ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Και όμως αξίζουν αστέρι Michelin και οι καντίνες!

Από -
Και όμως αξίζουν αστέρι Michelin και οι καντίνες! - Χρυσοί Σκούφοι

Όταν μια καντίνα στη Σιγκαπούρη σερβίρει υψηλή γαστρονομία, οφείλουμε οι πάντες να προβληματιστούμε σοβαρά για το μέλλον του street food.

Τώρα που έκατσε η σκόνη από την είδηση ότι ο Michelin έδωσε φέτος αστέρι σε μια εξαιρετική καντίνα του δρόμου στη Σιγκαπούρη είναι καιρός να προβληματιστούμε σοβαρά για το που μπορεί να κατοικήσει η υψηλή γαστρονομία. Είναι αλήθεια ότι ο εμβληματικός γκουρμέ οδηγός δεν μας έχει συνηθίσει σε τόσο τολμηρές αποφάσεις παρ ότι στο Τόκυο έδωσε 3 αστέρια σε καταπληκτικό sushi bar που δεν είχε όμως τουαλέτα. Απ ότι φαίνεται ο κος Chan Hon Meng κάνει εξαιρετική δουλειά και για το σπέσιαλ κοτόπουλό του με Hong Kong Soya Sauce που το σερβίρει με νουντλ έκαναν ήδη μεγάλη ουρά μπροστά στο κιόσκι του στο Chinatown Complex Food Centre της Σιγκαπούρης. Τώρα βέβαια η ουρά έχει μεγαλώσει κατά 50% μετά το αστέρι, αλλά κος Chan συνεχίζει να κάνει την ίδια δουλειά με την ίδια συνέπεια που την εξασκεί εδώ και 35 χρόνια, εξ ου και η φήμη του. Ένα τέτοιο βραβείο είναι πιο σημαντικό απ ότι φαίνεται διότι βάζει το συναρπαστικό στην καθημερινότητα.

Στην Ασία όμως είναι πολύ πιο λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, διότι η κουλτούρα του street food είναι πολύ βαθειά και μπορείς να βρείς εξαιρετικό φαγητό από τους δρόμους του Ανόι μέχρι τα ramen shop του Τόκυο. Και στη Δύση όμως υπάρχουν διαμαντάκια τα οποία μάλιστα βραβεύονται και παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα σαν τα Vendy Awards για τα καροτσάκια και τις καντίνες της Ν. Υόρκης, της Φιλαδέλφειας και του Λος Άντζελες, η ακόμη τα British Street Food Awards . Εμείς; Είμαστε στα σπάργανα ακόμη και δυστυχώς η νομοθεσία βάζει αμέτρητα εμπόδια στη δημιουργία και την ανάπτυξή τους, και από την άλλη μεριά τα σουβλατζίδικα που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια κινούνται κυρίως σε πολύ μαζικά βιομηχανικά στάνταρ(οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Μήπως θα μπορούσατε να κάνατε κάτι για ν ανθίσει το και στην Αθήνα κε Καμίνη;

Επί του πιεστηρίου: Όπως έμαθα από τον Γιάννη Σεμιτέκολο(μπαρ «Rockafellas», Πασαλιμάνι) που έχει ελληνικό εστιατόριο στη Σιγκαπούρη, η καντίνα του κου Chan μετακόμισε στην 335 Smith street εδώ και μία βδομάδα. Ο λόγος; Έπρεπε να περιμένεις 2 ώρες πλέον για να φας το κοτόπουλό του, οπότε άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο και οι δουλείες του πηγαίνουν φίνα. Αύξησε μάλιστα την τιμή του απ΄0 2$ σε 3,80$(μια καρμπονάρα σ ένα απλό ιταλικό κοστίζει 30$ στη Σιγκαπούρη).