Η Dominique Crenn δεν είναι από τα άτομα που ακολουθούν την πεπατημένη. Η δική της culinaria poetica δεν εγκλωβίζεται σε τυποποιημένες εκφράσεις, γι αυτό και τα πιάτα της έχουν εντελώς ασυνήθιστα ονόματα. Το «η θάλασσα είναι μέσα μου, παράξενη και μυστήρια» είναι λ.χ. εξαιρετικές αυγομένες γαρίδες με αχλάδι τουρσί και dashi αγγουριού ˙ στο «Noir sur Noir», κατάμαυρα cracker ρυζιού έρχονται σερβιρισμένα σε μαύρη πέτρα συνοδεία ενός μπωλ με πουρέ καπνιστής πατάτας, διάφανων γιαπωνέζικων καλαμαριών και φύτρες μυρωδικών πασπαλισμένες με «χιόνι» από λαρδί ιβηρικού χοιρινού και έλικες από μελάνι σουπιάς, που ο σερβιτόρος τα περιχύνει με πυκνό ζωμό χοιρινού για να τους δώσει έξτρα γοητεία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η όμορφη αυτή τύπισσα ανακηρύχτηκε η Καλύτερη Γυναίκα σεφ στον κόσμο για το 2016, μέσα από την ψηφοφορία για τα World's 50 Best Restaurants.
Walking deep in the woods
Προπονήθηκε από πιτσιρίκα στις χάρες της γαλλικής υψηλής γαστρονομίας τρώγοντας στα καλύτερα εστιατόρια με τον πολιτικό πατέρα της. Δεν φοίτησε σε κάποια γαστρονομική σχολή, ακολούθησε ανορθόδοξο δρόμο παίρνοντας το δίπλωμά της στην επιχειρηματικότητα από το Institut Supérieur du Commerce στο Παρίσι και πηγαίνοντας στο Σαν Φραντσίσκο όπου ξεκίνησε τη γαστρονομική της εκπαίδευση σε κορυφαία ρεστοράν της πόλης. Δεν κόλλησε, πήγε στη Τζακάρτα όπου σπάζοντας την καθεστηκυία ανδροκρατούμενη τάξη έγινε η πρώτη γυναίκα executive chef στο InterContinental. Πιστεύοντας ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην ακολουθεί κανείς τα όνειρά του, επέστρεψε στην Καλιφόρνια και το 2011 άνοιξε το «Atelier Crenn» που σήμερα έχει 2 αστέρια Michelin, και είναι κάτι παραπάνω από απλό εστιατόριο αφού η εμπειρία που χαίρεται κανείς εκεί είναι πολύ αρτίστικη προς τιμήν του ζωγράφου πατέρα της.
«Η Άνοιξη ήρθε με
την δροσερή της αύρα, ωκεάνια αίσθηση λευκής τραγανής σκόνης» ˙ έτσι αρχίζει η περιγραφή του
μενού της, σαν ποίημα, εκεί που συνήθως θα περίμενες μια λίστα από πιάτα. Και το «Σημαδεύοντας
την ευωδιάζουσα χλωρίδα» άλλωστε δεν είναι το πιο συνηθισμένο πιάτο στον κόσμο. Όσοι έχουν
δοκιμάσει την κουζίνα της Crenn την περιγράφουν όχι απλώς σαν μια υψηλή γαστρονομική εμπειρία,
αλλά σαν ένα ξεχωριστό αart happening. Δοκιμάστε το στο Atelier Crenn(3127 Fillmore Street, San
Francisco, ateliercrenn.com, και δοκιμάστε επίσης την αντίστιξή του στο «Petit Crenn» (609 Hayes
Street,San Francisco, petitcrenn.com) εμπνευσμένο από την κουζίνα της γιαγιάς της στη Βρετάννη.