Η Σουηδία έχει πλέον τον πρώτο της εκπρόσωπο στο team των τριάστερων εστιατορίων των Σκανδιναβικών χωρών: πρόκειται για τον εξαιρετικό Bjorn Frantzen, τα μινιμαλιστικά και ταυτόχρονα πολυδιάστατα πιάτα του οποίου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όσοι βρέθηκαν στο επίσημο δείπνο της απονομής των Χρυσών Σκούφων του 2016. Την εποχή που ήρθε, καλεσμένος του «αθηνοράματος», στην Αθήνα, το «Frantzen», διάστερο τότε και σε υψηλή θέση στην κατάταξη των World 50 Best Restaurants, χωρούσε 22 άτομα, εκ των οποίων τα έξι κάθονταν στον πάγκο της ανοιχτής κουζίνας. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταφέρθηκε σε έναν μεγαλύτερο χώρο, σε ένα ανακαινισμένο κτίριο του 19ου αιώνα, πάντα στη Στοκχόλμη, εξελίσσοντας τη γαστρονομική του φιλοσοφία και κερδίζοντας τα μέγιστα γαστρονομικά εύσημα του κόκκινου οδηγού. Διερευνώντας με πολύ προσωπικό τρόπο υφές και αρώματα, η κουζίνα του είναι μια μοντέρνα ερμηνεία της σκανδιναβικής παράδοσης με διεθνή κλάση, όπου συναντά κανείς γαλλικές και ιαπωνικές επιρροές. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε τις μέρες που βρισκόταν στην Αθήνα και την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, περιγράφει το menu degustation του ως «σκανδιναβικό Kaiseki»…