Ποιοι κατέκτησαν την κορυφή κάνοντας… perfect score και ποιές ήταν οι αθηναϊκές παρουσίες στη γαλλική λίστα με τα χίλια καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.
Οι αριθμοί μίλησαν. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της γαλλικής La Liste με τα 1.000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, που αντί για τους συνήθεις επιθεωρητές βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που λέγεται «Ciacco» κι έχει δανειστεί το όνομά του από έναν κοιλιόδουλο χαρακτήρα της «Κόλασης» του Δάντη. Η όρεξη για μαθηματικές πράξεις ομολογουμένως δεν του λείπει, μια και συνυπολογίζει τις βαθμολογίες 550 οδηγών καθώς και κριτικές/δημοσιεύσεις (από τα Michelin και τον Gault & Millau μέχρι το Trip Advisor) καλύπτοντας 165 χώρες. Στην κορυφή της La Liste 2018 βρίσκεται, όπως και πέρυσι, το παρισινό «Guy Savoy», τη δεύτερη θέση μοιράζονται το νεοϋορκέζικο «Le Bernardin» και το «Kyubey» στο Τόκιο, ενώ στην τρίτη ισοβαθμούν το «Alain Ducasse au Plaza Athénée» (Παρίσι), το «Eleven Madison Park» (Νέα Υόρκη) και το «Restaurant de l’Hotel de Ville» (Κρισιέ, Ελβετία). Τα ελληνικά εστιατόρια της λίστας, που στόχο έχει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους ταξιδιώτες διεθνώς, είναι πέντε: την υψηλότερη βαθμολογία σημειώνει η «Σπονδή» (87,76/100) και ακολουθούν το «Funky Gourmet» (82,50/100), το «Βotrini’s» (81,75/100), το «Varoulko Seaside» (81,25/100) και η «Hytra» (80/100). Συγχαρητήρια σε όλους.