ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Bianco: ο Χάρης Νικολούζος φέρνει άρωμα Κέρκυρας στην Πάρο

Από -
Bianco: ο Χάρης Νικολούζος φέρνει άρωμα Κέρκυρας στην Πάρο  - Χρυσοί Σκούφοι

Ο ταλαντούχος σεφ μετά από μια επιτυχημένη γευστική περιήγηση στην Κέρκυρα, στην Σαντορίνη και στην Αθήνα, βρίσκει τον γαστρονομικό του σταθμό στη Πάρο.

Η αλήθεια είναι ότι στη Νάουσα δεν ευδοκιμεί ιδιαίτερα η δημιουργική κουζίνα. Ο Χάρης Νικολούζος πήρε το ρίσκο και σε μια πιάτσα με εστιατόρια και ταβέρνες που προσανατολίζονται κυρίως στο ψάρι πρότεινε το Bianco. Κάνοντας μια βόλτα στη Νάουσα, στη Μαρίνα με τα σκάφη το μαγαζί με τα λευκά τραπέζια και το minimal λευκό φόντο ξεχωρίζει. Το «Βianco» για τους παλιούς είναι η εξέλιξη του γνωστού «Blue Fish». O σεφ συνεργάστηκε με τον ιδιοκτήτη Γιώργο Οικονομίδη και μετέτρεψαν το εστιατόριο για ψάρι, σε εστιατόριο με «αναβαθμισμένη», ντελικάτη και ευρηματική ελληνική κουζίνα. Το μενού έχει έντονα αρώματα και γεύσεις από την Κέρκυρα (καταγωγή του σεφ) φλερτάρει ωστόσο με ενδιαφέρουσες πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα και με συνταγές που παραπέμπουν στην αστική κουζίνα.

Μια τέτοια πολύ καλή περίπτωση είναι η Αθηναϊκή σαλάτα. Η σφυρίδα είναι πολύ ωραία κομμένη και ανεβάζει ένταση με την δροσερή σπιτική μαγιονέζα λεμονιού και το λεπτό κολοκυθάκι τουρσί. Στην ενότητα των ορεκτικών αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τη πειραγμένη σπανακόπιτα. Ένα τραγανό φύλλο κρούστας πασπαλισμένο με σουσάμι καλύπτει το καλά δουλεμένο σπανάκι με κατσικίσιο τυρί και φρέσκο κρεμμυδάκι. Μια πίτα που μας πάει πίσω σε γευστικές παιδικές μνήμες, όπως και η πολύ καλή Κερκυραϊκή Μπακαλιαρόπιτα. Ο Χάρης είχε την ιδέα να κάνει ένα ιδιαίτερο twist μετατρέποντας την παραδοσιακή πίτα σε σύγχρονα dumplings. Το πιάτο είχε τόσο έντονη και οικεία γεύση, που δεν το ξεχνάς.

Πριν περάσεις στα κυρίως ένα λαβράκι marine είναι καλή επιλογή καθώς το gazpacho τζατζίκι, το αγγούρι και το lime φρεσκάρουν τον ουρανίσκο και το προετοιμάζουν για την Κερκυραϊκή γευστική έκρηξη που ακολουθεί. Πληθωρικός κόκορας παστιτσάδα, ένα πεντανόστιμο μοσχάρι σοφρίτο με topinambur και τοπική mostarda dolce και για το φινάλε ένα εξαιρετικό αρνί κλέφτικο, μαλακό και μαγειρεμένο πολύ καλά με λαχανικά.

Ο Χάρης Νικολούζος είναι σίγουρα στην καλύτερη μαγειρική του φάση. Χωρίς υπερβολές και φιοριτούρες έχει επικεντρωθεί στην ουσία των υλικών και των γεύσεων δίνοντας πιάτα που έχουν τεχνική, νοστιμιά και ωραία αισθητική. Έχει και τη κατάλληλη βοήθεια από την σεφ Μαρί Λεονόβα που βάζει το χεράκι της στα ψωμιά και τα γλυκά.

Μην φύγετε χωρίς να παραγγείλετε το γλυκό παστέλι είναι αποκάλυψη.