ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Ευ Τρώγειν της γαστρονομικής διπλωματίας

Από -
Το Ευ Τρώγειν  της γαστρονομικής διπλωματίας - Χρυσοί Σκούφοι

Το νόστιμo, διπλωματικό κάλεσμα του Πρωθυπουργού σε γαλανόλευκο γκουρμέ δείπνο ελπίζουμε να βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας.

Δεν είναι στην πρόθεση των Χρυσών Σκούφων να αναμειχτούν στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και τους ανταγωνισμούς σχολιάζοντάς την. Η κίνηση όμως να παραθέσει ο Πρωθυπουργός γεύμα στον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο «Βαρούλκο» είναι για χειροκρότημα και μόνο ως ευχάριστη έκπληξη μπορούμε να την δούμε. Δεν ξέρω ποιος είχε την ιδέα αλλά η επιλογή ενός δείπνου σ ένα εστιατόριο που η ευφάνταστη ελληνική του κουζίνα βραβεύεται σταθερά με Χρυσό Σκούφο σταθερά επί 24 χρόνια, και με αστέρι Michelin επίσης, είναι εξαιρετική κίνηση γαστρονομικής διπλωματίας. Στην Ελλάδα ψιλοκοιμόμαστε και οι αποσπασματικές ενέργειες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική στην αξιοποίηση της εθνικής γαστρονομίας στις διεθνείς μας σχέσεις, η δε έννοια της γαστρονομικής διπλωματίας είναι πρακτικά άγνωστη στη χώρα μας. Κι όμως όλοι το ξέρουν ότι ο ευκολότερος και ομορφότερος δρόμος για να κερδίσεις την καρδιά των ανθρώπων περνάει από το στομάχι τους, γι αυτό και είναι πολλές οι χώρες που τα τελευταία χρόνια διαπρέπουν στην γαστρονομική διπλωματία, διευρύνοντας το πεδίο της επιρροής τους και προωθώντας εξαιρετικά τα προιόντα και τον τουρισμό τους. Το Περού, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Εμείς έως τώρα είχαμε απαρχαιωμένη λογική επί του θέματος. Είναι καλή κίνηση λοιπόν να καλέσει ο Τσίπρας τον Γκάμπριελ να απολαύσουν αστεράτη μοντέρνα ελληνική κουζίνα στο «Βαρούλκο», και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η πολιτική και στο μέλλον.