Ε λοιπόν, η ανακάλυψη ενός νέου εξαιρετικού εστιατορίου δίνει περισσότερη χαρά από την εύρεση ενός νέου αστεριού! Το λέω αυτό με αφορμή την επίσκεψη μας στο «Ocean» του ξενοδοχείου «Daios Cove» στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, στα πλαίσια των Χρυσών Σκούφων παραφράζοντας ελάχιστα έναν από τους περίφημους αφορισμούς του Γάλλου γαστρονόμου Brillat Savarin. Στο «Ocean» λοιπόν ανέλαβε φέτος ο νεαρός σεφ Δήμος Μπαλόπουλος( με μαθητεία στα «Dinner» και «Fat Duck» του Heston Blumenthal) επιχειρώντας μια προσωπική, σύγχρονη γαστρονομική κουζίνα με διεθνείς και ελληνικές αναφορές που ανεβάζει τον πήχη του fine dinning στην περιοχή. Είναι εντυπωσιακή λ.χ. η γευστική ένταση μιας ντοματόσουπας από καραμελωμένα ντοματάκια συνδυασμένη με τραγανά τηγανητά ρεβύθια και μια επίγευση πικάντικου κάρυ. Η ακόμη εκείνο το φανταστικό καρέ και παντσέτα από γουρουνάκι γάλακτος ψημμένο στην εντέλεια, με δυνατό ξυνό και βαθύ αυγολέμονο, ωραιότατο «ριζότο» από μαυροσίταρο και μια βανιλέ και φρουτώδη κέτσαπ ροδάκινου.
Είναι πολλά τα πιάτα που ξεχωρίζουν αλλά σταχυολογώ: τα πολύ καλά καπνιστά χτένια με βουτυρωμένο miso κρεμμυδιού(γλυκύτατο umami) και μαγιονέζα τρούφας, το μαγιάτικο tiradito μαζί με vegetarian ντάμπλινγκ γογγυλιού γεμιστά με κρέμμα φινόκιο και κόκκινων κρεμμυδιών κι ένα πικάντικο παγωτό κίτρινης πιπεριάς amarillo με μάνγκο να δένει εξωτικά το πιάτο σα σύνολο, η ακόμη ένα εξαιρετικό λαυράκι σερβιρισμένο με χυμώδη μύδια και ντελικάτα μανιτάρια enoki αχνισμένα σε σάκε, ένα χαριτωμένο τσάτνευ γιαπωνέζικων δαμάσκηνων umeboshi, όλα μέσα σε μια ανάλαφρη ξυνούτσικη σούπα κορίανδρου και σέλερυ. Ναι και τα γλυκά του είναι πολύ καλά αν κρίνω από τα φινετσάτα βανιλέ καπνιστά ροδάκινα ποσέ, με παγωτό από ουίσκυ Oban συνδυασμένο με αλμυρή καραμέλα κι από πάνω φουντούκια και μαρέγκες με λάιμ. Το «Ocean» θα μείνει ανοιχτό μέχρι 30 Οκτωβρίου, και σας προτείνουμε θερμώς να το επισκεφθείτε. Είναι άλλωστε πολύ όμορφο με τη σάλα του γεμάτη από τις εντυπωσιακές καρέκλες του σχεδιαστή Fabio Novembre, και τη θέα στη βεράντα γοητευτική.
‘copyright: για τις 2 πρώτες Heinz Troll, για τα πιάτα Dimitris ANTONOPOULOS’