ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αθηνόραμα Bar Awards: Τα δύο καλύτερα bar και τα σπέσιαλ ειδικά βραβεία

Από -
Από αριστερά: Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπάκουλης - Χρυσοί Σκούφοι
Από αριστερά: Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπάκουλης

Το σαφάρι των πρώτων Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016, ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο την περασμένη Δευτέρα στην ειδικά διαμορφωμένη για την περίσταση industrial chic Αθηναΐδα. Είκοσι δύο bar και bar restaurants βραβεύτηκαν με Shaker Trophy αλλά και με τρία ειδικά βραβεία.

Στην κορυφή της κατηγορίας των bars βρέθηκαν οι γνωστοί «αδέξιοι» του «The Clumsies». O Βασίλης Κυρίτσης και ο Νίκος Μπάκουλης, κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ως σύγχρονοι αλχημιστές μας έβαλαν στο κλίμα του fine drinking με cocktails που φλέρταραν όχι μόνο με τον ουρανίσκο αλλά και με όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις. Ξεφυλλίζοντας το conceptual μενού τους με τίτλο «Καλειδοσκόπιο», μοιάζει περισσότερο με χρωματολόγιο σε σχήμα βεντάλιας, προετοιμάζεσαι για την δυνατή εμπειρία που θα ακολουθήσει. Κάθε χρώμα συνδέεται οπτικά με μια δημιουργία και συνοδεύεται από το απόφθεγμα κάποιας σημαντικής προσωπικότητας του πολιτισμού. Όλα τα cocktail είναι ευρηματικά, δημιουργούνται με πρωτοποριακές τεχνικές, και παίζουν με τις υφές και τις γεύσεις. Ξεχωρίσαμε το εντυπωσιακό πράσινο «Celtic Forest» στο japanese bowl. Στο σέικερ μπαίνουν αρχικά βασιλικός και υγρό άζωτο, η μπάρα γεμίζει με τους ατμούς που απλώνονται πάνω της, και προστίθενται κατόπιν ουίσκι, φρέσκοι χυμοί, θυμάρι, μέλι και πράσινη Chartreuse. Τελευταία πινελιά η γαρνιτούρα με φύτρες και μικρά λουλούδια. Μοσχοβολάει βότανα και στο στόμα είναι πληθωρικό και δροσερό, σαν βόλτα σε κέλτικο δάσος…. Μερικά ακόμα highlight είναι το μοβ «Walking With Colors», που παντρεύει το gin με τη μαύρη τρούφα, το βερμούτ και το τσάι, και το πρωτότυπο «Mirror Eyes» με βάση πάλι το gin, σε δυνατό ντουέτο όμως με ροκφόρ! Κάθε μείξη είναι και μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

«Celtic Forest»
«Celtic Forest»

Μέρος της έρευνάς τους γίνεται στο οργανωμένο εργαστήρι που βρίσκεται στον πάνω όροφο του μαγαζιού και αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα καθώς είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη των bartending gadgets, σαν το rotary evaporator (ένα εκπληκτικό μηχάνημα που αποστάζει εν κενώ ό,τι μπορείτε να φανταστείτε), και πολλές ακόμα συσκευές μοριακής γαστρονομίας. Εκεί το team του «Clumsies» δοκιμάζει, πειραματίζεται και δημιουργεί πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιεί στα cocktails του. Αυτός είναι και ο λόγος που, πέρα από την πρώτη θέση ανάμεσα στα αθηναϊκά μπαρ, το «Clumsies» διακρίθηκε στα Αθηνόραμα Bar Awards και με το ειδικό Βραβείο Καινοτομίας.

Ο bartender Κωνσταντίνος Αμανατίδης μαζί με τον δημιουργό των coctail του Oozora Σπύρο Κερκύρα
Ο bartender Κωνσταντίνος Αμανατίδης μαζί με τον δημιουργό των coctail του Oozora Σπύρο Κερκύρα

Την πρώτη θέση των bar restaurant, κέρδισε το ανανεωμένο «Oozora». H μπάρα του παίζει πολύ δυνατά. Η κάβα κάνει focus σε premium φιάλες, με μια μεγάλη συλλογή σε γιαπωνέζικα ουίσκι. Στην πρώτη ανάγνωση της cocktail list τα ονόματα είναι πολύ ιντριγκαδόρικα –Green and Kicky, Jap and Chocky– και κάνουν αμέσως link με την κουζίνα. Την επιμέλεια έχει ο Σπύρος Κερκύρας, που φαίνεται ότι έχει εμβαθύνει στις γευστικές συνήθειες της Ανατολής και τα μιξαρίσματα του πατάνε σε ασιατικά υλικά. To «Bloody Geisha» είναι ένα υψηλών προδιαγραφών twist του κλασικού ποτού, με dry sake, chilli, μαύρο πιπέρι, ρύζι ξιδιού και soy sauce. Πολύ δυνατό επίσης το «The Walking Dead» με βασικά συστατικά το ρούμι, την μπανάνα, την καραμέλα, το μάνγκο και το σπιτικό «ματζούνι» falernum. Ξεχωρίσαμε επίσης το «Poire Sin» με μηλόξυδο, ένα ισορροπημένο και πρωτότυπο cocktail με προσωπικότητα που συγκέντρωσε από τις υψηλότερες βαθμολογίες σε όλο το σαφάρι των δοκιμών. Στα συν, πέρα από τις άρτιες και ιδιαίτερες συνταγές, είναι τα άψογα σερβιρίσματα με ψαγμένα ποτήρια και γαρνιτούρες. Εν ολίγοις, στο «Oozora» η μπάρα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο όλης της εμπειρίας της εξόδου, ενώ μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ή να προσφέρει ένα έξτρα μπόνους απόλαυσης.

Η βιβλιοθήκη του «CV Distiller»
Η βιβλιοθήκη του «CV Distiller»

Περνώντας στα ειδικά βραβεία. Το «CV Distiller» βραβεύτηκε για την καλύτερη spirit list της πόλης. Διόλου τυχαία. Κατεβαίνοντας στον κλασάτο χώρο των prive δοκιμών, το πλήθος των φιαλών σε εντυπωσιάζει. Το καθαρόαιμο ουίσκι μπαρ συγκεντρώνει πάνω από 750 διαφορετικές ετικέτες, ενώ σε αυτές προστίθενται μερικές εξίσου προσεγμένες συλλογές σε ρούμι, τζιν, κονιάκ και άλλα ποτά. Ο κατάλογος του ουίσκι είναι αληθινή εγκυκλοπαίδεια. Οι ετικέτες χωρίζονται ανά περιοχή, ανά αποστακτήριο και ανά χρονιά. Ο ιδιοκτήτης Στέφανος Ψυλλάκης είναι παθιασμένος με το ουίσκι και όπως μας λέει δεν σταματάει να ψάχνει για σπάνιες φιάλες, ώστε κάθε χρόνο να προσθέτει στη λίστα του 100 με 150 ετικέτες! Αρκετές από αυτές είναι πολύ δυσεύρετες: Macallan 1920, AnCnoc 1975, Old Pulteney 1967… Πέρα από ετικέτες που πλέον δεν κυκλοφορούν εντοπίσαμε πολλές αριθμημένες φιάλες, σπάνιες εμφιαλώσεις και ειδικές αποστάξεις από master distillers.

Θοδωρής Πύριλλος
Θοδωρής Πύριλλος

Στο επόμενο ειδικό βραβείο δεν διακρίθηκε κάποιο μπαρ, αλλά ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτό. Βραβείο Δημιουργικότητας απέσπασε ο ταλαντούχος Θοδωρής Πύριλλος. Η πορεία του Θοδωρή μιλάει από μόνη της. Έχει διαπρέψει σε μερικά από τα καλύτερα μπαρ της πόλης, έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς, και έχει υπογράψει μερικές από τις πιο πετυχημένες λίστες. Τα ποτά, τα cocktails και το bartending είναι τρόπος ζωής για εκείνον. Μιλάει για τη δουλειά του και πραγματικά λάμπει ολόκληρος. Από τότε που αποφάσισε ότι θα ασχοληθεί με τον κόσμο των ποτών αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά. Ταξιδεύει, δοκιμάζει, διαβάζει, συζητάει και όλα αυτά τα χρησιμοποιεί ως έμπνευση στις συνταγές του. Η φετινή του cocktail κολεξιόν στο «A For Athens» με τίτλο «Η Μηχανή του Χρόνου» έγινε talk of the town. Οι συνταγές της κάνουν στάση στις μητροπόλεις των cocktails, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι συνδυασμοί του μαρτυρούν φαντασία, γνώση και δημιουργικότητα. Η κριτική επιτροπή των Αθηνόραμα Bar Awards καθώς του ζήτησε να ετοιμάσει τρία tailor made cocktails με υλικά και κατευθύνσεις που διαλέχτηκαν εκείνη τη στιγμή και το αποτέλεσμα ήταν απόλυτα ευφάνταστο και αρμονικό.

Δείτε όλα τα βραβεία στο site των Athinorama Bar Awards.