, βραβευμένο ήδη με αστέρι Michelin  σκαρφάλωσε αλματωδώς στην 26η θέση των 50 Καλύτερων Εστιατορίων στον Κόσμο το 2016. Η προσέγγισή του στη βρετανική κουζίνα εστιάζει σε εξαιρετικά προϊόντα μικρών παραγωγών και πρώτες ύλες μαζεμένες από τη φύση. και αναδεικνύει τα λαχανικά σε σταρ.
Δείτε το video

2016

Björn Frantzén

Björn Frantzén
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 21 Μαρτίου 2016
Concept: Η nouvelle vague της σκανδιναβικής κουζίνας
Είναι ένας από τους σταρ της σουηδικής γαστρονομίας, βραβευμένος με 2 αστέρια Michelin και το ομώνυμο εστιατόριό του βρίσκεται σταθερά από το 2011 μέσα στα 50 καλύτερα του κόσμου. Βασικός εκφραστής της nouvelle vague της σύγχρονης nordic cuisine, εκφράζει καλλιτεχνικά ένα γαστρονομικό μινιμαλισμό, βασισμένο σε εξαιρετικές πρώτες ύλες. Για τους Χρυσούς Σκούφους του 2016 δημιούργησε ένα μενού, βασισμένο σε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της σουηδικής γαστρονομίας που τις "μετέφρασε" με τον δικό του ανάλαφρο γκουρμέ στυλ.
Δείτε το video

2015

Αθηναγόρας Κωστάκος

Αθηναγόρας Κωστάκος

Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Μιχάλης Νουρλόγλου

Μιχάλης Νουρλόγλου

Παναγιώτης Γιακαλής

Παναγιώτης Γιακαλής

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης

Ευγένιος Βαρδακαστάνης

Ευγένιος Βαρδακαστάνης
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 20 Απριλίου 2015
Concept: Δημιουργική, ανανεωμένη, νέα ελληνική Κουζίνα
Αθηναγόρας Κωστάκος, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Μιχάλης Νουρλόγλου, Παναγιώτης Γιακαλής, Γκίκας Ξενάκης, Ευγένιος Βαρδακαστάνης, μια νεανική dream team βραβευμένων από τους Χρυσούς Σκούφους σεφ μαγειρεύουν το νέο ανανεωτικό πνεύμα που πνέει σήμερα στην ελληνική κουζίνα και ενθουσιάζουν.
Δείτε το video

2014

Απόστολος Αλτάνης

Απόστολος Αλτάνης

Λευτέρης Λαζάρου

Λευτέρης Λαζάρου

Έκτoρας Μποτρίνι

Έκτoρας Μποτρίνι

Νίκος Πουλιάσης

Νίκος Πουλιάσης

Νίκος Ρούσσος

Νίκος Ρούσσος

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 10 Μαρτίου 2014
Concept: Νέα Μεταμοντέρνα Ελληνική Κουζίνα
Μεγάλη στιγμή στην ιστορία του θεσμού, καθώς το επίσημο δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων αποτελεί ταυτοχρόνως την επίσημη δεξίωση της συνάντησης κορυφής των υπουργών Τουρισμού της Ευρώπης στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Έξι σεφ 5 βραβευμένων εστιατορίων («Alfredo’s», «Etrusco», «Funky Gourmet», «Βαρούλκο», «Κουκούμαβλος» κέντησαν μεταμοντέρνες σπεσιαλιτέ νέας ελληνικής κουζίνας.
Δείτε το video

2013

Έκτoρας Μποτρίνι

Έκτoρας Μποτρίνι

Λευτέρης Λαζάρου

Λευτέρης Λαζάρου

Νίκος Πουλιάσης

Νίκος Πουλιάσης

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη

Νίκος Ρούσσος

Νίκος Ρούσσος

Αντώνης Πετρέλης

Αντώνης Πετρέλης

Δόξης Μπεκρής

Δόξης Μπεκρής
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 11 Μαρτίου 2013
Concept: Ζωντανό ψηφιδωτό ελληνικών γεύσεων
Μια πολύ διαφορετική πρόταση για τη δεξίωση της τελετής απονομής με έξι διακεκριμένα ελληνικά εστιατόρια να μας ιντριγκάρουν με τις εξαιρετικές σπεσιαλιτέ τους. «Etrusco», «Βαρούλκο», «Funky Gourmet», «Old Mill», «Κουκούμαβλος» και «Costa Navarino» εξέπληξαν τους καλεσμένους με τις ευφάνταστες προτάσεις τους: γλαστράκια μεταμορφωμένα σε μίνι κήπους, γλειφιτζούρια τζατζικιού καρφωμένα σε κεφτέδες, κελύφη αβγών γεμισμένα με καγιανά και αβγοτάραχο, γρανίτες με τη γεύση αυθεντικής χωριάτικης σαλάτας, άνθη λουλουδιών πάνω σε ψάρια, χταπόδια πάνω σε μπισκότα· αληθινή πανδαισία χαρούμενης γαστρονομίας.
Δείτε το video

2012

Σωτήρης Ευαγγέλου

Σωτήρης Ευαγγέλου
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 2 Απριλίου 2012
Concept: Εμβληματικές ντελικατέσεν της Ελλάδας
Ο επικεφαλής σεφ της «Μεγάλης Βρεταννίας» Σωτήρης Ευαγγέλου εντυπωσίασε τους πάντες με το μοναδικό γευστικό ελληνικό πανόραμα που έστησε, παρουσιάζοντας μ’ ένα μοναδικό τρόπο ελληνικές ντελικατέσεν. Ανάμεσά τους οι τοπικές σπεσιαλιτέ ήταν από τα πολύ δυνατά χαρτιά (λ.χ. γίδα καπαμά με κρεμμύδια και ντομάτα – όπως το συνηθίζουν στη Θεσσαλία) όπως και οι ωραίες ιδέες για το πώς αγαπημένες λιχουδιές της ταβέρνας γίνονται ποπ γαστρονομικοί αστέρες για κοσμικές δεξιώσεις.
Δείτε το video

2011

Martin Berasategui

Martin Berasategui
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 21 Μαρτίου 2011
Concept: Τα signature πιάτα του Berasategui
Εμβληματική μορφή της πόλης των gourmet, του Σαν Σεμπαστιάν, με 3 αστέρια Michelin (το πρώτο το πήρε το 1986 σε ηλικία μόλις 26 ετών), ο διάσημος Βάσκος σεφ συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της χώρας του και το ομώνυμο ρεστοράν του πλασάρεται επί σειρά ετών στα Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου. Ενθουσίασε τους προσκεκλημένους μας με τα πιάτα του και ιδιαίτερα με το καραμελωμένο μιλφέιγ με καπνιστό χέλι και φουαγκρά.
Δείτε το video

2010

Carlo Cracco

Carlo Cracco
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 15 Μαρτίου 2010
Concept: Τετραγωνίζοντας το... αβγό ή το μυστήριο της ορχιδέας!
Ο σεφ του καλύτερου ristorante του Μιλάνου με 23 αστέρια Michelin και δύο φορές μέσα στα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου, ο Carlo Cracco, ήρθε στην Αθήνα για να τιμήσει τους δικούς μας καλύτερους. Στον αφρό της avant-garde γαστρονομίας και πατώντας γερά στις ρίζες της ιταλικής παράδοσης, παρουσίασε ένα μενού γεμάτο εκπλήξεις και μυστηριώδη εδέσματα.
Δείτε το video

2009

Heinz Winkler

Heinz Winkler
Ledra Marriott - 31 Μαρτίου 2009
Concept: Η γαστρονομία της ζωτικότητας
Βραβευμένος 21 φορές με 3 αστέρια Michelin, ο πιονέρος της γκουρμέ ελαφράδας και της γαστρονομίας της ζωτικότητας Heinz Winkler ήρθε από το ρομαντικό Μόναχο για να μας αποδείξει ότι η υψηλή γαστρονομία και η σωματική ευεξία μπορούν να συνυπάρχουν εις σάρκαν μίαν. Χέλμουτ Κολ, Τζιάνι Ανιέλι, Μπρουκ Σιλντς, Ζαν-Πολ Μπελμοντό, Σοφία και Χουάν Κάρλος είναι μερικές μόνο από τις διασημότητες που έχουν ενθουσιαστεί με τη μοναδική κουζίνα του.
Δείτε το video

2008

Romolo Giordano

Romolo Giordano

Pierre Herme

Pierre Herme
Αίγλη Ζαππείου - 1 Απριλίου 2008
Concept: Αγαπημένες σπεσιαλιτέ κορυφαίων πολιτικών.
Μια δυνατή συνάντηση κορυφής με τον αγαπημένο σεφ των Ευρωπαίων πολιτικών Romolo Giordano από την ιταλική Ριβιέρα και τον καλύτερο ζαχαροπλάστη του κόσμου τον Γάλλο Pierre Hermé στη σκιά της Ακρόπολης. Από τη μια αγαπημένα πιάτα των Ζακ Σιράκ, Τόνι Μπλερ, Σάντρο Περτίνι και πάπα Ιωάννη-Παύλου Β΄ και από την άλλη η haute couture υψηλής ζαχαροπλαστικής τέχνης.
Δείτε το video

2007

Andoni Luis Aduriz

Andoni Luis Aduriz
Αίγλη Ζαππείου - 16 Απριλίου 2007
Concept: Technomotional feeling and tasting
Το πιο ελπιδοφόρο ταλέντο της ισπανικής γαστρονομικής σκηνής που ακτινοβολεί στο Σαν Σεμπαστιάν με 2 αστέρια Michelin και συστηματικό πλασάρισμα του «Mugaritz» στο top-10 των Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου, ήρθε να μαγειρέψει στους Χρυσούς Σκούφους και να μας καταπλήξει. Ο καλλιτέχνης της technomotion γαστρονομίας Andoni Luis Aduriz κέρδισε θερμό χειροκρότημα με τη ραφινάτη, προχωρημένη, σοφιστικέ και ουμανιστική μαγειρική του.
Δείτε το video

2006

Χρύσανθος Καραμολέγκος

Χρύσανθος Καραμολέγκος

Λευτέρης Λαζάρου

Λευτέρης Λαζάρου

Έκτoρας Μποτρίνι

Έκτoρας Μποτρίνι

Χριστόφορος Πέσκιας

Χριστόφορος Πέσκιας
Πολυχώρος Αθηναΐς - 3 Απριλίου 2006
Concept: Η ελληνική κουζίνα στον 21o αιώνα
Ο τολμηρός δημιουργός του ελληνομεσογειακού fusion Χρύσανθος Καραμολέγκος, ο σταρ της ελληνικής θαλασσινής κουζίνας Λευτέρης Λαζάρου, ο ρηξικέλευθος αλχημιστής Έκτωρ Μποτρίνι και ο δυναμικός conceptual-ίστας Χριστόφορος Πέσκιας ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας για την τελετή απονομής ένα πολυσύνθετο μενού με καινοφανείς συνδυασμούς, ευρηματικά concepts και νεωτεριστικές παραλλαγές της παράδοσης που εντυπωσίασε.
Δείτε το video

2005

Elio Sironi

Elio Sironi
Πολυχώρος Αθηναΐς - 4 Απριλίου 2005
Concept: Ερωτισμός και γαστρονομία
Το «Bvlgari», το πιο hot εστιατόριο του Μιλάνου εκείνη τη χρονιά, ήρθε στην Αθήνα και ο επικεφαλής σεφ του ο φιλέλληνας Elio Sironi μας αποπλάνησε με τις αισθησιακές σπεσιαλιτέ του σ’ ένα μενού γεμάτο υπονοούμενα, χιούμορ και παιχνίδια ηδονής. Ριζότο με βανίλια και λεμόνι, τραγανιστό γουρουνόπουλο με καυτερή πιπεριά, «άσχημα αλλά ωραία» cantucci με αμύγδαλα και άλλες ερεθιστικές σπεσιαλιτέ μας πήραν το μυαλό…
Δείτε το video

2004

Γιάννης Μπαξεβάνης

Γιάννης Μπαξεβάνης
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 27 Απριλίου 2004
Concept: Μεταμοντέρνες γεύσεις Αρχαίας Ελλάδας
Για την ολυμπιακή χρονιά του 2004 οι Χρυσοί Σκούφοι ανασκάπτουν αρχαία κείμενα, μπαίνουν στο μυαλό του Αρχέστρατου, συμμετέχουν σε γενναιόδωρα συμπόσια, συντονίζονται με την αισθητική των γαστρονόμων της αρχαίας Ελλάδας και με επικεφαλής τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη μεταφράζουν με μεταμοντέρνο τρόπο τα αρχαία εδέσματα. Πιάτα σαν το λάχανο με οξύμελι, το χέλι σε φύλλο συκιάς, ή ο βλωμός όρνιθος με μολόχα πυροδότησαν δεκάδες ενδιαφέρουσες συζητήσεις στα τραπέζια για τη δημιουργικότητα των αρχαίων Ελλήνων στη γαστρονομία.
Δείτε το video

2003

Marc Veyrat

Marc Veyrat
Αίγλη Ζαππείου - 31 Μαρτίου 2003
Concept: Καλλιτεχνική εξτραβαγκάντσα των Άλπεων
Ο εξαντρίκ αλχημιστής των Άλπεων Marc Veyrat μαγείρεψε σε μια βραδιά κορυφαίας γαστρονομικής εμβέλειας έχοντας τιμηθεί δύο φορές με 3 αστέρια Michelin για τα δύο εστιατόριά του και έχοντας αποσπάσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του γαστρονομικού οδηγού Gault Millau, τη μυθική βαθμολογία του 20/20. Η αρτίστικη κουζίνα του άφησε άφωνους τους πάντες και πολλοί θυμούνται ακόμη την ένεση άγριας οξαλίδας σε αβγό α λα κοκ που έβαλε στο μενού του.
Δείτε το video

2002

Albert Roux

Albert Roux
Αίγλη Ζαππείου - 18 Φεβρουαρίου 2002
Concept: Υψηλή κλασική γαλλική κουζίνα
Ένας ζωντανός μύθος της διεθνούς γαστρονομίας που έχει συνδέσει το όνομά του με τα 3 αστέρια Michelin των περίφημων «Le Gavroche» και «Waterside Inn» στο Λονδίνο, ήταν στις 18 Φεβρουαρίου 2002 παρών στην Αθήνα για να γοητεύσει τον κόσμο με την υψηλή κλασική γαλλική κουζίνα του και με το μοναδικό του χιούμορ.
Δείτε το video

2001

Ghislaine Arabian

Ghislaine Arabian
Αίγλη Ζαππείου - 6 Μαρτίου 2001
Concept: Haute cuisine à la bière
Μια κορυφαία σεφ, βραβευμένη με 2 αστέρια Michelin, ήρθε από το Παρίσι στην Αθήνα για να τιμήσει μαζί μας την αφρόκρεμα της γαστρονομίας στην Ελλάδα. Η «σιδηρά κυρία» της γαλλικής κουζίνας που την μπολιάζει όμως με τις βελγικές επιρροές της καταγωγής της ήταν από το 2010 ως το 2014 κριτής του δημοφιλούς τηλεοπτικού διαγωνισμού Top Chef στη Γαλλία.
Δείτε το video

2000

Hans Laurentius

Hans Laurentius
Hilton - 14 Μαρτίου 2000
Concept: Ταξίδι στις γεύσεις του 20ού αιώνα
Διατρέχουμε τον 20ό αιώνα κάνοντας στάση στους σημαντικότερους σταθμούς της παγκόσμιας γεύσης. Μεταφερόμαστε στο κλίμα διαφορετικών εποχών, χορεύουμε τις μουσικές τους, ξαναζούμε το lifestyle τους και απολαμβάνουμε τις πιο χαρακτηριστικές τους γεύσεις. 1900, 1950, 1970, 1980, 1990 και 21ος αιώνας παίρνουν σάρκα και οστά στο πιάτο μας με την καθοδήγηση του executive chef του «Hilton» Hans Laurentius.
Δείτε το video

1999

Hans Laurentius

Hans Laurentius
Hilton - 23 Μαρτίου 1999
Concept: Το τελευταίο δείπνο της πρώτης θέσης του Τιτανικού
Με νωπό ακόμη το σουξέ του «Τιτανικού» στον κινηματογράφο, οι Χρυσοί Σκούφοι επεφύλαξαν μια απολαυστική έκπληξη στο diner de gala της τελευταίας χρονιάς του αιώνα. Στη διάρκεια ενός πρωτότυπου μουσικοχορευτικού σόου, σερβιρίστηκε το τελευταίο δείπνο της πρώτης θέσης του Τιτανικού με όλο το τελετουργικό των 9 πιάτων και την αστραφτερή διαδικασία του silver service.
Δείτε το video

1998

Ζαν ντε Γκριγιό

Ζαν ντε Γκριγιό

Χρύσανθος Καραμολέγκος

Χρύσανθος Καραμολέγκος

Λευτέρης Λαζάρου

Λευτέρης Λαζάρου

Χριστόφορος Πέσκιας

Χριστόφορος Πέσκιας

Κώστας Τσίγκας

Κώστας Τσίγκας
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 17 Μαρτίου 1998
Concept: Διαχρονική ελληνική γαστρονομία
Πέντε βραβευμένοι από τους Χρυσούς Σκούφους σεφ καλλιτεχνούν όλοι μαζί για πρώτη φορά. Οι Γιάννης Γκρυγιωνάκης / Jean de Grylleau («Πεντελικόν»), Χρύσανθος Καραμολέγκος («Βιτρίνα»), Λευτέρης Λαζάρου («Βαρούλκο»), Χριστόφορος Πέσκιας («Rock ‘n’ Roll»), Κώστας Τσίγκας («Αγροτικόν») μαγειρεύουν ιδέες της Ελλάδας. Καταργούν το χρόνο, απλώνοντας τη γαστρονομική τους έμπνευση από τα συμπόσια των αρχαίων χρόνων μέχρι τους τοπικούς ιδιωματισμούς του σήμερα.
Δείτε το video

1997

Γιάννης Τζελέπης

Γιάννης Τζελέπης
Γκάζι - 13 Απριλίου 1997
Concept: Η γεύση της μουσικής
Στην τελετή απονομής του ‘97 ήταν η μουσική που άνοιξε το δρόμο στη γεύση με ποικίλους δημιουργικούς τρόπους. Η λάτιν ταίριαξε με σεβίτσε, η τζαζ της Νέας Ορλεάνης με κουζίνα Cajun, η έντεχνη ελληνική μουσική με αρνάκι με αγκινάρες και το rock ‘n’ roll του Elvis με ποπ παγωτό.
Δείτε το video

1995

Κλάους Φόγιερμπαχ

Κλάους Φόγιερμπαχ

Στεφάν ντε Μικέλις

Στεφάν ντε Μικέλις

Άρης Τσανακλίδης

Άρης Τσανακλίδης
Ξεν. Μεγάλη Βρεταννία - 20 Φεβρουαρίου 1995
Concept: Δημιουργίες μεσογειακής κουζίνας
Ακολουθώντας την ισχυρότατη γαστρονομική τάση εκείνης της χρονιάς, τρεις κορυφαίοι σεφ δημιουργούν ένα ευρηματικό μενού με σπεσιαλιτέ μεσογειακής κουζίνας που εκφράζει ένα μοναδικό συνδυασμό υγιεινής διατροφής και γαστριμαργικής απόλαυσης. Πιάτα σαν τις γαρίδες με ανθότυρο και σάλτσα μανταρίνι, παλαμίδα του Βοσπόρου σε κρούστα μαροκινών μπαχαρικών ή παγωτό με φρέσκα βότανα, αχλάδι και μαστίχα, απέσπασαν θερμό χειροκρότημα.
Δείτε το video

1994

Joseph Thuet

Joseph Thuet
Πεντελικόν - 24 Ιανουαρίου 1994
Concept: menu Napoleon Bonaparte
Η πρώτη τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων ήταν ιδιαιτέρως εορταστική και χαρούμενη. Ο σεφ του ρεστοράν «Trianon» ήρθε από την Καμπανία ειδικά για την εκδήλωση με ένα μενού που το είχε γευτεί στο Epernay ο Ναπολέων Βοναπάρτης το 1807. Ένα ξεχωριστό menu degustation 8 πιάτων υψηλής γαλλικής κουζίνας που συνοδεύτηκε μόνο με σαμπάνια.
Δείτε το video