Ένα πολύ μεγάλο ελληνικό κρασί του Κτήματος Αβαντίς κερδίζει πολύ μεγάλες διεθνείς διακρίσεις και μα καταγοητεύει.
Δεν συμβαίνει συχνά να παίρνουν τόσο μεγάλες διακρίσεις τα ελληνικά κρασιά και όταν συμβαίνει να κερδίζουν 95/100 και πλατινένιο μετάλλιο στα διεθνώς καταξιωμένα βραβεία του διάσημου βρεταννικού περιοδικούDecanter( World Wine Awards 2016) όπως ο «Άγιος Χρόνος 2011» του Κτήματος Αβαντίς τότε επιβεβαιώνεται η εξέλιξη των ελληνικών κρασιών και η ύπαρξη πλέον Grand Cru μέσα στα αμπελοτόπια της χώρας. Ό «Άγιος Χρόνος» δεν είναι ένα συνηθισμένο κόκκινο κρασί. Ακολουθώντας την ιδιόρρυθμη συνταγή που ακολουθούν στο Βόρειο Ροδανό (Γαλλία) της συνοινοποίησης της ερυθρής ποικιλίας όπως το Syrah μαζί με την λευκή Viognier στην αναλογία 92% : 8% που είναι και φυτεμένες στο χωριό Μύτικας πάνω από τη Ν. Λάμψακο στην Εύβοια, σ ένα έδαφος με μεγάλες δραματικές κλίσεις. Η συνταγή του είναι πολύ απλή και ακολουθώντας την φιλοσοφία «το μεγάλο κρασί γίνεται στο αμπέλι» στηρίζει την παραγωγή του σε εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια και ελάχιστες οινολογικές επεμβάσεις. Τα σταφύλια των δύο ποικιλιών τρυγιούνται μαζί με το υπερώριμο τότε Viognier να προσθέτει τη δική του ιδιαίτερη νότα, και το κρασί παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για 14 με 16 μήνες .
Ο Απόστολος Μούντριχας, που μαζί με τη γυναίκα του Λένγκα Γρηγοριάδου δουλεύουν το Κτήμα Αβαντίς, είναι από τους μαέστρους του Syrah στην Ελλάδα, με τον «Άγιο Χρόνο» οδηγεί τη δημοφιλή ποικιλία σε κορυφαία αποτελέσματα. Δοκιμάζοντας τη σοδειά του 2011 εντυπωσιάζεσαι από τον συνδυασμό κομψότητας και δύναμης με ευγενικές μυρωδιές καπνιστού βαρελιού και γοητευτικών κόκκινων φρούτων, και μια ιδιαιτέρως φινετσάτη υφή με ντελικάτες τανίνες που μουδιάζουν πολύ όμορφα το στόμα πασπαλισμένες με νοστιμάδα μανιταριών ˙ παραδίδεσαι ευχαρίστως στην κλάση του που συνεχίζεται και στη σοδειά του 2013(θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο) προοιωνίζοντας αυτή τη στιγμή σε πιο φρουτώδη, φρέσκια εκδοχή το πώς θα εξελιχθεί σε μερικά χρόνια. Ό «Άγιος Χρόνος» οινοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2005 και εκείνη η πρώτη χρονιά είναι ολοζώντανη και σέξυ, με αρώματα που θυμίζουν μανιτάρια, γλυκά μπαχαρικά, μανιτάρια και μαύρα φρούτα, και μ ένα στόμα βελούδινο, γήινο με γεύση καφέ και κρυφή τανική δύναμη. Εμένα πάντως μου έμεινε η χρονιά του 2007 με κλάση μέγιστη και φινέτσα συγκινητική. Πάρτε το και ξεχάστε το για λίγο στην κάβα σας.