ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Αβάνα αλλάζει, το Havana Club βρίσκει καινούργιο classic cocktail

Η Αβάνα αλλάζει, το Havana Club βρίσκει καινούργιο classic cocktail - Χρυσοί Σκούφοι

H Κούβα βράζει και εξελίσσεται και ένας από τους καλύτερους bartender του κόσμου ο σπεσιαλίστας στο ρούμι Θάνος Προυναρούς μας μεταφέρει με πολύ προσωπικό τόνο τις εντυπώσεις του από την Αβάνα, που πήγε πρόσφατα ως κριτής του παγκόσμιου διαγωνισμού Havana Club Grand Prix και σχολιάζει τα αποτελέσματά του.

To 2004, όταν πρωτοεπισκέφτηκα την Αβάνα, μπήκα σε μια Cadillac του ΄58 για να με μεταφέρει από την πρώην κοσμοπολίτικη συνοικία του Vedado στο ιστορικό κέντρο της πόλης. « Είναι παλιό το αμάξι», μου είπε ο οδηγός με διάθεση απολογίας. Για μένα ήταν συναρπαστικό όμως. Ένα ταξίδι στον χρόνο, στην αγαπημένη δεκαετία του ΄50, εκεί που φαινόταν να έχει σταματήσει και όλη η πόλη άλλωστε. Αυτό το καλοκαίρι ξαναβρέθηκα για 3η φορά στην αγαπημένη πόλη με αφορμή τον παγκόσμιο διαγωνισμό κοκτέιλ του Havana Club, το περίφημο HC Grand Prix, όπου είχα την τιμή να είμαι ένας από τους κριτές. Ο οδηγός του ταξί μπροστά μου ήταν κατηγορηματικός: Η αξία της διαδρομής είναι 10 pesos. Αν θέλεις όμως να μας με την παλιά ανακαινισμένη κούκλα που λέγεται Cadillac τότε κοστίζει 15…

Ναι οι Αμερικάνοι ήρθαν στο νησί, όχι με τον τρόπο ίσως που περίμεναν και οι ίδιοι ακόμη. Και ναι, οι Κουβανοί έχουν στολίσει τα μαγαζιά τους με Κουβανικά και Αμερικάνικα σημαιάκια. Αλλά μην φοβάστε. Όπως όλοι οι τόποι έτσι και το νησί αυτό δεν θ αλλάξει τόσο εύκολα, αλλά πλέον θ’ αλλάζει συνεχώς. Η Αβάνα αφήνει πίσω της επιτέλους την δεκαετία του ΄50 και μας δείχνει το νέο της πρόσωπο. Άλλωστε τα πρώτα καταστήματα πολυεθνικών εταιριών ένδυσης βρίσκονται ήδη στην πόλη, με την άδεια των κρατικών αρχών και στα κομψά πλέον εστιατόρια του Vedado μπορείς πάλι ν ακούσεις πολλές διαφορετικές ξένες γλώσσες.

Ο διαγωνισμός επιφύλαξε μια μεγάλη έκπληξη ως προς τον νικητή του, που για πρώτη φορά ήταν Κουβανός. O Amaury Cepeda είναι ένας απλός και ταπεινός bartender που ζει και εργάζεται στην επαρχιακή πόλη του Sancti Spiritus στο «Taberna Yayabu Bar» στην κεντρική Κούβα. Το κοκτέιλ Cunyaya που παρασκεύασε ήταν εξίσου απλό, περιείχε όμως ότι πιο Κουβανικό μπορούσε. Ο Αmaury έτσι και αλλιώς δεν ήξερε πολλά πράγματα έξω από την πατρίδα του. Δεν είχε ταξιδέψει ποτέ έξω από αυτήν, δεν ήξερε ούτε καν Αγγλικά. Είχε όμως μια ηρεμία και ένα χαμόγελο που τον έκαναν αγαπητό σε όλους. Και όταν έφερε έναν μικρό μύλο, όπου έστυψε φρέσκο ζαχαροκάλαμο μπροστά μας και το συνδύασε με μέλι και αρώματα πούρου βρεθήκαμε μπροστά στην ευχάριστη έκπληξη, ενός κοκτέιλ με πεντακάθαρη την ψυχή της πατρίδας του μέσα του ! Εμπνεύστηκε το κοκτέιλ του από τις παραδόσεις των σκλάβων που έφτασαν στην Κούβα το 1515, και τώρα θα συμμετάσχει σ ένα παγκόσμιο project με το Havana Club, θα μπορέσει να δημιουργήσει το δικό του ρούμι, να γράψει ένα βιβλίο για το αγαπημένο του απόσταγμα και να λανσάρει το δικό του ρούμι pop-up.

Οι Κεντροευρωπαίοι από τη άλλη πλευρά, έκαναν την παρουσία τους πολύ αισθητή με τον Δανό Terkel Kleist από το μπαρ «Lidkoeb» να κερδίζει το βραβείο κοινού με το κοκτέιλ Sauve Cantina όπου ανάμειξε Havana Club 3 ετών με χυμό καρπουζιού, λάιμ, βασιλικού και ντόπιου κόλιανδρου σ ένα άκρως εξωτικό mix κάνοντας μια μεστή και ώριμη παρουσίαση χωρίς κενά.

Cunyaya Cocktail 
45 ml Havana Club 7 ετών
2 σταγόνες Ηavana Club Essences of Cuba Tropical Fruits
5 ml Μέλι 7.5 ml Ξινό πορτοκάλι ( ποικιλία πορτοκαλιού)
70 ml Φρέσκος χυμός ζαχαροκάλαμου 
Αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά και σερβίρουμε σε πήλινο ποτήρι με πάγο.

Ο Θάνος Προυναρούς είναι ιδρυτής, ιδιοκτήτης και bartender του βραβευμένου μπαρ «Baba Au Rum» στο κέντρο της Αθήνας. (www.babaaurum.com). Βρέθηκε στην Αβάνα ως ένας από τους 6 κριτές από όλον τον κόσμο για τον διαγωνισμό. Εκδίδει επίσης το περιοδικό Fine Drinking (#finedrinkingmag)