Ιδού πως η γαστρονομία γίνεται πρέσβειρα της πατρίδας της σε μια καυτή μητρόπολη του πλανήτη.
Μετά το κλείσιμο του «El Bulli»είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι ο Quique Dacosta είναι ίσως ο συνεχιστής του μοντερνισμού του Ferran Adria και μια επίσκεψη στο ομώνυμο εστιατόριό του στην παραλία της πόλης Denia κοντά στην Βαλένθια είναι πολύ δυνατή εμπειρία. Μιλάμε για ένα 3άστερο ρεστοράν που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά μέσα στη λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Το μενού που έχω δοκιμάσει στο «Quique Dacosta» ήταν συναρπαστικό, και το πιο signature πιάτο στο μενού του που δεν φεύγει ποτέ είναι το «Cuba Libre of Foie Gras», όπου η ευγένεια του συκωτιού συνδυάζεται με μια άπαιχτη ποπ-γκουρμέ σάλτσα από κόκα-κόλα!
Και επειδή η αίγλη των Ισπανών σεφ είναι πλέον πολύ δυνατή στο Λονδίνο πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι μέσα στο 2017 θα γίνει το λανσάρισμα των εστιατορίων «Paella» όπου ο μεγάλος Ισπανός σεφ θα παρουσιάσει το διάσημο concept της ιδιαίτερης πατρίδας του. Έχοντας φάει το περίφημο dry rice πιάτο του τηγανιού στα ιστορικά μαγαζιά της Βαλένθια και έχοντας στο μυαλό μου τις εντυπωσιακές παελιέρες που κρέμονται στους τοίχους τους, φαντάζομαι πόσο γοητευτικό θα είναι να μπαίνεις στο «Paella» και να αντικρίζεις μια κουζίνα 25 μέτρων φορτωμένη με τα χαρακτηριστικά τηγάνια όπου θα μαγειρεύονται λογής –λογής παέλιες. Είναι σαφές ότι η γαστρονομική διπλωματία δρα ευεργετικά για τον γαστρονομικό τουρισμό τον οποίο η Ελλάδα τώρα μόλις αρχίζει να ανακαλύπτει.